13/2/10

Για την επίθεση στην κατάληψη ΥΦΑΝΕΤ

Το βράδι της Τρίτης 9 Φλεβάρη, η συνέλευση της κατάληψης Φάμπρικα ΥΦΑΝΕΤ στη Θεσσαλονίκη δέχτηκε διπλή, συντονισμένη επίθεση από ομάδα φασιστών και τις δυνάμεις καταστολής του υπουργού Προ-Πο Χρυσοχοΐδη και του Χατζηαβάτη Βούγια. Τα ξημερώματα της ίδιας μέρας είχε γίνει αποτυχημένη απόπειρα εμπρησμού με γκαζάκια που είχαν τοποθετηθεί σε κάδο σκουπιδιών έξω από το κτίριο της κατάληψης.


Οι κατασταλτικές δυνάμεις του κράτους έκαναν για μια ακόμη φορά το καθήκον τους: έγιναν ασπίδα προστασίας για τους φασίστες και επιτέθηκαν απρόκλητα στους συντρόφους της Φάμπρικας ΥΦΑΝΕΤ και στις αλληλέγγυες/ους που έσπευσαν επί τόπου. Επιβεβαίωσαν περίτρανα έτσι αυτό που όλοι γνωρίζουμε: δυνάμεις καταστολής και φασιστικές οργανώσεις είναι «συγκοινωνούντα δοχεία». Συνεργάζονται αγαστά, ενίοτε απροκάλυπτα, προκειμένου να κάνουν ανενόχλητοι τη δουλειά τους.


Τόσο η επιμονή στον συγκεκριμένο στόχο όσο και ο συντονισμός της επίθεσης δεν αφήνει κανένα περιθώριο για παρερμηνείες, και όσοι βαυκαλίζονται ότι το κράτος τηρεί πλέον «ίσες αποστάσεις», προσπαθώντας να πατάξει την ανομία «απ’ όπου κι αν προέρχεται», θα πρέπει να αναθεωρήσουν τις απόψεις τους και να συνειδητοποιήσουν το αυταπόδεικτο: οι δεσμοί κράτους-παρακράτους δεν διαρρηγνύονται με «καλές προθέσεις» και κίβδηλες ρητορείες – είναι ισχυρότατοι δεσμοί συμβίωσης που ανατροφοδοτούν μια οργανική σχέση.


Είναι προφανές ότι η κλιμάκωση των θρασύτατων φασιστικών επιθέσεων και εμπρησμών σε καταλήψεις, στέκια και ελεύθερους κοινωνικούς χώρους εντάσσεται με την τεχνητή πόλωση των «άκρων» που με συνέπεια υποδαυλίζει το κράτος προκειμένου να τη χρησιμοποιήσει επικοινωνιακά σε μια απέλπιδα προσπάθεια να συκοφαντήσει και να απομονώσει κοινωνικά όσες και όσους αντιστέκονται έμπρακτα, με την καθημερινή τους στάση ζωής και δράση, στην κυριαρχία του κράτους και του κεφαλαίου και να ανακόψει την κοινωνική διεύρυνση του κινήματος. Η κατάληψη της Φάμπρικας ΥΦΑΝΕΤ είναι ένας αυτόδιαχειριζόμενος ανοιχτός κοινωνικός χώρος με μακροχρόνια πολύμορφη δυναμική παρουσία και δράση στη Θεσσαλονίκη, καταξιωμένος στη συνείδηση όλων εκείνων που αγωνίζονται ενάντια στην κυριαρχία και στις προσταγές του κεφαλαίου και του κράτους. Αυτή τη ριζωμένη στην τοπική (και όχι μόνο) κοινωνία πεποίθηση επιδιώκει να πλήξει κάθε απόπειρα τρομοκράτησης και κατασυκοφάντησης των συντρόφων, αφού η δυναμική της κατάληψης δεν μπορεί να ανακοπεί με άλλα, πιο «ήπια» μέσα, όσες απόπειρες κι αν έχουν γίνει έως τώρα.


Τα ΜΜΕ από την άλλη, αντιμετώπισαν την συντονισμένη διπλή επίθεση φασιστών και μπάτσων με τη χαρακτηριστική «αντικειμενικότητά» τους. Για μια ακόμη φορά διαστρέβλωσαν πλήρως τα γεγονότα, συσκοτίζοντας την αλήθεια για ό,τι συνέβη. Η επικίνδυνη φασιστική επίθεση μπήκε και πάλι στο ίδιο ζύγι με την αντιφασιστική δράση, ρίχνοντας νερό στο μύλο της εντεινόμενης θεσμικής παραπληροφόρησης.


Απώτερος στόχος του κράτους και του παρακράτους, με τη συνεπικουρία των μμε, είναι με κάθε μέσο και τρόπο να μας τρομοκρατήσουν για να παραμείνουμε αδρανείς απέναντι στην κατά μέτωπο επίθεσή τους στην κοινωνία και στο κίνημα. Τους απαντάμε ότι όσο κι αν προσπαθούν δεν θα καταφέρουν τώρα ό,τι δεν έχουν καταφέρει τόσο καιρό. Να μας αφοπλίσουν από το πάθος μας για την ελευθερία και να σπιλώσουν το όραμά μας για μια κοινωνία χωρίς κυρίαρχους, αφεντικά και κράτος.


Αυτόνομο Στέκι

ΑΝΤΙΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Στους μεταγενέστερους - Μπ. ΜΠΡΕΧΤ