18/2/09

Η ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΗ!

Την Πέμπτη 19 Φλεβάρη θα πραγματοποιηθούν πορείες αλληλεγγύης στην Κων. Κούνεβα και ενάντια στις ελαστικές εργασιακές σχέσεις σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Στην Αθήνα στα Προπύλαια στις 6μμ και στη Θεσσαλονίκη στο άγαλμα Βενιζέλου στις 6μμ. Διαβάστε το κάλεσμα της Πρωτοβουλίας Πρωτοβάθμιων Σωματείων για την αλληλεγγύη στην Κωνσταντίνα Κούνεβα και την κατάργηση του δουλεμπορίου στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, καθώς και τα κρίσιμα ερωτήματα που θέτει η ΠΕΚΟΠ, το σωματείου της Κούνεβα:

Η ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΗ!
19 Φλεβάρη διαδήλωση 6 μ.μ. Προπύλαια και Πορεία στη Βουλή

19 ΜΑΡΤΗ – ΝΑ ΚΗΡΥΧΤΕΙ ΠΑΝΤΟΥ ΑΠΕΡΓΙΑ

  • Να αποκαλυφθούν και να τιμωρηθούν οι φυσικοί και ηθικοί αυτουργοί
  • Να κλείσουν οι δουλεμπορικές εταιρίες
  • Κανένας εργαζόμενος ενοικιαζόμενος
  • Κάτω η αντεργατική επίθεση

Στις 22 Δεκέμβρη, η Κωνσταντίνα Κούνεβα, γραμματέας της Παναττικής Ένωσης Καθαριστριών και Οικιακού Προσωπικού (ΠΕΚΟΠ) δέχτηκε δολοφονική επίθεση από τραμπούκους με βιτριόλι. Νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση με σοβαρές βλάβες στο πρόσωπο και μόνιμες αναπηρίες σε ζωτικά όργανα, ενώ έχει ήδη χάσει την όρασή της από το ένα μάτι.

Η Κωνσταντίνα είναι μητέρα ανήλικου παιδιού, εργαζόμενη-συνδικαλίστρια και μετανάστρια. Η δολοφονική επίθεση είναι η εκδίκηση για τον αγώνα της να υπερασπιστεί τα δικαιώματα των συναδέλφων της, είναι η ακραία και αιματηρή μορφή του πιο βάρβαρου εργασιακού μεσαίωνα. Μαζί με την ΠΕΚΟΠ, αποκαλύψε την αθλιότητα των εργολαβιών: αυθαίρετη παρακράτηση χρημάτων των εργαζομένων, καταστρατήγηση διαλειμμάτων και ωραρίων, απολύσεις-«παραιτήσεις» χωρίς αποζημίωση, κλοπή των βαρέων-ανθυγιεινών ενσήμων, εκβιασμοί και τρομοκρατία… Με την ανοχή και συγκάλυψη των Επιθεωρήσεων Εργασίας, που τα βρίσκουν όλα «νόμιμα», με την αδράνεια και συνενοχή των επίσημων συνδικαλιστικών ηγεσιών.

Η «Πρωτοβουλία Πρωτοβάθμιων Σωματείων για την Αλληλεγγύη στην Κωνσταντίνα Κούνεβα και την Κατάργηση του Δουλεμπορίου στον Ιδιωτικό και Δημόσιο Τομέα» μαζί με την ΠΕΚΟΠ και αλληλέγγυες/ους εργαζόμενους/ες και συλλογικότητες, έχει αναδείξει το ζήτημα, ενάντια σε κάθε προσπάθεια συγκάλυψης. Έχει οργανώσει παρεμβάσεις και κινητοποιήσεις για την κατάργηση αυτών των άθλιων εργασιακών συνθηκών. Με παρεμβάσεις σε επιθεωρήσεις εργασίας απαιτούμε να γίνουν επιτόπιοι έλεγχοι στους χώρους δουλειάς, ώστε χωρίς προϊσταμένους και στημένους ψευτο-ελέγχους οι καθαρίστριες να αποκαλύψουν τις πραγματικές συνθήκες που αντιμετωπίζουν, όπως έγινε στον Πειραιά στις 21 Γενάρη, όταν απαιτήσαμε από την Επιθεώρηση Εργασίας να γίνει αμέσως έλεγχος στο χώρο του ΗΣΑΠ στον Πειραιά στα συνεργεία καθαριότητας της εταιρείας ΟΙΚΟΜΕΤ του Νικήτα Οικονομάκη. Στον έλεγχο που έγινε συντάχθηκε δελτίο ελέγχου με πλήθος παραβάσεων της εργατικής νομοθεσίας (εργάζονται στο διάλειμμα, πληρώνονται κάτω από τη σύμβαση, δεν πληρώνονται τις αργίες). Αποδείξαμε έτσι το ψέμα της κυβέρνησης που δήλωνε ότι η εταιρεία ελέγχθηκε και πληροί όλες τις νόμιμες προϋποθέσεις… Απαιτούμε από διοικήσεις νοσοκομείων, δημόσιων οργανισμών να δώσουν στην ΠΕΚΟΠ τις συμβάσεις του αίσχους που υπογράφουν με τους εργολάβους, για να αποκαλυφθεί ο εργασιακός μεσαίωνας που επιβάλλουν αλλά και η λεηλασία της δημόσιας περιουσίας.

Το εργατικό κίνημα πρέπει να αναμετρηθεί αποφασιστικά με το σύγχρονο δουλεμπόριο. Καλούμε όλα τα πρωτοβάθμια σωματεία, ομοσπονδίες και εργατικά κέντρα, τους/τις εργαζόμενους/ες σε όλους τους κλάδους και χώρους δουλειάς, να παλέψουμε μαζί για ΝΑ ΚΗΡΥΧΤΕΙ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 19 ΜΑΡΤΙΟΥ, με κεντρικά αιτήματα:

  • Να αποκαλυφθούν και να τιμωρηθούν οι φυσικοί και ηθικοί αυτουργοί της δολοφονικής επίθεσης στην Κωνσταντίνα.
  • Έξω οι εργολάβοι-δουλέμποροι από τους χώρους εργασίας. Να καταργηθεί ο νόμος 2956/2001 και ο νόμος 3204/2003 για τα νοσοκομεία και συνολικά το θεσμικό πλαίσιο για την ενοικίαση εργαζομένων που οι κυβερνήσεις των τελευταίων ετών έχουν επιβάλει και νομιμοποιήσει..
  • Να γίνουν άμεσα προσλήψεις για έλληνες και μετανάστες. Επιστροφή στις δημόσιες υπηρεσίες και οργανισμούς, όλων των λειτουργιών που έχουν ανατεθεί σε ιδιώτες και εργολάβους. Η μισθοδοσία του προσωπικού καθαριότητας να γίνει αμέσως από τις δημόσιες υπηρεσίες και οργανισμούς
  • Ενιαία εργασιακά δικαιώματα, με μόνιμες και σταθερές εργασιακές σχέσεις για όλους. Όχι στις ελαστικές εργασιακές σχέσεις που προωθεί η κυβέρνηση στο όνομα της θωράκισης από την κρίση. Όχι στις απολύσεις
  • Δωρεάν Ιατροφαρμακευτική Περίθαλψη - Άμεση και Πλήρη Συνταξιοδότηση για την Κωνσταντίνα

Αυτός ο αγώνας μάς αφορά όλους και θα συνεχιστεί μέχρι τη νίκη. Να κάνουμε ασφυκτική την πίεση στην κυβέρνηση, για να ξηλωθούν οι νόμοι του σύγχρονου δουλεμπορίου. Θα είναι ένα σημαντικό βήμα στον αγώνα ενάντια στην ελαστική εργασία, την εργοδοτική αυθαιρεσία και τρομοκρατία, ενάντια στην επίθεση του κεφαλαίου που επιχειρεί να φορτώσει στους εργαζομένους τις συνέπειες της κρίσης του.

ΑΝΤΙΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Στους μεταγενέστερους - Μπ. ΜΠΡΕΧΤ