Οι αντιπρόσωποι των 27 χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέτυχαν, στη συνάντηση της 7 Μάη, να καταλήξουν σε ένα κοινό κείμενο της περίφημης οδηγίας για τις απελάσεις (της ντιρεκτίβας του αίσχους) η οποία αφορά 8 εκατομμύρια μετανάστες και πρόσφυγες χωρίς χαρτιά οι οποίοι βρίσκονται αυτή τη στιγμή στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η βασική αιτία της αποτυχίας είναι ότι δέκα χώρες ζητούσαν διατάξεις ακόμα πιο αυστηρές από αυτές που προβλέπει η οδηγία!
Συγκεκριμένα, η Γερμανία, η Αυστρία και η Ελλάδα αρνήθηκαν να αναλάβουν τα δικαστικά έξοδα των χωρίς χαρτιά.
Η Τσεχία, η Γαλλία και η Ουγγαρία ζήτησαν ο χρόνος που θα παρέχεται στους χωρίς χαρτιά ώστε να επιστρέψουν εθελοντικά στις χώρες προέλευσής τους να είναι μικρότερος από ό,τι προβλέπει η οδηγία, προτείνοντας από μία έως τέσσερις βδομάδες.
Η Γαλλία ζήτησε να επιτρέπεται η απέλαση ανηλίκων χωρίς να υπάρχει ως προϋπόθεση η ολοκλήρωση της παρακολούθησης των σχολικών μαθημάτων, όπως προβλέπεται από την οδηγία!
Η Αυστρία, η Πολωνία, η Μάλτα και η Τσεχία δήλωσαν ότι οι προτεινόμενοι μηχανισμοί παρακολούθησης των απελάσεων είναι υπερβολικά πολύπλοκοι και ότι δεν είναι αναγκαίες τόσες εγγυήσεις για τους χωρίς χαρτιά!
Τέλος, πολλές χώρες ζήτησαν η απαγόρευση επανεισόδου για τους πρόσφυγες που απελαύνονται να είναι μεγαλύτερη από τα πέντε χρόνια που προτείνει η οδηγία! Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται...
Πηγή: El Pais
Υ.Γ. Δημοσιεύουμε την είδηση τόσο στα τοπικά νέα όσο και στα διεθνή. Πιστεύεται ότι χωράει μόνο σε μια από τις δύο κατηγορίες; Υπάρχει άραγε κανείς που να σκέφτεται ότι πρέπει κάποια στιγμή να γίνει κεντρικό και (πολύ σημαντικότερο) να πραγματοποιηθούν δράσεις;
Η οδηγία είναι να ψηφιστεί στις αρχές Ιούνη. Τελικά αφορά απλά την φυλάκιση και την απέλαση (σε πρώτη φάση) οχτώ εκατομμυρίων ανθρώπων...