17/2/09

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΣΥΣΚΕΨΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΔΡΑΣΗΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΟΥ ΝΑΤΟ ΚΑΙ ΤΩΝ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΩΝ ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΩΝ

Νέα Σύσκεψη τη Δευτέρα 23/02/09 στη Νομική στις 7:00 μ.μ.

60 ΧΡΟΝΙΑ ΝΑΤΟ

ΧΟΥΝΤΕΣ-ΠΟΛΕΜΟΙ ΚΑΙ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ

Τη Δευτέρα 16/02/09 πραγματοποιήθηκε στη Νομική Σχολή Αθηνών σημαντική σύσκεψη με την συμμετοχή δεκάδων αγωνιστών για το ζήτημα αυτό. Είναι χαρακτηριστική, η συμμετοχή των οργανωμένων δυνάμεων από ευρύ τμήμα της αντικαπιταλιστικής-αντιιμπεριαλιστικής αριστεράς, από τους φοιτητικούς χώρους, τα εργατικά σωματεία και τις κινήσεις πόλεις, από όλο αυτό το δυναμικό που έδωσε μαζί τη μάχη του Δεκέμβρη και συμβολικά έμεινε στη μνήμη όλων ως ΚΑΤΑΛΗΨΗ της ΝΟΜΙΚΗΣ, και όχι μόνο.

Όλοι όσοι συμμετείχαν έφυγαν με την πίστη ότι πολύ σημαντικές πρωτοβουλίες μπορούν να ληφθούν και ένα πολιτικά αιχμηρό και κατάλληλα κοινωνικά γειωμένο πολιτικό περιεχόμενο μπορεί να συνδιαμορφωθεί.

Ήταν στιγμές που εντυπωσιαζόσουν από την ποιότητα της συνεννόησης μεταξύ των συντρόφων, που όχι μόνο αναδείκνυαν τα πολιτικά επίδικα, αλλά και που αλληλοσυμπληρώνονταν.
Η σύσκεψη όμως αυτή επέλεξε να πάει σε μια νέα συνάντηση που να λήξει το πολιτικό της περιεχόμενο και τις πρωτοβουλίες. Απευθύνοντας κάλεσμα και σε περισσότερες οργανώσεις-σχήματα-σωματεία-κινήσεις πόλεις κλπ, επιδιώκοντας έναν καλύτερο συντονισμό (σεβόμενη τις πολλαπλές αγωνιστικές εκδηλώσεις και πολιτικές διεργασίες).

Όμως δεν ξεκινάμε από το μηδέν. υπήρξε μια καταρχήν συμφωνία στα εξής. Προχωρούμε σε μια καμπάνια ενάντια στο ΝΑΤΟ-ΕΥΡΩΣΤΡΑΤΟ και το ρόλο του ελληνικού στρατού, καταγγέλλοντας «τον παρεμβατικό του ρόλο και την ανάληψη καθήκοντος υπεράσπισης του Δυτικού Καπιταλιστικού κόσμου στο πλαίσιο του Ψυχρού πολέμου, και τον ρόλο χωροφύλακα της Παγκόσμιας Καπιταλιστικής Ιμπεριαλιστικής Νέας Τάξης Πραγμάτων, πρωταγωνιστή στο μοίρασμα του κόσμου και των αγορών, πηγών και δρόμων ενέργειας από το 1989-1990. Οργανωτικό τμήμα του πολέμου τρομοκράτησης των λαών και του εσωτερικού εχθρού, εντός και εκτός των καπιταλιστικών μητροπόλεων».

Καταρχήν υπάρχει η δέσμευση να παρουσιαστεί κείμενο που θα συμπεριλάβει τους πολιτικούς προβληματισμούς και τις απόψεις-προτάσεις που κατατέθηκαν.

Μορφή Καμπάνιας:
Στόχος πρέπει να είναι ένα ανοικτό συντονιστικό συλλογικοτήτων, αγωνιστών, πρωτοβουλιών, κινήσεων που θα αποφασίζει αμεσοδημοκρατικά.
Με δράσεις σε γειτονιές και πανελλαδικά. Με διεθνή διάλογο και κοινή δράση στο Στρασβούργο, επιδιώκοντας την παρέμβαση ενός δυναμικού αντικαπιταλιστικού-αντιιμπεριαλιστικού μπλοκ.

Βασική πρόταση πρωτοβουλιών:
Θέλουμε το διάστημα 27-28-29 ένας χώρος με συμβολικό αγωνιστικό μήνυμα να αναδειχτεί σε Κέντρο πραγματοποίησης σημαντικών εκδηλώσεων στην Αθήνα.
Πάντα στο πλαίσιο της πρότασης παρουσιάστηκαν οι ενότητες:
• Παρελθόν-Παρόν-Μέλλον του ΝΑΤΟ και των ιμπεριαλιστικών στρατιωτικών σχηματισμών.
• Οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή-Ασία: από την σφαγή στη Γάζα στην εκλογή Ομπάμα και στις πολεμικές προετοιμασίες για το Αφγανιστάν.
• Από τις επεμβάσεις στα Βαλκάνια μέχρι τη βαλκανιοποίησης του σύγχρονου καπιταλιστικού-ιμπεριαλιστικού κόσμου (ανθρωπιστικοί πόλεμοι-ρόλος μειονοτήτων-εθνικισμοί-ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί κλπ)
• Αιγαίο-Κύπρος: ένταση-ανταγωνισμοί, ειρήνη-συνύπαρξη την εποχή της καπιταλιστικής παγκοσμιοποίησης και της καπιταλιστικής κρίσης.
• Το Αντιπολεμικό-Αντιμιλιταριστικό κίνημα που απαιτεί η εποχή μας.
(Φυσικά οι ενότητες δεν είναι καταληκτικές, ενώ η κάθε συνιστώσα της προσπάθειας μας μπορεί να επιλέξει να κάνει δικές της εκδηλώσεις).

Σύντροφοι τόνισαν την ανάγκη οι εκδηλώσεις αυτές να επεκταθούν στις μεγάλες πόλεις, στις σχολές και στα σωματεία. Επίσης σύντροφος δάσκαλος θύμισε τα αντίστοιχα αντιμαθήματα που είχαν οργανώσει οι Παρεμβάσεις-Κινήσεις Συσπειρώσεις της Εκπαίδευσης.
Στο πλαίσιο αυτό πρέπει να παρουσιαστεί ένα σημαντικό πολιτιστικό κεκτημένο: προβολή ταινιών-έκθεση φωτογραφίας και παιδικής ζωγραφικής-συναυλίες κλπ
Επίσης: διοργάνωση μεγάλης κινητοποίησης στην Αθήνα (Τετάρτη 01/04 ή Πέμπτη 02/04)
Διοργάνωση μεγάλων κινητοποιήσεων στις βάσεις (Σούδα-Άκτιο-Κέντρο Εκπαίδευσης Πολυεθνικών δυνάμεων στο Κιλκίς κλπ) το διάστημα 4/5/04/09).
Όλες βέβαια αυτές οι πρωτοβουλίες θα συγκλίνουν στο Στρασβούργο.

Εντύπωση προκάλεσε η τοποθέτηση συντρόφου που μόλις απολύθηκε και έδωσε αφορμή για διάλογο. Ο σύντροφος τόνισε όχι μόνο την ανάγκη για Καμπάνιας ενάντια στο ΝΑΤΟ, αλλά και για μάχιμες πρωτοβουλίες: π.χ. ενάντια στους πολεμικούς εξοπλισμούς, τα νέα μέτρα Μεϊμαράκη για τη θητεία κλπ.
Επίσης προτάθηκε η παρέμβαση στις παρελάσεις της 25ης Μαρτίου.

Τέλος, ένα ευρύτερο δυναμικό συνειδητοποιεί και καταλήγει στην πρόταση για έναν σταθερό Αντιπολεμικό Συντονισμό, με σαφή αντικυβερνητικά-αντικαπιταλιστικά-αντιιμπεριαλιστικά χαρακτηριστικά.

Η πρόταση μας αυτή οριοθετείται από το ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ.
Όμως είναι ανοικτό το κάλεσμα για αγωνιστική συνεύρεση στο δρόμο του αγώνα. Αφού συγκροτηθεί η πρωτοβουλία θα απευθύνει κάλεσμα σε όλους (ΣΥΡΙΖΑ-ΚΚΕ κλπ) για την πραγματοποίηση κινητοποιήσεων, που ανεξάρτητα τους διαφορετικούς τόπους συγκέντρωσης και το πολιτικό περιεχόμενο θα κινηθούν ενωτικά εναντίον της κυβέρνησης του πολέμου και της αντεργατικής πολιτικής, το ΝΑΤΟ και τον ΕΥΡΩΣΤΡΑΤΟ.

Επίσης Ανοικτό παραμένει το κάλεσμα μας σε όσους δεν ήρθαν, αλλά μπορούν και πρέπει να βρεθούν μαζί μας (ΜΛ χώρος, ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ).

ΑΝΤΙΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Στους μεταγενέστερους - Μπ. ΜΠΡΕΧΤ