Μετά την προσφυγή μας στον Οργανισμό Μεσολάβησης Διαιτησίας (ΟΜΕΔ) έχουν προχωρήσει αρκετά οι διαπραγματεύσεις με τους εκπροσώπους των εργοδοτών (ΠΟΕΒ). Οι διεκδικήσεις μας, όπως αυτές καταγράφονται στο Σχέδιο Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΣΣΕ) που έχουμε καταθέσει, δεν έχουν γίνει αποδεκτές από τους εργοδότες. Αναφερόμαστε στις κύριες διεκδικήσεις μας, που θα βελτιώσουν ουσιαστικά τους όρους εργασίας (μισθολογικές αυξήσεις, θεσμικές πρόνοιες κλπ). Οι εργοδότες έχουν κάνει δεκτά ψήγματα των διεκδικήσεων μας.
Ας δούμε πιο συγκεκριμένα αυτά που οι εργοδότες δέχονται να συνυπογράψουν:
- Επίδομα προϋπηρεσίας σε ποσοστό 5%, μετά τη συμπλήρωση 8ετούς υπηρεσίας στον ίδιο εργοδότη. (Ισχύει ήδη, μετά τη συμπλήρωση 10ετούς υπηρεσίας στον ίδιο εργοδότη, μόνο για τις ειδικότητες: πωλητές, δειγματιστές και διακοσμητές. Τώρα επεκτείνεται σε όλες τις ειδικότητες).
- Επίδομα οθόνης σε ποσοστό 15% για την ειδικότητα διορθωτές – επιμελητές, που κάνουν χρήση Η/Υ. (Κάτι τέτοιο ισχύει σήμερα για τις ειδικότητες: αναλυτές και προγραμματιστές μηχανογράφησης, ενώ για τους χειριστές Η/Υ υπάρχει το επίδομα ανθυγιεινής εργασίας).
- Βελτιώνονται οι όροι και οι προϋποθέσεις για τη χορήγηση επιδόματος τέκνων. Το επίδομα τέκνων θα χορηγείται μέχρι τη συμπλήρωση του 18ου έτους και θα επεκτείνεται, εάν τα τέκνα σπουδάζουν σε ανώτερες ή ανώτατες σχολές, ή εάν πραγματοποιούν μεταπτυχιακές σπουδές.
- Μπαίνουν στην Κλαδική Σύμβαση οι εργαζόμενοι στα καφέ/μπαρ των βιβλιοπωλείων ή των πολυχώρων, με βάση τις σχετικές ειδικότητες (σερβιτόροι κλπ) που προκύπτουν από την Συλλογική Σύμβαση Εργασίας των εργαζομένων στον Επισιτισμό.
- Ορίζονται και αποσαφηνίζονται τα καθήκοντα της ειδικότητας ΑΠΟΘΗΚΑΡΙΟΣ.
- Τέλος, σχετικά με τις μισθολογικές αυξήσεις για το 2009, η πρότασή τους είναι 3% από 1/1/2009 και επιπλέον 5% από 1/9/2009. (Αυτό που ορίστηκε και στη ΣΣΕ του 2008).
ΑΚΡΙΒΕΙΑ – ΑΝΕΡΓΙΑ – ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ… με 700 ευρώ δεν μπορείς να ζήσεις
Θεωρούμε ότι, οι εργοδότες, από την πρώτη στιγμή που ξεκίνησαν οι διαδικασίες για την κλαδική ΣΣΕ, από το 2004, ακολουθούν μια «συνεπή» ταχτική στις διαπραγματεύσεις. Οι προτάσεις τους δε λαμβάνουν υπόψη το κόστος ζωής, αγνοούν παντελώς τις ανάγκες μας. Με τους μισθούς – φιλοδώρημα που δίνουν, κανένας δεν μπορεί να ανταπεξέλθει.
Ειδικά φέτος, η καθιερωμένη κλάψα («δε βγαίνουμε», «είμαστε μικρές και οικογενειακές επιχειρήσεις», «είστε υπερβολικοί στις απαιτήσεις σας»…) συνοδεύτηκε από την επίκληση του μπαμπούλα «της κρίσης που μας απειλεί». Εμείς οι εργαζόμενοι, χρόνια τώρα, σε κρίση βρισκόμαστε. («Ο βρεγμένος τη βροχή δεν τη φοβάται»). Τόσα χρόνια, τα αφεντικά δε μοιράστηκαν μαζί μας τα κέρδη τους.. Τώρα, δε θα πληρώσουμε εμείς την κρίση τους.
Σε αυτό που τα αφεντικά λένε κρίση, εμείς βλέπουμε την προσπάθειά τους να πετσοκόψουν ακόμη περισσότερο τα εργατικά δικαιώματα (συμπίεση μισθών, εντατικοποίηση, απολύσεις ώστε να κάνουν τη δουλειά τους με όσο το δυνατόν λιγότερο προσωπικό).
Τι αποφασίσαμε να κάνουμε;
Σε έκτακτη Γενική Συνέλευση του Συλλόγου, την Πέμπτη 14/5, συζητήσαμε για την κατάσταση που διαμορφώνεται με την ΣΣΕ. Εκτιμήσαμε πως τα όσα οι εργοδότες συνομολογούν, αποτελούν για μας μια επιτυχία. Δεν πρόκειται για κάτι τεράστιο, αλλά είναι ένα ακόμη λιθαράκι στο οικοδόμημα της Κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης. Προστίθεται σε αυτά που έχουμε κατοχυρώσει από τις προηγούμενες χρονιές (αργία του Αγίου Πνεύματος, επίδομα από το 2ο παιδί και άνω, επίδομα πτυχίου, επίδομα ξένης γλώσσας, καθορισμός νέων ειδικοτήτων κ.ά.).
Εκτιμήσαμε πως, δεν υπάρχει, τουλάχιστον για φέτος, η δυνατότητα να πετύχουμε κάτι καλύτερο, είτε σε απ’ ευθείας διαπραγματεύσεις μαζί τους, είτε μέσω της Μεσολάβησης – Διαιτησίας. Επίσης, πως δεν υπάρχουν περιθώρια για κάτι καλύτερο, πιέζοντας με Κλαδική Απεργία. Καταλήξαμε να συμφωνήσουμε στην υπογραφή της κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης του 2009 και να μην προχωρήσουμε στην Απεργία που είχαμε αποφασίσει για τις 28 Μάη.
Στην περίοδο που ακολουθεί θα επικεντρώσουμε τη δράση μας σε δύο κατευθύνσεις:
1) Στην ενημέρωση όλου του κλάδου για την ΣΣΕ και στη μάχη για την πιστή εφαρμογή της, ώστε κανένας συνάδελφος να μη δουλεύει με χειρότερους όρους απ’ αυτούς που η Σύμβαση ορίζει. Δεν μπορούμε να ανεχόμαστε τη μη εφαρμογή της Σύμβασης.
Η δράση αυτή είναι δεμένη με το άνοιγμα που πρέπει να γίνει, ώστε να δυναμώσει ο Σύλλογος με νέες εγγραφές και με επαφή με περισσότερους εργασιακούς χώρους. Ό,τι πετυχαίνουμε, λίγα ή πολλά, είναι αποτέλεσμα της παρουσίας και της δράσης του Συλλόγου.
Η ύπαρξη στον κλάδο του Βιβλίου μιας συγκροτημένης δυναμικής (του Συλλόγου) που, εδώ και χρόνια, συσπειρώνει τους συναδέλφους και κοντράρει τις επιλογές των αφεντικών, είναι αυτό που μας έχει εξασφαλίσει κάποιες σημαντικές κατακτήσεις (κλαδική συλλογική σύμβαση, αμφισβήτηση των απολύσεων και της εργοδοτικής αυθαιρεσίας κ.ά.). Σε αυτή την κατεύθυνση πρέπει να συνεχίσουμε. Κανένας βιβλιοϋπάλληλος να μην είναι έξω από το Σύλλογο.
2) Στο να οργανώσουμε την αντίστασή μας στη μάστιγα των απολύσεων. Τα αφεντικά νομίζουν ότι μέσα στην αναμπουμπούλα της κρίσης θα έχουν την ευκαιρία να απαλλαγούν από «περιττό» προσωπικό. Καλλιεργούν ένα κλίμα φόβου και ανασφάλειας. Θέλουν να επικρέμεται πάνω από τα κεφάλια όλων μας η δαμόκλειος σπάθη της απόλυσης και της ανεργίας. Έτσι ώστε να μην αντιδράμε στην αφαίρεση ή στην παραβίαση των δικαιωμάτων μας (μείωση μισθού, να μην την ψάχνουμε για όσα δικαιούμαστε, να φοβόμαστε να απεργήσουμε, να φοβόμαστε να συνδικαλιστούμε κ.ο.κ.).
Το τρομοκρατικό τους σχέδιο δε θα περάσει. Κανένας συνάδελφος δεν πρέπει να μένει μόνος του απέναντι στα αφεντικά. Η συναδελφική αλληλεγγύη είναι το όπλο μας. Σε κάθε εργοδοτική επίθεση, ο Σύλλογος πρέπει να ενημερώνεται άμεσα και άμεσα να οργανώνεται η αντίδραση όλου του κλάδου.
Η Γενική μας Συνέλευση αποφάσισε να προσανατολιστούμε σε μια ΚΑΜΠΑΝΙΑ ενάντια στις απολύσεις, η οποία να κορυφωθεί πιθανά με ΑΠΕΡΓΙΑ στα μέσα του Οκτώβρη.
Αυτή μας την απόφαση θα την κοινοποιήσουμε και σε άλλα πρωτοβάθμια σωματεία και εργατικές συλλογικότητες, ώστε να κινηθούμε από κοινού. Αν καταφέρουμε να συγκροτήσουμε ένα Μέτωπο Αντίστασης στις απολύσεις και την ανεργία, η ΑΠΕΡΓΙΑ του Οκτώβρη που σκεφτόμαστε, μπορεί να έχει δια – κλαδικό χαρακτήρα και γιατί όχι πανεργατικό χαρακτήρα, άσχετα από την προθυμία ή απροθυμία της συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας (συνδικαλιστικών ηγεσιών) να την στηρίξει.
Ο Σύλλογός μας αποφάσισε επίσης να συμμετάσχει στην «Επιτροπή Συνδικάτων και Συνδικαλιστών ενάντια στις Απολύσεις, τα Κλεισίματα επιχειρήσεων και την Ανεργία».
……………………………………………………………………………………………….
Σάββατο 23/5 6,30 μ.μ. στην είσοδο της Έκθεσης Βιβλίου (Κεραμεικός)
οργανώνουμε παρέμβαση ενημέρωσης των εργαζομένων και του αναγνωστικού κοινού, για τις εργασιακές συνθήκες στο χώρο του Βιβλίου
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΒΙΒΛΙΟΥ – ΧΑΡΤΟΥ, ΑΤΤΙΚΗΣ
Λόντου 6 (β’ όροφος) Εξάρχεια, ΤΗΛΕΦ.: 210-3820537, e-mail: sylyp_vivliou@yahoo.gr