23/7/09

Ελλάδα: Νέες αναγκαστικές εξώσεις αφήνουν πολλούς ανθρώπους άστεγους


Η Διεθνής Αμνηστία καλεί ξανά τις ελληνικές αρχές να διασφαλίσουν ότι θα παρασχεθεί εναλλακτική στέγαση, σύμφωνα με τις διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας, σε όσους κατέστησαν άστεγοι μετά τις αναγκαστικές εξώσεις.

Σύμφωνα με αναφορές, το πιο πρόσφατο κρούσμα άρχισε νωρίς το πρωί της 20ης Ιουλίου 2009 και ολοκληρώθηκε στις 21 Ιουλίου. Η ελληνική αστυνομία εκδίωξε περίπου 100 ανθρώπους που ζούσαν στο παλιό Εφετείο Αθηνών. Αναφέρεται ότι σε όσους ζούσαν στο αχρησιμοποίητο κτήριο δεν παρασχέθηκε εναλλακτική στέγαση, ούτε πριν, ούτε μετά την έξωση. Υπάρχουν επίσης αναφορές ότι οι μετανάστες που είχαν απομείνει στο κτήριο δεν έλαβαν κατάλληλη ειδοποίηση για την επικείμενη έξωση από την αστυνομία.

Περίπου 600 άνθρωποι, μεταξύ αυτών παράτυποι μετανάστες και δυνητικά αιτούντες άσυλο, ζούσαν επί την τελευταία τριετία στο αχρησιμοποίητο κτήριο του Εφετείου στην οδό Σωκράτους, σε άθλιες συνθήκες, χωρίς ύδρευση, ηλεκτροδότηση ή σωστές τουαλέτες. Κατά το τελευταίο δίμηνο, οι ελληνικές αρχές κατέβαλλαν προσπάθειες να τους εκδιώξουν από το κτήριο. Οι 600 κάτοικοι είχαν αρνηθεί να μετακινηθούν, υποστηρίζοντας ότι δεν διέθεταν εναλλακτική στέγη. Κατά το χρόνο της έξωσης, ο αριθμός των ανθρώπων που απέμεναν εκεί είχε μειωθεί στους περίπου 100, μετά από μια σειρά επιχειρήσεις-σκούπα από την αστυνομία στο κέντρο της Αθήνας, οι οποίες οδήγησαν στη σύλληψη πολλών από όσους ζούσαν στο κτήριο, επειδή δεν διέθεταν απόδειξη του νόμιμου δικαιώματος παραμονής τους στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με αναφορές, η αστυνομία συνέλαβε λίγους μόνο από τους εκδιωχθέντες, καθώς οι περισσότεροι είχαν εγκαταλείψει το κτήριο την προηγούμενη νύχτα και είχαν διασκορπιστεί στο κέντρο της Αθήνας. Τοπικές μη κυβερνητικές οργανώσεις έχουν εκφράσει φόβους ότι πολλοί από τους εκδιωχθέντες συνελήφθησαν στη συνέχεια σε επιχειρήσεις-σκούπα που πραγματοποίησε η αστυνομία στο κέντρο της Αθήνας στις 20 και 21 Ιουλίου και ότι όσοι δεν διέθεταν έγγραφα που να επιβεβαιώνουν το νόμιμο δικαίωμα παραμονής τους πιθανότατα θα τεθούν υπό κράτηση και θα απελαθούν.

Στις 9 Μαΐου 2009, πέντε μετανάστες τραυματίστηκαν, όταν μέλη ακροδεξιάς οργάνωσης προσπάθησαν να καταλάβουν με έφοδο το κτήριο. Στην επίθεση τραυματίστηκαν επίσης ακτιβιστές για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Υπήρξαν αναφορές ότι, παρ' όλο που η αστυνομία ήταν παρούσα, δεν έκανε καμία ενέργεια για να εμποδίσει τις επιθέσεις ή να προστατεύσει εκείνους που τις δέχονταν.

Τα γεγονότα αυτά έρχονται μετά την έξωση περίπου 300 μεταναστών και αιτούντων άσυλο από τα αυτοσχέδια καταλύματά τους στην Πάτρα στις 12 Ιουλίου 2009. Η Διεθνής Αμνηστία είχε εκφράσει την ανησυχία ότι περίπου 100 άνθρωποι έμειναν άστεγοι από την έξωση, διαμένοντας σε χωράφια κοντά στην Πάτρα, χωρίς στέγη ή πρόσβαση σε νερό, τουαλέτες και ιατρική βοήθεια. Μεταξύ όσων έμειναν απροστάτευτοι λέγεται ότι είναι και μικρός αριθμός ασυνόδευτων ανηλίκων.

Το διεθνές δίκαιο απαγορεύει τις αναγκαστικές εξώσεις. Κανείς δεν πρέπει να υποβάλλεται σε έξωση χωρίς κατάλληλη ειδοποίηση, χωρίς προηγούμενη διαβούλευση, χωρίς τη δέουσα νόμιμη διαδικασία που να περιλαμβάνει πρόσβαση σε ένδικα μέσα αποκατάστασης και χωρίς την παροχή κατάλληλης εναλλακτικής στέγης. Οι αναγκαστικές εξώσεις παραβιάζουν μια σειρά διεθνών και περιφερειακών συνθηκών και θεσμικών κειμένων για τα ανθρώπινα δικαιώματα, που προστατεύουν το δικαίωμα σε κατάλληλη στέγαση, ιδίως το Διεθνές Σύμφωνο για τα Οικονομικά, Κοινωνικά και Πολιτισμικά Δικαιώματα, στο οποίο μετέχει η Ελλάδα.

Εξώσεις δεν πρέπει να πραγματοποιούνται παρά μόνο ως έσχατη λύση, αφού κάθε άλλη εφικτή εναλλακτική έχει διερευνηθεί, και μόνο όταν υπάρχουν όλες οι κατάλληλες διαδικαστικές εγγυήσεις. Κάθε άνθρωπος, ανεξαρτήτως του νομικού του καθεστώτος, πρέπει να έχει εγγυημένη προστασία από αναγκαστική έξωση.

Για περισσότερες πληροφορίες για τις ανησυχίες της Διεθνούς Αμνηστίας για το σύστημα χορήγησης ασύλου και τη μεταχείριση αιτούντων άσυλο και μεταναστών στην Ελλάδα βλ.:

Ελλάδα: Η Διεθνής Αμνηστία καταδικάζει την αναγκαστική έξωση των Αφγανών στην Πάτρα, AI Index: EUR 25/007/2009, http://www.amnesty.org.gr/library/news/2009/2009-07-20-01.htm (ελληνικά) και http://www.amnesty.org/en/library/info/EUR25/007/2009/en (αγγλικά)

ΑΝΤΙΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Στους μεταγενέστερους - Μπ. ΜΠΡΕΧΤ