Η Ευρωπαϊκή Ένωση κηρύσσει τον πόλεμο σε μετανάστες και πρόσφυγες...
Το «Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο» το οποίο πρόκειται να επικυρωθεί στη σύνοδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες, στις 15-16 Οκτώβρη, στοχεύει, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, «στην εναρμόνιση των εθνικών πολιτικών Μετανάστευσης» και περιλαμβάνει 5 θεματικές: «Έλεγχο Συνόρων», «Επιστροφή των μεταναστών χωρίς χαρτιά», «Νομιμοποιήσεις μεταναστών», «Πολιτική Ασύλου» και «Συνεργασία της ΕΕ με τις χώρες προέλευσης και διέλευσης». Το κείμενο οριστικοποιήθηκε στις 24 Σεπτέμβρη στο Συμβούλιο των Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών στις Βρυξέλλες και, μεταξύ άλλων, προβλέπει τα ακόλουθα:
- Ενσωμάτωση της ντιρεκτίβας του αίσχους
- Χρήση συστημάτων υψηλής τεχνολογίας για τον έλεγχο των συνόρων
- Βιομετρική καταγραφή των χωρίς χαρτιά
- Δημιουργία «ευρωπαϊκού γραφείο στήριξης», που θα δίνει πληροφορίες για την κατάσταση που επικρατεί στις χώρες καταγωγής των αιτούντων άσυλο, προκαταλαμβάνοντας και καθοδηγώντας έτσι τις αποφάσεις για χορήγηση ή όχι ασύλου
- Aπαγόρευση μαζικών νομιμοποιήσεων
- Κοινές πτήσεις επαναπροώθησης
- Εξωτερίκευση των συνόρων μέσα από υπογραφές συμφωνιών επαναπροώθησης με τις χώρες προέλευσης και τις χώρες διέλευσης καθώς και εξαγωγή τεχνογνωσίας (εκπαίδευση προσωπικού) και εξοπλισμού
- Eνίσχυση της Frontex, της ευρωπαϊκής συνοριακής υπηρεσίας
- Δημιουργία μπλε κάρτας για προσέλκυση μεταναστών υψηλής κατάρτισης
Να σημειωθεί ότι αφαιρέθηκε η παράγραφος που αναφερόταν στην καθιέρωση του δικαιλωματος ψήφου στους επί μακρόν διαμένοντες, αναφέροντας ότι κάθε χώρα-μέλος θα ρυθμίζει το θέμα κατά βούληση. Τέλος, τονίζεται ότι το Σύμφωνο πρέπει να τεθεί σε ισχύ πριν τη Συνθήκη της Λισαβώνας.|
Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, στο Συμβούλιο της 24ης Σεπτέμβρη υπερθεμάτισε σε όλες τις αντιμεταναστευτικές ρυθμίσεις κι επανέλαβε για μια ακόμα φορά το αίτημα να λειτουργήσει στον Πειραιά το Κέντρο για τα θαλάσσια σύνορα της Frontex. Επιπλέον, ο υπουργός εσωτερικών πρότεινε την εγκατάσταση και λειτουργία του «ευρωπαϊκού γραφείο στήριξης» στην Ελλάδα, (με άλλα λόγια, θα δίνει πληροφορίες για το άσυλο μια χώρα με ποσοστά θετικών απαντήσεων ασύλου κάτω από 0,6%!). Να σημειώσουμε ότι η Ελλάδα έχει ήδη αναλάβει την προεδρία της 3ης Συνόδου του Παγκόσμιου Φόρουμ για τη Μετανάστευση και την Ανάπτυξη που θα πραγματοποιηθεί το φθινόπωρο του 2009, ενώ έχει εξαγγείλει την κατασκευή 12 νέων κέντρων κράτησης.
Ας δούμε αναλυτικά τι προβλέπεται σε κάθε μια από τις πέντε θεματικές:
«Κοινή υπευθυνότητα για τον αποτελεσματικό έλεγχο των συνόρων»
Αναβαθμίζεται η Frontex, («Οργανισμός Συντονισμού Ελέγχου Εξωτερικών Συνόρων»), και εξοπλίζεται με νέα μέσα. Οι Ομάδες ταχείας επέμβασής της (Rapid Border Intervention Teams - RABITs) αναλαμβάνουν επιχειρήσεις σε όποιο σημείο των συνόρων τους ζητηθεί με εγκατάστασή τους σε προσωρινή ή ακόμα και μόνιμη βάση.
Δημιουργούνται περιφερειακά παραρτήματα της Frontex και ανοίγει ο δρόμος για δημιουργία σώματος Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής, ενώ δρομολογείται η χρήση συστημάτων υψηλής τεχνολογίας για τον έλεγχο των συνόρων (ραντάρ, δορυφόροι, μη επανδρωμένα αεροσκάφη…)
Από την 1η Ιανουαρίου του 2012 θα τεθεί σε εφαρμογή η βίζα με βιομετρικά στοιχεία (αποτυπώματα και των 10 δακτύλων από την ηλικία των 6 ετών) για τους μετανάστες και εισαγωγή νέας τεχνολογίας στα αεροδρόμια και τα λιμάνια για αυτόματο έλεγχο. Όλοι οι υπήκοοι τρίτων χωρών που είναι υπόχρεοι θεώρησης πρέπει να παρέχουν τα βιομετρικά δεδομένα τους κατά την υποβολή της αίτησης σε προξενείο κράτους μέλους· τα συνοριακά σημεία διέλευσης θα είναι εξοπλισμένα με τις απαραίτητες συσκευές για την επαλήθευση της ταυτότητας του κατόχου της θεώρησης με βάση αυτά τα δεδομένα.
Το προβλεπόμενο σύστημα εισόδου/εξόδου θα καταγράφει τις ημερομηνίες και τα σημεία εισόδου στην ΕΕ. Θα εντοπίζει όσους παραβιάζουν τον προβλεπόμενο χρόνο παραμονής, ειδοποιώντας αυτόματα τη συνοριοφυλακή κάθε φορά που ένας υπήκοος τρίτης χώρας έχει υπερβεί το χρόνο νόμιμης παραμονής του. Τέλος, προβλέπεται η εξαγωγή τεχνογνωσίας και εξοπλισμού και προς τις χώρες προέλευσης και διέλευσης μεταναστών.
«Επιστροφή όλων των «παράνομων» μεταναστών στις χώρες προέλευσης ή διέλευσης»
«Ο παράνομοι αλλοδαποί πρέπει να εγκαταλείψουν την Ε.Ε.» αναφέρει κατηγορηματικά το Σύμφωνο, το οποίο ενσωματώνει την «ντιρεκτίβα του αίσχους» που ψηφίστηκε στις 18 του περασμένου Ιούνη. Θυμίζουμε ότι η ντιρεκτίβα προβλέπει:
- τη δυνατότητα 18μηνης κράτησης μεταναστών που «παραβιάζουν τα σύνορα της Ευρώπης»,
- τη δυνατότητα φυλάκισης και απέλασης μεταναστών χωρίς χαρτιά που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες (έγκυες, ηλικιωμένοι, θύματα βασανιστηρίων, ασυνόδευτοι ανήλικοι),
- την παράκαμψη των νομικών διαδικασιών, καθώς η φυλάκιση των μεταναστών χωρίς χαρτιά θα μπορεί να διατάσσεται από διοικητικές αρχές (και όχι απαραίτητα δικαστικές),
- τη δυνατότητα απέλασης σε τρίτη χώρα, ακόμα και ασυνόδευτων ανήλικων (ένα παιδί-πρόσφυγας από το Αφγανιστάν θα μπορεί να απελαύνεται στην Τουρκία ή τη Λιβύη...),
- 5ετή απαγόρευση επανεισόδου σε όσους/ες απελαύνονται.
Το Σύμφωνο, επιπλέον, απαγορεύει τις μαζικές νομιμοποιήσεις μεταναστών χωρίς χαρτιά, όπως αυτές που έγιναν στην Ισπανία και, παλιότερα, στην Ελλάδα.
Αν και προβλέπεται η πραγματοποίηση κοινών πτήσεων απέλασης, δεν συνιστώνται οι απ’ ευθείας απελάσεις (καθώς κοστίζουν πολύ) – αντίθετα δίνεται έμφαση στις συμφωνίες «επανεισδοχής μεταναστών» με χώρες προέλευσης και διέλευσης.
Νομιμοποιήσεις μεταναστών
Το Σύμφωνο αναφέρει ξεκάθαρα ότι οι νομιμοποιήσεις πρέπει να υπηρετούν αποκλειστικά τις ανάγκες της αγοράς εργασίας. Προτεραιότητα έχουν οι μετακινούμενοι εργαζόμενοι των κρατών - μελών (από τις πρώην ανατολικές χώρες), Από τις τρίτες χώρες πρέπει να προτιμούνται αφενός οι υψηλά ειδικευμένοι και οι σπουδαστές και αφετέρου οι προσωρινοί ή κυκλικοί μετανάστες.
Το Σύμφωνο προειδοποιεί τα κράτη - μέλη να προσέξουν τις νομιμοποιήσεις που συνεπάγονται εγκατάσταση της οικογένειας του μετανάστη (ανεπιθύμητη λόγω κόστους εκπαίδευσης, περίθαλψης κ.λ.π.).
Από το 2011 θα ισχύει η μπλε κάρτα για τους μετανάστες υψηλής κατάρτισης, άτομα με τουλάχιστον τριετείς πανεπιστημιακές σπουδές. Η μπλε κάρτα θα ισοδυναμεί με άδεια παραμονής και εργασίας ενός έως τεσσάρων ετών. Μετά από 18 μήνες θα μπορεί να μετακινείται σε άλλη χώρα-μέλος, σε αντίστοιχη θέση εργασίας, αν υπάρχει προσφορά. Εισάγεται η έννοια της «κυκλικής μετανάστευσης»: η θέση εργασίας παραμένει σταθερή, ο εργαζόμενος αλλάζει κάθε τέσσερα χρόνια.
«Οικοδόμηση μιας Ευρώπης Ασύλου»
Ως το 2010 και το αργότερο ως το 2012 θα διαμορφωθεί και θα εφαρμοστεί ενιαία διαδικασία για την παροχή ασύλου, με εναρμόνιση του θεσμικού πλαισίου όλων των κρατών-μελών, ώστε να μην παρατηρούνται διαφοροποιήσεις από χώρα σε χώρα. Γι΄ αυτόν το σκοπό δημιουργείται μέσα στο 2009 «Ευρωπαϊκό γραφείο στήριξης» που θα δίνει πληροφορίες για την κατάσταση που επικρατεί στις χώρες καταγωγής των αιτούντων άσυλο, προκαταλαμβάνοντας και καθοδηγώντας έτσι τις αποφάσεις για χορήγηση ή όχι ασύλου. Προτάθηκε από την ελληνική πλευρά η έδρα του γραφείου να είναι η Αθήνα.
Στο Σύμφωνο προβλέπεται η αποσυμφόρηση των χωρών υποδοχής μέσα από ένα μηχανισμό κατανομής των αναγνωρισμένων προσφύγων στις υπόλοιπες χώρες, ξεκινώντας από τους ανήλικους (σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία).
Επίσης, προτείνεται, «σε ένδειξη πρακτικής αλληλεγγύης» η απόσπαση αξιωματούχων από κράτος-μέλος σε άλλο κράτος-μέλος που «αντιμετωπίζει μαζική εισροή αιτούντων άσυλο».
«Εταιρικές συμφωνίες με χώρες προέλευσης ή διέλευσης μεταναστών και ενθάρρυνση της συνέργειας μεταξύ μετανάστευσης και ανάπτυξης»
Αφορά τη δημιουργία και μεταφορά στρατοπέδων εκτός Ε.Ε., με αποστολή «Συνδέσμων Μετανάστευσης» στην Τουρκία, το Μαρόκο τη Λιβύη, ασιατικές και αφρικανικές χώρες, εξαγωγή «τεχνογνωσίας» και εκπαίδευση συνοριοφυλακών στις χώρες προέλευσης και διέλευσης μεταναστών.
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Γαλλικής Προεδρίας, κ. J.-P. Jouyet,«η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ήδη διαπραγματευτεί στο όνομα της Ευρωπαϊκής Κοινότητας συμφωνία επανεισδοχής με 16 τρίτες χώρες»...
Συνοψίζοντας, τα βασικά χαρακτηριστικά του Συμφώνου είναι:
- η εξωτερίκευση των συνόρων της Ε.Ε.
- η κατάργηση στην πράξη του ασύλου
- η ελεγχόμενη κυκλική μετανάστευση
- η εγκαθίδρυση ολοκληρωτικών συστημάτων ελέγχου
- η κήρυξη πολέμου στους μετανάστες χωρίς χαρτιά.
Με την ψήφιση του Συμφώνου, μετά και την υιοθέτηση της Ντιρεκτίβας του Αίσχους, η Ευρωπαϊκή Ένωση κηρύσσει τον πόλεμο σε μετανάστες και πρόσφυγες...