28/12/08

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΑΣΥΛΟ - Λύσσα για την κατάργησή του

Παραπληροφόρηση και αξιοποίηση των επεισοδίων για την προετοιμασία της κοινής γνώμης

Το κίνημα της νεολαίας συνέχισε να πορεύεται στους δρόμους του αγώνα και αυτήν την εβδομάδα, λίγο πρι τα Χριστούγεννα, αφήνοντας ανοικτούς τους λογαριασμούς του με το σύστημα. Παράλληλα φούντωσε η επίθεση κυβέρνησης, αλλά και του ΠΑΣΟΚ, με επικέντρωση των πυρών στο πανεπιστημιακό άσυλο. Μπαράζ δημοσιευμάτων όλη αυτή την εβδομάδα στις περισσότερες εφημερίδες προωθούσαν την άρση του ασύλου.
Για "απόφαση άρσης του πανεπιστημιακού ασύλου αυτεπαγγέλτως από τον εισαγγελέα στο ΕΜΠ (που) ελήφθη το βράδυ του Σαββάτου" έγραφε τη Δευτέρα το δημοσίευμα των 'Νέων'. Την ίδια μέρα η 'Ελευθεροτυπία' (22/12) ανέφερε ότι εντονότατες πιέσεις ασκήθηκαν το Σάββατο το βράδυ στις πρυτανικές αρχές του Ιδρύματος ώστε να συναινέσουν στην άρση του ασύλου: "Από την ώρα που άρχισαν τα επεισόδια στελέχη της αστυνομίας επικοινωνούσαν με τα μέλη της διοίκησης του Ιδρύματος δηλώνοντας πως έχουν εισαγγελική εντολή παραβίασης του ασύλου. [...] Κάθε φορά έντονη ήταν η αντίδραση των ακαδημαϊκών που δήλωναν πως δεν συναινούν σε μια τέτοια επιχείρηση", ενώ και η αστυνομία επέμενε ότι "δεν μπορεί να περιμένει άλλο" επικαλούμενη την εισαγγελική εντολή. Βέβαια στα 'Νέα' την Τρίτη (23/12) σημειώνονταν ότι η εισαγγελία διέψευσε πως δόθηκε εντολή επέμβασης των αστυνομικών δυνάμεων στο Πολυτεχνείο!
Δημιουργούνται αρκετά ερωτηματικά για το τι τελικά συνέβη και τι παιχνίδια εντυπώσεων παίζονται. Το σίγουρο είναι ότι ο επαίσχυντος νόμος - πλαίσιο, που πέρασε επί Μ. Γιαννάκου, δίνει τη δυνατότητα επέμβασης της αστυνομίας κατόπιν εισαγγελικής εντολής και χωρίς απαραίτητα τη σύμφωνη γνώμη των πρυτανικών αρχών. Η κυβέρνηση, έχοντας αυτό το νομοθετικό οπλοστάσιο στα χέρια της, διασπείρει φήμες περί καταστροφών στις υπό κατάληψη σχολές, περί πανεπιστημίων "ορμητηρίων των κουκουλοφόρων για να καίνε και να καταστρέφουν" (λεχθέντα κύκλων του υπουργείου Εσωτερικών, σύμφωνα με δημοσίευμα των 'Νέων' 23/12), στοχοποιώντας μάλιστα καταλήψεις. Η επιδίωξη είναι σαφής: Η ΝΔ προσπαθεί με λασπολογία να δημιουργήσει κλίμα υπονόμευσης του ασύλου, ώστε να παρουσιάσουν ως απαραίτητη μια επικείμενη αστυνομική επέμβαση. Σε αυτό το πλαίσιο, κινήθηκαν και οι δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου Ε. Αντώναρου, που στην ουσία παρότρυνε τους πρυτάνεις να κάνουν χρήση του νόμου: "Η άρση του ασύλου δεν είναι θέμα κυβέρνησης, αλλά θέμα του εισαγγελέα και των πρυτανικών αρχών". Στο ίδιο κλίμα και η δήλωση του εκπροσώπου Τύπου του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπακωνσταντίνου που επισήμανε: "Υπάρχει ένα θεσμικό πλαίσιο που πρέπει να εφαρμοστεί και σε αυτή την προσπάθεια, πρέπει να συμβάλουν όλοι, η πανεπιστημιακή κοινότητα, οι καθηγητές, οι φοιτητές, διότι πράγματι έχουμε πολλές φορές παραβιάσεις του ασύλου". Τα κόμματα της κοινοβουλευτικής Αριστεράς (ΚΚΕ, ΣΥΝ) τάχθηκαν αναφανδόν εναντίον της αστυνομικής επέμβασης στα πανεπιστήμια. Ενώ το ΛΑΟΣ δυναμίτισε το κλίμα καλώντας για διαρκή και μόνιμη παρουσία εισαγγελέα στα πανεπιστημιακά ιδρύματα.
Οι πανεπιστημιακοί επιμένουν ότι η υπόθεση του ασύλου αφορά την κοινότητα τους. Ειδικότερα οι πρυτανικές αρχές του ΕΜΠ αρνήθηκαν να συναινέσουν στην άρση του ασύλου, ενώ ο πρύτανης του ΕΜΠ Κ. Μουτζούρης δήλωσε λακωνικά ότι "επιδιώξαμε και καταφέραμε να διαφυλάξουμε το άσυλο". Στο ίδιο πνεύμα ήταν και η ομόφωνη απόφαση της Συγκλήτου του Οικονομικού Πανεπιστημίου που επισήμαινε ότι "το πρόβλημα της κατάληψης του πανεπιστημίου δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με επίκληση των δυνάμεων καταστολής". Βέβαια δεν λείπουν και φωνές που συνηγορούν στην κατάργηση αυτής της δημοκρατικής κατάκτησης. Χαρακτηριστική η δήλωση του Κοσμήτορα της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ πως απαιτείται "λειτουργική λύση, που θα απομακρύνει τα κακοποιά στοιχεία από το πανεπιστήμιο".
Η προάσπιση του ασύλου είναι κομβική για το κίνημα που έχει βγει στους δρόμους. Η άρση του δεν πλήττει μόνο τους φοιτητές αλλά συνολικά τα δημοκρατικά δικαιώματα. Αναγκαιότητα είναι όχι η κατάργηση ή η συρρίκνωση του αλλά η διεύρυνση του. Το άσυλο ανήκει σε όλο τον λαό και πρέπει να αποτελεί τόπο συνάντησης πέρα από φοιτητών και πανεπιστημιακών και εργατικών σωματείων, μαζικών φορέων. Η δράση ομάδων που χρησιμοποιούν το άσυλο όχι σαν κέντρο αγώνα και πολιτικής ώσμωσης στο πλαίσιο του κινήματος, αλλά σαν "καταφύγιο" στο οποίο ταμπουρώνονται και πραγματοποιούν "θεαματικές δράσεις βίας", αντικειμενικά δεν προωθεί την υπόθεση του κινήματος της νεολαίας, ενώ ταυτόχρονα αποτελεί... βούτυρο στο ψωμί του συνασπισμού εξουσίας που επιμένει στην οριστική κατάργησή του.

ΝΑΤΑΣΑ ΚΕΦΑΛΛΗΝΟΥ
ΠΡΙΝ 28/12/2008

ΑΝΤΙΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Στους μεταγενέστερους - Μπ. ΜΠΡΕΧΤ