15/9/13

ΠΡΙΝ | Μεγάλοι στόχοι μικρές προσδοκίες η αντίφαση του ΚΚΕ

Άλμα σε ένα απροσδιόριστο χρονικά σοσιαλιστικό μέλλον, ξεκινώντας με μικρά, δειλά βήματα σε ένα απαισιόδοξο παρόν.  Αυτή είναι κωδικοποιημένη η μεγάλη αντίφαση της πολιτικής στρατηγικής του ΚΚΕ, όπως την περιέγραψε απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων ο γ.γ. του κόμματος, Δημήτρης Κουτσούμπας, κατά την καθιερωμένη επίσκεψή του στη ΔΕΘ την Παρασκευή, όπου παραχώρησε εφ' όλης της ύλης συνέντευξη Τύπου.  Την ίδια στιγμή, άφησε σοβαρές αιχμές για τον αγώνα των καθηγητών που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Συγκεκριμένα, απαντώντας σε ερώτηση για τη σε εξέλιξη απεργία των καθηγητών, ο Δημήτρης Κουτσούμπας ανέλυσε παραθέτοντας αριθμητικά δεδομένα, τη συμμετοχή των καθηγητών στις γενικές συνελεύσεις των ΕΛΜΕ, για να καταλήξει στο συμπέρασμα πως "δεν είμαστε ευχαριστημένοι".  Αναπαράγοντας μια επιχειρηματολογία που ξεκίνησε η εφημερίδα 'Καθημερινή', για να αποδείξει πως οι κινητοποιήσεις των εκπαιδευτικών είναι μειοψηφικές στον κλάδο, ξεκίνησε το σκεπτικό του με το συνολικό αριθμό των εκπαιδευτικών της χώρας, 80.000, για να καταλήξει ότι υπέρ της απεργίας διαρκείας τάχθηκαν μόλις 5.600.  Ο γ.γ. του ΚΚΕ παρόλο που τόνισε ότι οι εκπαιδευτικοί του ΠΑΜΕ "θα δώσουν τον καλύτερο εαυτό τους" για την απεργία, συμπέρανε ότι "πρέπει να παίρνονται υπόψιν οι διαθέσεις των εργαζομένων".  Μια παρατήρηση που θα έκανε κάποιος εξωτερικός παρατηρητής των γεγονότων και όχι μια δύναμη που διαμορφώνει τις εξελίξεις.

Στον ίδιο απαισιόδοξο τόνο κινήθηκαν οι εκτιμήσεις του Δημήτρη Κουτσούμπα και για τη συνολικότερη κοινωνική κατάσταση.  Παρόλο που και αυτή τη φορά οι μεγάλοι στόχοι της λαϊκής συμμαχίας, η αποδέσμευση από τη ΕΕ και η μονομερής διαγραφή του χρέους, αναλύθηκαν εκτενώς και υπήρχαν με μεγάλα στοιχεία στο πανό πίσω από το βήμα, ο γραμματέας του ΚΚΕ διαπίστωσε σε ερώτηση αν "βλέπει" να έρχονται εξεργερτικά γεγονότα, ότι "δρούμε σε συνθήκες μη επαναστατικής κατάστασης".  Όπως είπε χαρακτηριστικά, "δεν αποκλείεται να φτάσει η στιγμή που οι πάνω να μην μπορούν, οι κάτω να μην θέλουν", ωστόσο συμπλήρωσε ότι "η κατάσταση δεν είναι τέτοια σήμερα, οι συνθήκες δεν είναι τέτοιες, δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις".

Τι μένει λοιπόν για την πάλη στο παρόν, ειδικά για μια "πρωτοπορία" όπως αυτο-αποκαλείται του ΚΚΕ;  Όπως σημείωσε ο Δημήτρης Κουτσούμπας, απαντώντας σε ερώτηση του 'Πριν' για το αν μπορεί σήμερα να ανακοπεί η επίθεση, "το ΚΚΕ δεν παραπέμπει όλα τα προβλήματα σε κάποια μακρινή στιγμή, στην οικοδόμηση του σοσιαλισμού".  Πρόσθεσε όμως και ότι "δεν χαϊδεύουμε αφτιά, όπως άλλες δυνάμεις, δίνοντας διάφορες υποσχέσεις άμεσες".  Εξειδικεύοντας, ο επικεφαλής του Περισσού ανέφερε κάποιους βραχυπρόθεσμους στόχους πάλης που θέτει το ΚΚΕ, περιγράφοντας πάντως έναν πολύ στενό ορίζοντα μερικών αιτημάτων.  "Το ΚΚΕ για το σήμερα έχει καταθέσει προτάσεις νόμου στη Βουλή για το πρόβλημα της ανεργίας, για το πώς θα ανακουφιστούν οι άνεργοι και τι μέτρα πρέπει να παρθούν στα επιδόματα, σε μία σειρά άλλα ζητήματα", είπε χαρακτηριστικά, για να αναφερθεί στα χαράτσια, τα ναρκωτικά κ.ά.  Ως προς τη συνολική λύση, την παρέπεμψε για "όταν το λαϊκό κίνημα, ο λαός θα είναι έτοιμος να αναθέσει την εξουσία στο ΚΚΕ, μέσα από τη λαϊκή συμμαχία"., στην οποία πάντως ενέταξε εκτός από κοινωνικές δυνάμεις και "άλλες πολιτικές δυνάμεις που θα έχουν δημιουργηθεί πιθανόν και θα κινούνται όμως σε αυτή την κατεύθυνση στο μέλλον μέσα από τις γραμμές τις λαϊκής συμμαχίας".

Στις κατεξοχήν ανταγωνιστικές πολιτικές δυνάμεις πάντως εξακολουθεί να βρίσκεται ο ΣΥΡΙΖΑ, για τον οποίο ο Δημήτρης Κουτσούμπας χρησιμοποίησε "βαριές" εκφράσεις:  Απέδωσε στην ηγεσία του "εμπόριο ψεύτικων ελπίδων", αλλά και "τόσες πολλές κωλοτούμπες" με αφορμή τις θέσεις του Αλέξη Τσίπρα για κατάργηση ή επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου.  Ως δείγμα αναξιοπιστίας ανέφερε το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ "έχει ανοίξει διάπλατα πόρτες σε παλιούς εργατοπατέρες και σε γνωστά στελέχη του ΠΑΣΟΚ".  Αναφερόμενος επίσης σε άλλο σημείο στη θεωρία των "δύο άκρων", κατηγόρησε το κόμμα της Κουμουνδρούρου ότι "δίνει λαβές λόγω της τυχοδιωκτικής, της καιροσκοπικής πολιτικής του".  Την ίδια στιγμή που ο Δημήτρης Κουτσούμας απέκλεισε εκ νέου κάθε σκέψη κυβερνητικής σύμπραξης με το ΣΥΡΙΖΑ στο πλαίσιο των διερευνητικών εντολών, προχώρησε ένα βήμα παραπέρα, ταυτίζοντας σχεδόν την πρόταση του μνημονιακού μπλοκ με αυτή του Αλέξη Τσίπρα:  Οι εξαγγελίες που ανέφερε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι "ακριβώς ό,τι περίπου υπόσχονται τα κυβερνητικά στελέχη", τόνισε, σβήνοντας με μια μονοκοντυλιά τις διαχωριστικές γραμμές που κυριαρχούν στην πολιτική συζήτηση σήμερα.    

ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΑΟΥΤΑΡΗΣ

ΠΡΙΝ 15/09/2013

ΑΝΤΙΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Στους μεταγενέστερους - Μπ. ΜΠΡΕΧΤ