30/4/14

ΝΑΡ-ΚΑ | Ανακοίνωση για την Εργατική Πρωτομαγιά 2014

1η Μάη 2014

Οργανώνουμε την ανασυγκρότηση και αντεπίθεση του κόσμου της δουλειάς και του αγώνα

Εργαζόμενοι-ες, άνεργοι-ες, νέοι-εες, συνταξιούχοι,

Η 1η Μάη του 2014 βρίσκει την τάξη μας μπροστά σε νέες προκλήσεις: αφού ξεθεμελίωσαν εργατικά δικαιώματα και κατακτήσεις, αφού μας έκαναν φτωχούς και άνεργους με τα μνημόνια και τους νόμους τους, αφού μας έκαναν θυσία στο βωμό της σωτηρίας των κερδών της μειοψηφίας της κοινωνίας, των βιομηχάνων, των τραπεζιτών, των εφοπλιστών και των κάθε λογής εκμεταλλευτών, δημιουργούν το νέο πλαίσιο, τις νέες συνθήκες με τις οποίες θέλουν να δουλεύουμε και να ζούμε στο σύστημά τους. Ανασυγκροτούν τον καπιταλισμό σε αντιδραστική κατεύθυνση, θέλοντας να δημιουργήσουν τους σύγχρονους δούλους του 21ου αιώνα, ώστε να ξεπεράσουν την βαθιά κρίση του υπαρκτού καπιταλισμού, ώστε να ανατάξουν τα κέρδη τους, να ενισχύσουν την θέση τους, να επιβάλλουν την κυριαρχία τους, να διαιωνίσουν το εκμεταλλευτικό σύστημά τους.

Με ενορχηστρωμένη επικοινωνιακή επίθεση και απροκάλυπτα ψέματα θέλουν να δείξουν δήθεν «ανάκαμψη», να κάνουν το λαό να χαρεί που «βγήκαν στις αγορές» (για να «τα πάρουν» και πάλι οι διεθνείς τοκογλύφοι συνεργάτες τους), να κουνήσουν ως νέοι αυτοκράτορες τις «χάντρες και καθρεφτάκια» του «κοινωνικού μερίσματος» για να εξαγοράσουν την εύνοια-και την ψήφο- μερικών χιλιάδων φτωχών και εξαθλιωμένων. Ταυτόχρονα με τις κοροϊδίες περί εξόδου από την κρίση και «ανάκαμψη», ψήφισαν νέο πολυνομοσχέδιο-μνημόνιο πριν από 1 μόλις μήνα, που προβλέπει βαθιές και αντιδραστικές αλλαγές και νέα βάρβαρα μέτρα. Ψηφίζουν αύριο κιόλας νέο «μεσοπρόθεσμο», με μέτρα και δεσμεύσεις μέχρι το 2020, ετοιμάζουν χειρότερα μέτρα μετά τις εκλογές!

Και επειδή το κεφάλαιο, η Ευρωπαϊκή Ένωση, το ΔΝΤ και η άθλια κυβέρνησή τους ξέρουν πολύ καλά ότι τα ψέματά τους για ανάκαμψη και τα νέα βάρβαρα μέτρα τους, γρήγορα θα αποκαλυφθεί ότι σημαίνουν ανεργία διαρκείας, μισθούς με μέσο όρο 400 ευρώ, συντάξεις-επιδόματα κηδείας των 200 ευρώ, εργασιακές σχέσεις μεσαιωνικού τύπου χωρίς συμβάσεις, χωρίς ωράρια, χωρίς δικαιώματα, με εργαζόμενους λάστιχο, με εργασία με κουπόνια (!) όπως είναι τα voucher, τα 5-μηνα και τα κάθε λογής προγράμματα ανακύκλωσης της ανεργίας και μοιράσματος της φτώχιας που διαφημίζουν ως μέτρα ανακούφισης, φτιάχνουν το σιδερόφρακτο πλαίσιο ενός σύγχρονου-κοινοβουλευτικού-ολοκληρωτισμού. Με περιστολή δικαιωμάτων, με καταστολή και αυταρχισμό, με κρατικό και εργοδοτικό δεσποτισμό, με φασιστικές συμμορίες-μπράβους των αφεντικών. Μάλιστα, ξέρουν καλά τον αντίπαλό τους, τον εχθρό λαό και κυρίως φοβούνται τους εργατικούς αγώνες. Γι΄ αυτό η κομισιόν της Ε.Ε., αυτού του επιτελείου του ευρωπαϊκού κεφαλαίου που συντονίζει την αντιλαϊκή και αντεργατική επίθεση σε όλη την Ευρώπη, ζητά (και η κυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ σχεδιάζει άμεσα) να αλλάξει ακόμα και το σημερινό πλαίσιο λειτουργίας των συνδικάτων, με νέο νόμο που θα απαγορεύει ουσιαστικά, θα βάζει μύρια εμπόδια στο δικαίωμα της απεργίας, θα ελέγχει τα συνδικάτα, θα ποινικοποιεί τους αγώνες, θα αναδιαμορφώνει σε εργοδοτικό-κρατικό όλο το συνδικαλιστικό κίνημα.

Ο δρόμος μας η αντικαπιταλιστική ανατροπή της επίθεσης και της πολιτικής τους

Η μόνη ελπίδα, η μόνη λύση και διέξοδος προς όφελος των εργαζομένων, του φτωχού λαού, της νεολαίας, είναι η ανατροπή τους. Και η μόνη ουσιαστική αλλαγή πολιτικής και πορείας προς όφελος της εργατικής τάξης σημαίνει ρήξη και ανατροπή και όχι απλή αλλαγή διαχειριστή. Η ανατροπή έχει αντικαπιταλιστικό περιεχόμενο και μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο έξω από τη φυλακή του ευρώ και της ΕΕ, σε κόντρα με τα πολυεθνικά μονοπώλια και το κεφάλαιο, διεθνές και ντόπιο, σε κόντρα με την εξουσία του, το κράτος και τις κυβερνήσεις του. Ανατροπή για τους εργαζόμενους σημαίνει:

- Ανατροπή της άθλιας συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και κάθε κυβέρνησης με την ίδια πολιτική. Κάτω το διεφθαρμένο αστικό σύστημα πολιτικής και οικονομικής εξουσίας.

- Έξω τώρα από ευρώ και ΕΕ. Διεθνιστική πάλη των λαών ενάντια στο κεφάλαιο και τις κυβερνήσεις του σε όλη την Ευρώπη.

- Παύση πληρωμών και διαγραφή του χρέους. Μονομερής καταγγελία των μνημονίων και των δανειακών συμβάσεων, κατάργηση όλων των μνημονιακών νόμων.

- Εθνικοποίηση των τραπεζών και των μεγάλων επιχειρήσεων, χωρίς αποζημίωση, με εργατικό – λαϊκό έλεγχο. 

- Αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις ΤΏΡΑ! Όχι στο αίσχος της απλήρωτης δουλειάς, μόνιμη και σταθερή εργασία για όλους με αποδοχές που καλύπτουν τις σύγχρονες ανάγκες.

- Να γυρίσουν στις δουλειές τους οι απολυμένοι. Απαγόρευση των απολύσεων. Επίδομα ανεργίας και ασφάλιση για όλους. Να βρουν δουλειά οι άνεργοι: με ριζική μείωση των ωρών δουλειάς και των χρόνων συνταξιοδότησης. Δημόσιες επενδύσεις για τις κοινωνικές και λαϊκές ανάγκες, μαζικές προσλήψεις για τις κοινωνικές ανάγκες.

- Συντριβή του φασισμού, της νεοναζιστικής βίας και του ρατσισμού που είναι το σιδερένιο χέρι των εργοδοτών και του συστήματος. Νομιμοποίηση όλων των μεταναστών, άσυλο στους πρόσφυγες, κλείσιμο των στρατοπέδων συγκέντρωσης.

- Πάλη για τα σύγχρονα δημοκρατικά δικαιώματα της εποχής μας, ενάντια στον αυταρχισμό, την κρατική βία, την εργοδοτική δεσποτεία, τον απολυταρχισμό του κεφαλαίου και της ΕΕ. Για εργατικά δικαιώματα και λαϊκές ελευθερίες που θα ανατρέπουν τον μεσαίωνα του κοινοβουλευτικού ολοκληρωτισμού.

Μόνο ο αγώνας για την επιβολή αυτού του προγράμματος, μπορεί να βελτιώσει τη ζωή της εργαζόμενης πλειονότητας, μόνο έτσι θα αποσπάσουμε κατακτήσεις. 128 χρόνια μετά την εξέγερση του Σικάγου, πρέπει να μιλήσουμε ξανά για ριζική μείωση του εργάσιμου χρόνου. Να ξαναπούμε ότι εμείς είμαστε οι δημιουργοί του πλούτου που καρπώνονται οι λίγοι. 70 χρόνια μετά την εκτέλεση των 200 ηρώων της τάξης μας, των 200 κομμουνιστών της Καισαριανής από τους φασίστες-Ναζί κατακτητές, να ξαναπούμε ότι ο μεγαλύτερος αγώνας για τη ζωή, ο αγώνας για την κοινωνική απελευθέρωση αξίζει, ότι μπορούμε να κερδίσουμε! 

Ο στόχος μας η εργατική εξουσία-δημοκρατία, η κομμουνιστική απελευθέρωση

Στην πάλη, στον μεγάλο αγώνα της τάξης μας για κατακτήσεις, για απόκρουση της επίθεσης, για αντεπίθεση, για ανατροπή, θα ανοίξει και ο δρόμος της κοινωνικής και πολιτικής απελευθέρωσης της εργατικής τάξης και του λαού από τα δεσμά της εκμετάλλευσης. Το δικό μας συμφέρον είναι, απέναντι στην παρακμή του ολοκληρωτικού καπιταλισμού, να ανοίξουμε το δρόμο για την επαναστατική αλλαγή της κοινωνίας, την απελευθέρωση των εργαζόμενων από τα δεσμά του κέρδους και της εκμετάλλευσης, για να περάσει ο πλούτος, η ιδιοκτησία και η εξουσία στα χέρια των εργαζόμενων.

Αυτός ο δρόμος, απαιτεί ένα νέο, ταξικά ανασυγκροτημένο, εργατικό κίνημα, κόντρα στον εργοδοτικό-κυβερνητικό συνδικαλισμό της υποταγής των ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ. Με αιτήματα, στόχους και πρόγραμμα ανατροπής, με συνδικάτα και αγώνες στα χέρια των εργαζομένων. Απαιτεί έναν οργανωμένο εργαζόμενο λαό, με δικά του όργανα αγώνα και εξουσίας. Ο δικός μας δρόμος δεν μπορεί να επιβληθεί με «κοινοβουλευτικούς περίπατους» και «κυβερνήσεις σωτηρίας», ούτε με αναμονή για καλύτερες εποχές και αφηρημένες «λαϊκές εξουσίες».

Σε αυτή τη μάχη, οι εργαζόμενοι έχουν ανάγκη μια αντικαπιταλιστική και επαναστατική Αριστερά που θα είναι ραχοκοκαλιά του ξεσηκωμού και δύναμη ανατροπής! Αυτή την Αριστερά της αντικαπιταλιστικής ανατροπής και της σύγχρονης κομμουνιστικής προοπτικής δυναμώνουμε σε όλες τις μάχες. Στα συνδικάτα και τις επιτροπές. Στις εκλογές, σε Δήμους, Περιφέρειες και στις ευρωεκλογές, με την υπερψήφιση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και των αριστερών αντικαπιταλιστικών κινήσεων. Στους μικρούς και μεγάλους αγώνες της εποχής μας. Δημιουργούμε τη δική μας Αριστερά, της Κομμουνιστικής Απελευθέρωσης, όπλο και δύναμη για τη ζωή και το μέλλον μας!

ΝΑΡ για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση

ΑΝΤΙΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Στους μεταγενέστερους - Μπ. ΜΠΡΕΧΤ