"ΑΝΑΤΡΟΠΗ" ΠΟΣΔΕΠ
Μπορεί να πανηγυρίζουν οι αντιδραστικοί, μετά την "ανατροπή" στο συνέδριο της ΠΟΣΔΕΠ, που έληξε την περασμένη Κυριακή με εκλογική νίκη της ετερόκλητης συμμαχίας ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Ανανεωτών του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο, κατά βάθος γνωρίζουν ότι πρόκειται για μια σοβαρή μεν, αλλά τακτική και πρόσκαιρη νίκη, μπροστά στο εύρος της αντιπαράθεσης γύρω από το μέλλον των ΑΕΙ. "Δεν τρέφω καμία ψευδαίσθηση ότι θα παραιτηθούν από τις προσπάθειές τους" ενάντια στη "μεταρρύθμιση" των πανεπιστημίων, εκτιμά ο Γ. Πρετεντέρης, στο 'Βήμα', για την αριστερή "μειοψηφία" της ΠΟΣΔΕΠ. Και έχει απόλυτο δίκιο, με μια μικρή... διόρθωση. Η αριστερή "μειοψηφία" της ΠΟΣΔΕΠ και όταν ήταν πλειοψηφία και τώρα, συμβάδισε με τις ανάγκες και τα συμφέροντα της μεγάλης πλειοψηφίας των εργαζομένων. Οι απερχόμενοι ηγέτες της ΠΟΣΔΕΠ, Λ. Απέκης και Γ. Μαΐστρος, με τον τίμιο λόγο τους και τη μαχητική πράξη τους, συνέβαλαν τα μέγιστα, μαζί με τους αγωνιστές της Συσπείρωσης και της ΔΗΠΑΚ, στην ακύρωση της συνταγματικής κατάργησης του άρθρου 16, αποτέλεσαν ασπίδα προστασίας του ριζοσπαστικού φοιτητικού κινήματος και κυματοθραύστη των προσπαθειών κατάλυσης του πανεπιστημιακού ασύλου. Για αυτό απέκτησαν κύρος και σεβασμό σε ευρύτερα λαϊκά τμήματα, τέτοιων που καμία άλλη εξουσία, βαθμός και ακαδημαϊκή αναγνώριση δεν τους έδινε. Αλλά και για αυτό συγκέντρωσαν το μίσος του αντιδραστικού συνασπισμού εξουσίας. Η "ανατροπή" στην ΠΟΣΔΕΠ δεν πρόκειται να "παραιτήσει"τις προσπάθειες για συνέχιση του αγώνα. Γιατί οι εκρήξεις που παράγει η πολιτική παράδοσης των πανεπιστημίων στην αγορά δεν πρόκειται να σταματήσουν μπροστά στην πόρτα του... Παπαγιαννάκη.
Στα 33 μέλη της Διοικούσας Επιτροπής, η Κίνηση Πανεπιστημιακών (ΠΑΣΟΚ και ανεξάρτητοι) αναδείχθηκε πρώτη δύναμη με 9 έδρες (από 5). Αύξηση εδρών είχε και η Αριστερή Μεταρρύθμιση (Ανανεωτικοί του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ) από 4 σε 6. Η ΑΣΚΕΥ (δεξιά παράταξη γιατρών) αύξησε τις έδρες της από μία σε 3, ενώ στα ίδια έμειναν η ΑΚΙΠ (ΝΔ, 2 έδρες) και η Κίνηση Μελών ΔΕΠ (ανεξάρτητοι από τον χώρο της Δεξιάς, μία έδρα). Αυτό αποτελεί το μαύρο μπλοκ, που καταλαμβάνει 21 έδρες σε σύγκριση με τις 12 έδρες που απέσπασε η αριστερή συμμαχία, με τη Συσπείρωση (ΣΥΡΙΖΑ, αντικαπιταλιστές, ανεξάρτητοι) να παίρνει 8 έδρες (από 13) και τη ΔΗΠΑΚ (ΚΚΕ) 4 από 7.
Η αντιδραστική συμμαχία πέτυχε την αλλαγή συσχετισμών στη ΠΟΣΔΕΠ, για τρεις λόγους. Καταρχήν, αξιοποίησε τις ανενεργές μεγάλες υπαρκτές εφεδρείες που είχε μέσα στο ευρύτερο σώμα του Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού. Η αλλαγή συσχετισμών ήρθε μέσα από μια μεγάλη αύξηση της συμμετοχής, κατά 25-30%, το κύριο μέρος τής οποίας καρπώθηκε η αντιδραστική συμμαχία. Στο προηγούμενο συνέδριο συμμετείχαν 207 αντιπρόσωποι που εκπροσωπούσαν περίπου 3.000 ψηφίσαντες, ενώ στο τωρινό, 302 που εκπροσωπούσαν περίπου 4.500 από τα συνολικά 10.000 μέλη ΔΕΠ. Ο δεύτερος λόγος είναι, ότι η αντιδραστική συμμαχία αξιοποίησε τις εφεδρείες έξω από το σώμα του ΔΕΠ, δηλαδή, τα μέσα ενημέρωσης, μαζί με τους εξωπανεπιστημιακούς οικονομικούς και πολιτικούς μηχανισμούς που διαθέτει. Ο τρίτος λόγος είναι και ο βασικός: Η αντιδραστική συμμαχία εμφανίστηκε ενωμένη, χωρίς ταλαντεύσεις στο εσωτερικό της, παρά τον ετερόκλητο χαρακτήρα της. Κατάφερε έτσι να αξιοποιήσει τις ταλαντεύσεις που υπήρχαν στο εσωτερικό της αριστερής μαχητικής πτέρυγας και το χαμηλό βαθμό ενότητάς της. Οι δυνάμεις του Συνασπισμού στη Συσπείρωση, κάτω από το βάρος της επίθεσης, έσπευσαν σε κινήσεις συμβιβασμού με τους αντιδραστικούς Ανανεωτές του κόμματός τους, γεγονός που τραυμάτισε τη μαχητικότητα των μελών της Συσπείρωσης. Κάτι που εκφράστηκε σε όλη την προεκλογική περίοδο, αλλά και στη νομιμοποίηση 50 μη καταστατικά εκλεγμένων εκπροσώπων (με πλειοψηφικό, ακόμη και με διπλοψηφίες), με αντάλλαγμα την υπερψήφιση του απολογισμού από τους Ανανεωτές, που φυσικά, δεν έγινε ποτέ. Σύμφωνα με την 'Ελευθεροτυπία' της Παρασκεύης, οι Αλαβάνος, Τσίπρας και Κουβέλης, στη συνάντησή τους, συμφώνησαν "να συνεργαστούν οι δυνάμεις της Ριζοσπαστικής και της Ανανεωτικής Αριστεράς και να βρουν μια κοινή φόρμουλα" στην ΠΟΣΔΕΠ. Μια τέτοια τάση συνδιαλλαγής με τους πιο αδιάλλακτους εκπροσώπους του "μαύρου μετώπου", όπως αναδείχθηκε η "ανανεωτική πλευρά" (την οποία ο Α. Καρκαγιάννης τη "γνώριζε", όπως έγραψε στην 'Καθημερινή', από τα "εργαστήρια ιδεών" του ΚΚΕ εσ. και την ΕΑΡ), είναι απαράδεκτη.
Η ανυπαρξία μιας αυτοτελούς αντικαπιταλιστικής παρέμβασης στο χώρο των πανεπιστημιακών, στο όνομα της ενότητας με τον ΣΥΡΙΖΑ, δεν βοήθησε, ούτε στην αποτροπή των συμβιβαστικών τάσεων μέσα στη Συσπείρωση, ούτε σε μια πιο στέρεα κοινή δράση με τις δυνάμεις της ΔΗΠΑΚ, η οποία, αν και ακολούθησε διαφορετική τακτική από αυτήν του ΠΑΜΕ (ίσως, αυτό πλήρωσε ο Π. Γεωργιάδης, με τη μη επανεκλογή του στην ΚΕ του ΚΚΕ), δεν κατάφερε να ηγεμονεύσει, λόγω της ευρύτερης φυσιογνωμίας της. Αυτή η ανυπαρξία, δεν βοήθησε σε μια πιο μαχητική και θελκτική αριστερή γραμμή στα ΑΕΙ.
ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΡΚΟΥ
ΠΡΙΝ 15/03/2009
ΠΡΙΝ 15/03/2009