14/12/08

ΣΤΟ ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ ΤΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ

ΝΕΑ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΙΣ 18 ΔΕΚΕΜΒΡΗ
Παλλαϊκός πανεργατικός αγώνας για να ανατραπεί αυτή η πολιτική

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ

"Λιτότητα, ανεργία, καταστολή, κάτω η κυβέρνηση που δολοφονεί" βροντοφώναξαν χιλιάδες εργαζόμενοι στην πανεργατική απεργία της Τετάρτης, σπάζοντας το κλίμα κρατικής τρομοκρατίας και στέλνοντας το δικό τους μήνυμα ανυπακοής τόσο στην κυβέρνηση, όσο και στις ξεπουλημένες συνδικαλιστικές ηγεσίες.
Η απόφαση πολλών πρωτοβάθμιων σωματίων να διοργανώσουν απεργιακή διαδήλωση, παρά και ενάντια στην απόφαση των ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ για ακύρωση της διαδήλωσης, αγκαλιάστηκε από χιλιάδες απεργούς. Στο Μουσείο καλούσαν το Συντονιστικό Πρωτοβάθμιων Σωματείων και Επιτροπών Αγώνα, ΟΛΜΕ, ΔΟΕ και ΠΟΣΔΕΠ, διδασκαλικοί σύλλογοι και ΕΛΜΕ, τα σωματεία μισθωτών τεχνιτών, 'Άλτεκ', 'Γουίντ', 'Βόνταφον', ΜΟΔ, ΟΤΑ Βύρωνα και Ν. Ιωνίας, ο Σύλλογος Βιβλιοϋπαλλήλων, ο ΣΕΦΚ, τα σωματεία αεροδρομίου, νοσηλευτών Α' - Β' ΠΕΣΥΠ, εργαζόμενων στα νοσοκομεία 'Ερυθρός Σταυρός' και 'Αττικόν', η Ένωση Μισθωτών Γιατρών Ιδιωτικού Τομέα και η πενταμελής ΕΙΝΑΠ νοσοκομείου Νίκαιας. Επίσης στο Πολυτεχνείο καλούσαν οι φοιτητικές καταλήψεις (ΕΜΠ, Φυσικό, Φιλοσοφική, Νομική, Ιατρική).
Στη διαδήλωση εκτός από τα μπλοκ σωματείων και φοιτητικών συλλόγων συμμετείχαν αυτοτελώς το ΝΑΡ και η νΚΑ, το ΜΕΡΑ, το ΕΕΚ, η ΕΝΑΝΤΙΑ, η Κατάληψη Νομικής, το ΚΚΕ(μ-λ), η ΕΡΓΑΣ και η Αντιεξουσιαστική Κίνηση. Η συμμετοχή στην απεργιακή διαδήλωση ήταν τόσο μεγάλη που η κεφαλή της πορείας προσέγγιζε το Σύνταγμα με την ουρά της να είναι χαμηλά στη Σταδίου.
Οι ηγεσίες των ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ επέλεξαν να δώσουν χέρι βοήθειας στην κυβέρνηση, προαναγγέλλοντας ότι δεν θα γίνει διαδήλωση από το Πεδίο του Άρεως υπό το "φόβο των επεισοδίων". Τελικά, αποφάσισαν συγκέντρωση στη βουλή, με την 'Αυτόνομη Παρέμβαση' να υπαναχωρεί και αυτή από την αρχική της στάση για συγκέντρωση και πορεία στο Πεδίο Άρεως, και να συμφωνεί με τις ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ για "προσυγκέντρωση" στην Κλαυθμώνος. Η γραμμή υποταγής της ΓΣΕΕ στην κυρίαρχη αστική πολιτική, φάνηκε ακόμα και στο διεκδικητικό της πλαίσιο, καθώς ζήτησε "εκδημοκρατισμό της αστυνομίας", "μέτρα ενίσχυσης της πραγματικής οικονομίας", μισθούς... σύγκλισης με την Ευρώπη, και απαγόρευση των "μαζικών απολύσεων" (παρόλο που η εγχώρια τακτική είναι λίγες - λίγες και καλές...) θέτοντας... ημερολογιακά όριο μέχρι το τέλος του 2009!
Το ΠΑΜΕ, υλοποιώντας τη γραμμή Παπαρήγα, δημιούργησε "υγειονομική ζώνη" στα Χαυτεία και τελικά πορεύτηκε έως το υπουργείο Απασχόλησης. Συνειδητά απέφυγε το Σύνταγμα και τη Βουλή, αποδεχόμενο ουσιαστικά την έκκληση Καραμανλή και δεχόμενο τα εύσημα Καρατζαφέρη. Η τακτική ουράς στους κυβερνητικούς χειρισμούς, τα... λοκ άουτ σε σχολές "με απόφαση της ΚΕ του ΚΚΕ"(!) και η απαξίωση των διαδικασιών σε σωματεία και χώρους δουλειάς είχαν σαν αποτέλεσμα ένα αξιοσημείωτα μικρότερο από άλλες φορές μπλοκ.
Σε αυτή την κρίσιμη φάση που εισέρχεται το κίνημα ανυπακοής και αντίστασης στην κρατική καταστολή και την αντεργατική πολιτική ζητούμενη είναι μια μάχιμη γραμμή συνένωσης των πολύμορφωνων αγώνων και κινητοποιήσεων σε ένα εργατικό και νεολαιίστικο μέτωπο ενάντια στο σύνολο της καθεστωτικής πολιτικής, της ελαστικής εργασίας, των ιδιωτικοποιήσεων, της κρατικής και εργοδοτικής τρομοκρατίας.
Όλες οι δυνάμεις που μάχονται για την αναγέννηση του εργατικού κινήματος αυτή τη στιγμή οφείλουν να στραφούν στα σωματεία και τους χώρους δουλείας, προωθώντας γενικές συνελεύσεις, στήνοντας μαζικές επιτροπές αγώνα και συντονίζοντας τη δράση εργατικών σωματείων και συλλογικοτήτων σε μια γραμμή ρήξης και ανατροπής της κυβερνητικής επίθεσης.
Η ανοιχτή συνέλευση εργαζομένων από σωματεία δημοσίου και ιδιωτικού τομέα που πραγματοποιήθηκε στην κατειλημμένη Νομική μετά την πανεργατική πορεία, με τη συμμετοχή εκατοντάδων εργαζομένων - από εκπαίδευση, υγεία, κατασκευές, βιβλίο, ΜΜΕ κ.ά. - κατήγγειλε "την πολιτική που δολοφονεί καθημερινά τις ανάγκες και τα όνειρα των εργαζομένων και της νεολαίας", αλλά και τη "βαθύτερη συμμόρφωση της συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας στην κυρίαρχη πολιτική", με αφορμή την ακύρωση της απεργιακής διαδήλωσης από ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ. "Να βγει στο προσκήνιο το εργατικό κίνημα" είναι το μήνυμα που στέλνει καλώντας σε έναν "παρατεταμένο, πανεργατικό, παλλαϊκό ξεσηκωμό γα την ανατροπή της πολιτικής της λιτότητας, των απολύσεων, του αίματος, για να πέσουν οι πολιτικοί υπεύθυνοι της δολοφονίας και δικαιωθούν οι αγώνες των εργαζομένων και της νεολαίας".
Τις ημέρες που ακολουθούν, όλοι οι αγωνιστές και οι ανεξάρτητες συλλογικότητες/σχήματα πρέπει να δώσουν όλες τους δυνάμεις ώστε να παρθούν αποφάσεις από πρωτοβάθμια σωματεία αλλά και ομοσπονδίες ή Εργατικά Κέντρα για γενική απεργία την Πέμπτη 18/12. Ήδη τη μέρα αυτή έχει προκηρυχτεί πανελλαδική απεργία στο χώρο της υγείας, καθώς και 3ωρη στάση εργασίας από την ΑΔΕΔΥ.
Ας μετατραπεί σε πανεργατική απεργία, σε παλλαϊκή ημέρα αγώνα και ανυπακοής!

ΠΡΙΝ 14/12/2008

ΑΝΤΙΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Στους μεταγενέστερους - Μπ. ΜΠΡΕΧΤ