4/5/09

Απλήρωτες και ανασφάλιστες οι καθαρίστριες των δημόσιων σχολείων

Απλήρωτες και ανασφάλιστες επί οκτώ μήνες παραμένουν οι περίπου 6.500 καθαρίστριες δημόσιων σχολείων που συνεχίζουν να εργάζονται υπό το απαράδεκτο -όπως το χαρακτηρίζουν- καθεστώς των συμβάσεων ορισμένου χρόνου.

Πρόκειται για γυναίκες οι οποίες λαμβάνουν από 100 έως 500 ευρώ μηνιαίως, χωρίς να έχουν δώρα, ενώ τους δύο μήνες του καλοκαιριού -οπότε και δεν εργάζονται- δεν πληρώνονται.

Οπως καταγγέλλει η πρόεδρος του Σωματείου Καθαριστριών Δημοσίων Σχολειών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αθηνών, Στέλλα Χρονοπούλου-Γερασιμάτου, «οι περισσότερες γυναίκες δεν έχουν πάρει ούτε ένα ευρώ στα χέρια τους από τον Σεπτέμβρη, οπότε και ξεκίνησε η σύμβασή τους, η οποία -όπως αποδείχθηκε- δεν τέθηκε ποτέ σε ισχύ».

Μόνο ελάχιστες εργαζόμενες στον καθαρισμό των σχολείων, αναφέρει η κ. Χρονοπούλου, πληρώθηκαν για κάποιους μήνες και στις περισσότερες των περιπτώσεων παρανόμως από τους διευθυντές των σχολείων, οι οποίοι προκειμένου να τις βοηθήσουν πήραν κονδύλια από αλλού για να τα δώσουν σε αυτές τις γυναίκες.

Αναφορικά με τις απολαβές τους, ποικίλουν ανάλογα με τις αίθουσες τις οποίες έχουν αναλάβει να καθαρίζουν. Ο κατώτερος μισθός ξεκινάει από τα 100 ευρώ και μπορεί να φτάσει έως και τα 513, όταν η καθαρίστρια αναλάβει 18 αίθουσες, που είναι το ανώτατο όριο.

Σε αυτό τον αριθμό βέβαια, όπως λέει η κ. Χρονοπούλου, δεν περιλαμβάνονται οι τουαλέτες, οι αυλές, οι βιβλιοθήκες και τα αμφιθέατρα. «Υπάρχουν γυναίκες που εργάζονται έως και 10 ώρες ημερησίως καθαρίζοντας έως και 4.000 τ.μ.», υποστηρίζει η πρόεδρος του Σωματείου.

Δεν είναι όμως μόνο οι πενιχρές αποδοχές οι οποίες δεν φτάνουν καν στα χέρια τους εγκαίρως. Από τον Σεπτέμβριο οι εργαζόμενες στον καθαρισμό των δημόσιων σχολειών υπάγονται στον Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων και όχι απευθείας στο ΥΠΕΠΘ, όπως ίσχυε μέχρι πέρυσι.

Ο ΟΣΚ -όπως αναφέρει η κ. Χρονοπούλου- συνάπτει σύμβαση με την εκάστοτε σχολική επιτροπή (ο ΟΣΚ ως εργοδότης και η σχολική επιτροπή ως εργολάβος), ενώ η εργαζόμενη που εκτελεί καθήκοντα καθαρισμού δεν αναφέρεται πουθενά!

«Επιπλέον, ενώ οι εργαζόμενες έχουν ξεκινήσει εργασία στα σχολεία από 1/9/2008, η σύμβαση έχει ημερομηνία έναρξης 17/2/2009, που σημαίνει ότι επί 6 μήνες είναι ανασφάλιστες», αναφέρουν στην καταγγελία τους που έστειλαν στον υπουργό Παιδείας στις 29/4 και προσθέτουν. «Αλλη σύμβαση είχαν δείξει στους συνδικαλιστικούς φορείς και άλλη προωθούν».

Αιτήματα
Το Σωματείο Καθαριστριών Δημοσίων Σχολειών Αθήνας έχει ζητήσει να έχει συνάντηση με τη γενική γραμματέα του υπουργείου Παιδείας προκειμένου να της αναφέρουν τα αιτήματα του κλάδου, που δεν είναι άλλα από την άμεση απόσυρση της σύμβασης που έστειλαν υπουργείο και ΟΣΚ για υπογραφή, την άμεση πληρωμή των δεδουλευμένων και την ασφαλιστική κάλυψη των εργαζομένων. Επίσης, ζητούν να μονιμοποιηθούν όλοι οι συμβασιούχοι, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

Αξίζει να επισημανθεί ότι οι περισσότερες καθαρίστριες στα δημόσια σχολεία δεν είχαν τις προϋποθέσεις να υπαχθούν στο Προεδρικό Διάταγμα Παυλόπουλου (164/2004) για ελάχιστο χρονικό διάστημα, με αποτέλεσμα ν αναγκάζονται μέχρι και σήμερα να υπογράφουν κάθε χρόνο δεκάμηνες συμβάσεις.

Η 55ΧΡΟΝΗ ΣΟΦΙΑ ΣΟΚΟΡΕΛΗ
Δουλεύει 7 ώρες καθημερινά για 344 ευρώ τον μήνα

Η 55χρονη Σοφία Σοκορέλη εργάζεται από τις 31/12 του 2003 έως σήμερα ως καθαρίστρια σε δημόσια σχολεία, ανανεώνοντας κάθε χρόνο τη δεκάμηνη σύμβασή της. Μητέρα τριών παιδιών (19 έως 33 ετών) η κ. Σοκορέλη δουλεύει φέτος στο διαπολιτισμικό δημοτικό σχολείο Φαλήρου.

«Εργάζομαι 6 με 7 ώρες ημερησίως και εκτός από τις καθημερινές πηγαίνω να καθαρίζω και τις Κυριακές. Τα χρήματα που παίρνω φτάνουν τα 344 ευρώ τον μήνα και καθαρίζω καθημερινά 13 αίθουσες διδασκαλίας, τα γραφεία δασκάλων, τις τουαλέτες, την αυλή και το θέατρο», αναφέρει η κ. Σοκορέλη, η οποία μιλάει με τα καλύτερα λόγια για τη διευθύντρια του σχολείου αλλά και όλους τους δασκάλους, οι οποίοι την έχουν βοηθήσει.

Οπως αναφέρει η 55χρονη, συγκαταλέγεται ανάμεσα στις ελάχιστες «τυχερές» που έχουν πληρωθεί φέτος. «Γνωρίζω ότι η πλειονότητα των συναδέλφων μου δεν έχει πληρωθεί», λέει χαρακτηριστικά.

Η κ. Σοκορέλη βιώνει εδώ και χρόνια την αβεβαιότητα όσο αφορά το εργασιακό της μέλλον, αφού δεν έχει καταφέρει να μονιμοποιηθεί. «Ζητάμε να μας δώσουν περισσότερα χρήματα και να εξασφαλίσουμε μία πιο μόνιμη εργασιακή σχέση. Σε πέντε χρόνια θα βγω στη σύνταξη και ακόμη ζω διαρκώς με το άγχος της επόμενης μέρας».

Τέλος, αναφέρει πως αν είχε ξεκινήσει να εργάζεται τρεις μήνες νωρίτερα από τις 31/12/2003, τότε θα είχε υπαχθεί στο Π.Δ. του Παυλόπουλου και θα είχε υπογράψει σύμβαση αορίστου χρόνου.

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11424&subid=2&tag=8777&pubid=3420827

ΑΝΤΙΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Στους μεταγενέστερους - Μπ. ΜΠΡΕΧΤ