28/4/08

Η αποκρουστική Ελλάδα


ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΕΛΑΣΤΙΚ

Υπάρχει ‘η όχι ακόμη το δικαίωμα του πολιτικού ασύλου στη χώρα μας – μια χώρα που στη διάρκεια της πρόσφατης ιστορίας της, ακόμη και μεταπολεμικά, είδε εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες της να κάνουν χρήση αυτού του δικαιώματος σε ξένες χώρες λόγω του εμφυλίου, του μεταεμφυλιακού καθεστώτος και της δικτατορίας των συνταγματαρχών; Επιπλέον, έχει ή όχι υπογράψει η Ελλάδα το Πρωτόκολλό του Κιότο για τη μείωση των εκπομπών αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου και αν ναι, προτίθεται ή όχι να τηρήσει την υπογραφή της;

Δεν πρόκειται περί θεωρητικών ερωτημάτων, αλλά περί σοβαρότατων πολιτικών προβλημάτων γιατί ενώ η απάντηση και στα δύο παραπάνω ερωτήματα είναι, υποτίθεται, θετική, στην πράξη η στάση που τηρεί η κυβέρνηση της ΝΔ είναι αρνητική. Δεν πρόκειται περί δικής μας εκτίμησης αλλά περί εκτίμησης του ΟΗΕ, η οποία μάλιστα απορρέει από εντελώς συγκεκριμένες αποφάσεις και ενέργειες αρμοδίων οργάνων του. Το Γραφείο του Ύπατου Αρμοστή για τους Πρόσφυγες του ΟΗΕ εξέδωσε ανακοίνωση, με την οποία καλεί τις χώρες – μέλη της ΕΕ να αποφεύγουν να μεταφέρουν πρόσφυγες στην Ελλάδα, επειδή «τα άτομα που μεταφέρονται, συμπεριλαμβανομένων και των ευπαθών ατόμων, τίθενται συστηματικά υπό κράτηση χωρίς να διευκρινίζεται εκ των προτέρων η κατάστασή τους». Επιπροσθέτως, κατά την ανακοίνωση του ΟΗΕ, το ελληνικό σύστημα ασύλου υποφέρει από «δομικές ελλείψεις», οι οποίες έχουν ως αποτέλεσμα «να απαγορεύεται ντε φάκτο να εξεταστούν οι πραγματικές ανάγκες ενός ατόμου που ζητάει άσυλο… Συχνά στερείται τα πιο θεμελιώδη δικαιώματα, όπως διερμηνείς και νομική βοήθεια ώστε να διασφαλίσει ότι η αίτησή του τυγχάνει της κατάλληλης εξέτασης από τις αρχές χορήγησης ασύλου». Σε απλά ελληνικά, η Ελλάδα περιγράφεται ως μια αποκρουστική χώρα που κλείνει αμέσως σε στρατόπεδα κράτησης τους πρόσφυγες, τους κρατάει φυλακισμένους επί κάποιο διάστημα και στη συνέχεια τους απελαύνει χωρίς να εξετάσει και την περίπτωσή τους! Βάσει στοιχείων που παραθέτει η γαλλική ‘Μοντ’, το 2007 ανήλθαν σε 25.113 αυτοί που ζήτησαν πολιτικό άσυλο στη χώρα μας. Χορηγήθηκε απευθείας σε… 8(!!!) άτομα (ποσοστό 3,03%) και σε ακόμη 514 άτομα μετά από έφεση (ποσοστό 2,05%), όταν αντίστοιχα ποσοστά είναι 19% στην Ισπανία και 45% στην Ιταλία, για να αναφερθούμε μόνο στις μεσογειακές χώρες.

Στο άλλο μέτωπο, εκείνο του περιβάλλοντος, η Επιτροπή Συμμόρφωσης με το Πρωτόκολλο του Κιότο, επίσης του ΟΗΕ, αποφάσισε την… αποβολή(!) της Ελλάδας επί τρίμηνο τουλάχιστον από το σύστημα εμπορίας ρύπων του περιβάλλοντος – πρώτη και μοναδική αποβαλλόμενη χώρα από τις 141 όλου του πλανήτη που έχουν επικυρώσει το Πρωτόκολλο! Ακόμη πιο εξωφρενική από το γεγονός της αποπομπής αυτής καθαυτής είναι η αιτιολογία της: Η ανικανότητα της κυβέρνησης της ΝΔ τόσα χρόνια τώρα να οργανώσει ένα αξιόπιστο σύστημα… παρακολούθησης και καταγραφής των εκπεμπομένων αερίων του θερμοκηπίου! Τρεις μήνες τους προειδοποιούν από τον ΟΗΕ σε όλους τους τόνους για την επικείμενη (τότε) αποβολή και όμως η κυβέρνηση της ΝΔ δεν κάνει τίποτα, χωρίς να είναι σε θέση κανείς να πει σήμερα αν αυτό οφείλεται σε κάποια προσπάθεια συγκάλυψης κακώς κειμένων ρυπαντικών δραστηριοτήτων ή αν οφείλεται απλώς σε κραυγαλέα ανικανότητα και «ωχαδερφισμό» των κυβερνώντων.

Το πιθανότερο είναι βέβαια να έχει αποτύχει η κυβέρνηση της ΝΔ (και εκείνες του ΠΑΣΟΚ πριν από αυτήν) να συγκρατήσει τις εκπομπές αερίων στα επίπεδα που έχει δεσμευτεί, αλλά αυτό αποτελεί για την ώρα υποψία, ελλείψει αποδεικτικών στοιχείων. Όπως υποψία αποτελεί και το ότι η σκληρότητα που επιδεικνύει η κυβέρνηση της ΝΔ απέναντι σε όσους ζητούν άσυλο είναι απόρροια του γεγονότος ότι όλοι τους σχεδόν είναι «παιδιά ενός κατώτερου θεού», αφού προέρχονται αποκλειστικά σχεδόν από χώρες της Ασίας και της Αφρικής, όπου με βάση τη ρατσιστική αντίληψη, ο πόλεμος και η καταπίεση είναι ενδημικές καταστάσεις, άρα οι διώξεις εναντίον τους δεν αποτελούν σε αυτή την περίπτωση αιτία χορήγησης πολιτικού ασύλου, αφού έτσι θα δικαιούνται ασύλου… ολόκληροι οι λαοί του Αφγανιστάν, του Ιράκ ή του Πακιστάν.!

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η πείνα, οι πόλεμοι και το δουλεμπόριο ωθούν τεράστιους πληθυσμούς, ολοένα και μεγαλύτερους, στην προσφυγιά προς την Ευρώπη, αυξάνοντας την πίεση και πάνω στην Ελλάδα. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι λόγω των δυσκολιών το πολιτικό άσυλο πρέπει να εξαφανιστεί ως δικαίωμα των κυνηγημένων. Όπως και η αποβολή από το Πρωτόκολλο του Κιότο δεν μπορεί να σημαίνει απλώς ότι η αξιοπιστία του… Κιριμπάτι, της Μπουρκίνα Φάσο ή της Μιανμάρ στη μέτρηση των ρύπων είναι ανώτερες από την ελληνική. Κάτι άλλο συμβαίνει, προφανώς.

ΠΡΙΝ 26/04/2008

ΑΝΤΙΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Στους μεταγενέστερους - Μπ. ΜΠΡΕΧΤ