Όλο και πιο συχνά τα τελευταία χρόνια εκδηλώνεται σε όλο και ευρύτερα τμήματα των εργαζόμενων και της νεολαίας η οργή για το αβίωτο σήμερα αλλά και η αγωνία για το αύριο με μαζικές και αγωνιστικές κινητοποιήσεις, με τις μεγάλες απεργίες για το ασφαλιστικό, τους αγώνες ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις, ενάντια στο κλείσιμο και τη μεταφορά εργοστασίων, τη μεγάλη απεργία των δασκάλων, το νικηφόρο αγώνα των υγειονομικών, τις μεγάλες μάχες για το περιβάλλον (όπως στη Λευκίμη), τις κινητοποιήσεις ενάντια στο ρατσισμό, το κύμα των φοιτητικών καταλήψεων και τον πανεκπαιδευτικό ξεσηκωμό που εμπόδισε την κατάργηση του άρθρου 16, ματαίωσε την αντιδραστική αναθεώρηση του Συντάγματος και απονομιμοποίησε τον αντιεκπαιδευτικό Νόμο Πλαίσιο. Και τέλος, με τις μαζικές κινητοποιήσεις ενάντια στις σφαγές του Ισραήλ και τις επεμβάσεις των ΗΠΑ.
Αποκορύφωμα και τομή σε όλη αυτή την αγωνιστική πορεία μέχρι σήμερα ήταν η μεγάλη λαϊκή νεολαιίστικη εξέγερση του περασμένου Δεκέμβρη με αφορμή τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου, που ήρθε παράλληλα με το ανοιχτό ξέσπασμα της κρίσης του καπιταλισμού, αποτελώντας μια πρώτη έκρηξη ενάντια στην κρίση αλλά και στην αστική πολιτική που τη δημιούργησε, κέρδισε την πλατιά αγωνιστική συμπαράσταση της μεγάλης λαϊκής πλειοψηφίας, συγκλόνισε όχι μόνο την ελληνική κοινωνία αλλά και την Ευρώπη και πολλά ακόμη σημεία του κόσμου.
Κοινωνικοί αγώνες οι οποίοι γεννιούνται σαν αντίδραση στην ολοένα και μεγαλύτερη αντιλαϊκή πολιτική της τελευταίας 20ετίας των ΝΔ, ΠΑΣΟΚ υπό τις κατευθύνσεις της Ε.Ε. που στόχο έχουν να δημιουργήσουν ένα ολοκληρωτικό καθεστώς βαρβαρότητας και βίαιης εκμετάλλευσης της κοινωνικής πλειοψηφίας. Κοινωνικούς αγώνες όπου η αντικαπιταλιστική αριστερά, η οποία διαχωρίζεται από την επίσημη κοινοβουλευτική αριστερά, παίζει σημαντικό και πρωταγωνιστικό ρόλο. Αυτή η αντικαπιταλιστική αριστερά που βάζει το θέμα της ρήξης και της ανατροπής από το επίσημο πολιτικό σκηνικό και που βαθαίνει τα ρήγματα στην αστική πολιτική μέσα από τα κινήματα των τελευταίων καιρών. Η αντικαπιταλιστική αριστερά που στα πανεπιστήμια εκφράζεται μέσα από την Ενιαία Ανεξάρτητη Αριστερή Κίνηση. Η ΕΑΑΚ γεννήθηκε μέσα από τις μεγαλειώδεις νεολαιίστικες κινητοποιήσεις του 1990-91 και αποτελεί το πλέον επιτυχημένο μόρφωμα της επαναστατικής αριστεράς στα πανεπιστήμια. Τα σχήματα της ΕΑΑΚ είναι πολιτικο-συνδικαλιστικές συλλογικότητες που δρουν σε κάθε σχολή και αποτελούν το βασικό κύτταρο της ΕΑΑΚ. Επιδιώκοντας την ενιαία συντονισμένη παρέμβαση στα ελληνικά πανεπιστήμια και ΤΕΙ, τα σχήματα συντονίζονται ανά πόλεις και πανελλαδικά μέσα από το πανελλαδικό συντονιστικό διήμερο, προωθώντας την ενοποίηση του πολιτικού της σχεδίου σε όλα τα πανεπιστήμια. Αντιπαρατίθενται σε όλη τη γραμμή της αστικής πολιτικής, την οποία αντιμετωπίζει με μια συνολική αντικαπιταλιστική οπτική σε σχέση με τα κύρια μέτωπα της ταξικής πάλης σε εκπαίδευση- εργασία- δημοκρατικά δικαιώματα- ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις. Αναζητά τους δρόμους μιας ευρύτερης αμφισβήτησης του τρόπου με τον οποίο ένας νέος σήμερα ζει και σπουδάζει, και αντιπαραβάλλουν ένα πρότυπο αγωνιζόμενου νέου, απέναντι στα κυρίαρχα πρότυπα. Η ΕΑΑΚ συμβάλλει στην μάχη για την αυτοτελή συγκρότηση του πολιτικού χώρου μιας Αριστεράς ανεξάρτητης, ανατρεπτικής και νικηφόρας. Παλεύει για ένα φοιτητικό κίνημα ανεξάρτητο, αμεσοδημοκρατικό, αντικυβερνητικό και νικηφόρο, που θα συγκρούεται με κάθε όψη της κυβερνητικής πολιτικής, θα δημιουργεί τις δικές του μορφές οργάνωσης, αυτοτελείς και ανεξάρτητες από την κατεστημένη πολιτική των εκπροσώπων και των επιτελείων, κινούμενο σε εργατική κατεύθυνση και συνδεδεμένο με όλα τα πλατιά κοινωνικά πληττόμενα και αγωνιζόμενα κομμάτια της κοινωνίας.
Μέσα από το φοιτητικό κίνημα των τελευταίων ετών εδραιώθηκε, δυνάμωσε και ισχυροποιήθηκε και η ΕΑΑΚ Βόλου, η αντικαπιταλιστική αριστερά και στο πανεπιστήμιο του Βόλου και που παρεμβαίνει σε 6 από τα 12 τμήματα του Π.Θ. Θέλοντας να γνωστοποιήσουμε τις θέσεις μας στην κοινωνία του Βόλου, να αναδείξουμε την πολιτική κουλτούρα της ΕΑΑΚ, την ανάγκη για μια άλλη Αριστερά, νικηφόρα και ανατρεπτική, να επικαιροποιήσουμε την επιδίωξη μας για το ξέσπασμα συνεχών και διαρκών κοινωνικών αγώνων που θα φέρουν την τελική ανατροπή καλούμε όλη την βολιώτικη κοινωνία στο 2ο φεστιβάλ της ΕΑΑΚ Βόλου το διήμερο 27 και 28 Μαρτίου που θα διεξαχθεί στο Πολυτεχνείο του Βόλου, στο Πεδίον του Άρεως. Το φεστιβάλ χαρακτηρίζεται από ένα μίγμα πολιτικών –πολιτιστικών εκδηλώσεων με συζητήσεις, εκδηλώσεις, προβολές, βιβλιοπωλείο, εκθέσεις, συναυλίες που θα πραγματοποιηθούν στο χώρο του Πολυτεχνείου. Θέλουμε να συνεχίσουμε το πετυχημένο περσινό εγχείρημα του πρώτου φεστιβάλ και την εδραίωση του θες μού αυτού σαν την εμφάνιση με μαζικά πολιτικά και πολιτιστικά χαρακτηριστικά χαρακτηριστικά της Ε.Α.Α.Κ. στον Βόλο.
(Τιμή ενίσχυσης:5 ευρώ-ουδέποτε σκεφτήκαμε να χρησιμοποιήσουμε τον χώρο του ασύλου με σκοπό το κέρδος όπως γίνεται κατά κόρον από τις καθεστωτικές παρατάξεις και τις λογικές τους-η τιμή μπαίνει με σκοπό και μόνο να καλυφτούν τα πολύ μεγάλα έξοδα του φεστιβάλ, ειδικά αφού η ΕΑΑΚ δεν έχει από πίσω της κανέναν φορέα χρηματοδότησης, αλλά συντηρείται οικονομικά από τις εισφορές των αγωνιστών της-)