7/10/09

Άγριες συγκρούσεις με την αστυνομία στην Κωνσταντινούπολη



Σκληρή αστυνομική καταστολή με εκτεταμένη ρίψη δακρυγόνων αντιμετώπισαν οι περίπου 6000 διαδηλωτές που βρέθηκαν στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης για να διαμαρτυρηθούν ενάντια στην ετήσια σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας. Η πλειοψηφία των διαδηλωτών ήταν νεαρά άτομα, ενώ από τα επεισόδια δεν έλειψαν οι τραυματισμοί και οι συλλήψεις.

Το τοπίο θύμισε τη Θεσσαλονίκη του 2003, καθώς στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης οι περισσότεροι καταστηματάρχες είχαν κλείσει τα μαγαζιά τους εν αναμονη της προγραμματισμένης πορείας. Οι δρόμοι είχαν ερημωθεί και κόσμος υπήρχε μόνο στα σημεία προσυγκέντρωσης.

Στη διαδήλωση συμμετείχαν νέοι φοιτητές και μαθητές καθώς και διάφορες εμπορικές και συνδικαλιστικές ενώσεις. Το παρόν έδωσαν και πολιτικές οργανώσεις, όπως για παράδειγμα το Εργατικό Κόμμα.

Οι συγκρούσεις ξεκίνησαν όταν ομάδες των τουρκικών ΜΑΤ επιχείρησαν, χρησιμοποιώντας αντλίες νερού και εκτοξευτήρες δακρυγόνων, να διασπάσουν την πορεία που κατευθυνόταν από την πλατεία Ταξίμ προς το χώρο συνεδρίασης του ΔΝΤ με την Παγκόσμια Τράπεζα. Από εκείνη τη στιγμή και έπειτα, ομάδες διαδηλωτών διασπάστηκαν και άρχισαν να επιτίθενται στην αστυνομία, να σπάνε βιτρίνες και τράπεζες και να προκαλούν ζημιές σε οχήματα. Από την πλευρά της η αστυνομία πετούσε δακρυγόνα και καπνογόνα με αποτέλεσμα η ατμόσφαιρα να γίνει τόσο αποπνικτική που πολλοί ήταν αυτοί που λιποθυμούσαν. Αρκετοί από τους συμμετέχοντες, εγκλωβισμένοι στα στενά γύρω από την πλατεία αναζήτησαν καταφύγιο σε όποια μαγαζιά δεν είχαν «κατεβάσει ρολά». Παράλληλα, δημιουργήθηκαν κατά τόπους εστίες φωτιάς, οπότε υπήρξε αναγκαστική η παρέμβαση της πυροσβεστικής.

Η κατάσταση ομαλοποιήθηκε μέχρι το απόγευμα, ωστόσο η τουρκική αστυνομία συνέχισε να διώκει διεσπαρμένους διαδηλωτές. Σύμφωνα μάλιστα με τη Daily News, στην Tophane, μια γειτονιά πίσω από την πλατεία Ταξίμ, πολίτες που δεν συμμετείχαν στην διαδήλωση φαίνεται να βοηθούσαν το έργο της αστυνομίας χτυπώντας διαδηλωτές. Οι συλλήψεις έφτασαν τις 100, ενώ υπήρξαν και σοβαροί τραυματισμοί διαδηλωτών, οι οποίοι χρειάστηκαν νοσοκομειακή περίθαλψη.

Στο μεταξύ, τη στιγμή που οι «δρόμοι είχαν πάρει φωτιά» από τις διαδηλώσεις, ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν μιλούσε στην οικονομική σύνοδο κάνοντας λόγο για την ανάγκη αλληλεγγύης και συνεργασίας ώστε ο 21ος αιώνας να είναι αιώνας ευκαιριών. Αρκετά «σύγχρονος με τις εξελίξεις» είπε ότι «πρέπει να ακούσουμε την κραυγή του κόσμου και τις διαμαρτυρίες που λαμβάνουν χώρα απέξω».

http://www.tvxs.gr/v22720

ΑΝΤΙΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Στους μεταγενέστερους - Μπ. ΜΠΡΕΧΤ