ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΑΡΕΦΗΣ – Συμπληρώθηκαν 17 χρόνια
Με μεγάλη μαζικότητα και πλήθος από εργαζόμενους και νεολαία της πόλης πραγματοποιήθηκε στην Πάτρα η συγκέντρωση στο μνημείο του Νίκου Τεμπονέρα. Η πορεία ξεκίνησε από εκεί και κατέληξε στο Παράρτημα του Πανεπιστημίου την Τρίτη 8 Ιανουαρίου, ημέρα που συμπληρώνονται 17 χρόνια από την πολιτική δολοφονία του αγωνιστή καθηγητή. Στη συγκέντρωση βρέθηκαν με αποφάσεις τους οι φοιτητικοί σύλλογοι του πανεπιστημίου της Πάτρας, εκπρόσωποι των ΔΟΕ, ΟΛΜΕ, ΠΟΣΔΕΠ και αρκετά εργατικά σωματεία. Στο χώρο επίσης συγκεντρώθηκαν και χαιρέτησαν με ανακοίνωσή τους η ΕΑΑΚ, το ΝΑΡ και η νεολαία Κομμουνιστική Απελευθέρωση, οι δυνάμεις του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ και το ΕΑΜ, μέλος του οποίου ήταν ο Ν. Τεμπονέρας.
Στην πορεία που ακολούθησε το κεντρικό σύνθημα «ο Τεμπονέρας ζει» που κατάκλυσε τους δρόμους της Πάτρας, έδινε τη σκυτάλη στα συνθήματα που έδιναν τον τόνο συνέχισης του μαζικού , ανυποχώρητου και νικηφόρου αγώνα που πρέπει να συνεχιστεί σε παιδεία και εργασία με εφαλτήριο το μεγαλειώδες φοιτητικό κίνημα, τον αγώνα των δασκάλων, τις πρόσφατες εργατικές απεργιακές κινητοποιήσεις, για να ανατραπούν οι στοχεύσεις της κυβέρνησης και του ΠΑΣΟΚ για τον ασφαλιστικό μεσαίωνα και την αντιεκπαιδευτική μεταρρύθμιση. Αγώνες μέσα στους οποίους ζει ο Ν. Τεμπονέρας και αποτελεί οδηγό τους μαζί με το κίνημα του 1990-91.
Ήταν 8 Γενάρη του 1991 και το εκπαιδευτικό κίνημα στην Πάτρα και σε όλη την Ελλάδα έβραζε. Ο μαθητικός ξεσηκωμός στόχευε στην ανατροπή του νομοσχεδίου που είχε καταθέσει ο τότε υπουργός Παιδείας της ΝΔ Β. Κοντογιαννόπουλος. Το κυβερνητικό σχέδιο καταστολής κινητοποιήσεων περιλάμβανε την αξιοποίηση δήθεν αγανακτισμένων πολιτών, που στην ουσία επρόκειτο για παρακρατικούς και ΟΝΝΕΔίτες, οι οποίοι με τη βία επιχειρούσαν να ανακαταλάβουν τα σχολεία. Ομάδα από στελέχη και μέλη της ΟΝΝΕΔ υλοποιώντας το σχέδιο εκείνη τη μέρα έφτασε στο 3Ο Λύκειο στα Ψηλά Αλώνια. Επιτέθηκαν και έδειραν μαθητές και φοιτητές με ιδιαίτερη βιαιότητα. Στο χώρο έφτασε κλιμάκιο της τοπικής ΕΛΜΕ που δέχτηκε τη λυσσώδη και δολοφονική επίθεση. Απ’ τα χτυπήματα με λοστούς και αλυσίδες, ένας καθηγητής έμεινε αιμόφυρτος στο έδαφος. Ο Νίκος Τεμπονέρας, μαθηματικός 38 χρονών ήταν νεκρός.
Δολοφόνος του Τεμπονέρα ήταν ο Γιάννης Καλαμπόκας, πρόεδρος τότε της ΟΝΝΕΔ Αχαΐας. Ο Καλαμπόκας δικάστηκε στο Βόλο και πρωτόδικα καταδικάστηκε για φόνο εκ προμελέτης σε ισόβια. Αργότερα η ποινή του μειώθηκε, ενώ αποφυλακίστηκε μετά από τρία χρόνια κάθειρξης.
ΠΡΙΝ 13/01/2008