Της ΒΑΝΑΣ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΥ
Στο στόχαστρο του Συμβουλίου της Επικρατείας μπαίνει νομοθετική ρύθμιση που περιορίζει το δικαίωμα των παιδιών των προσφύγων στην εκπαίδευση. Κατά παράβαση των διεθνών συμβάσεων, όπως υποστηρίζει με προσφυγή που κατέθεσε στο ανώτατο δικαστήριο το σωματείο «Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες», διάταξη προεδρικού διατάγματος απαγορεύει στα παιδιά των προσφύγων που ζητούν άσυλο στη χώρα μας να εγγράφονται στα δημόσια σχολεία, εφόσον εκκρεμεί -δικαστικά ή διοικητικά- σε βάρος τους ή σε βάρος των γονέων τους το μέτρο της απομάκρυνσης.
Σύμφωνα με την επίμαχη διάταξη του Π.Δ. 220/2007, το οποίο καθορίζει τις ελάχιστες απαιτήσεις για την υποδοχή των προσφύγων που ζητούν άσυλο στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, «τα ανήλικα τέκνα των αιτούντων και οι ανήλικοι αιτούντες έχουν πρόσβαση στο εκπαιδευτικό σύστημα υπό προϋποθέσεις ανάλογες με αυτές που ισχύουν για τους Ελληνες πολίτες, εφόσον δεν εκκρεμεί εκτελεστό μέτρο απομάκρυνσης κατά των ιδίων ή των γονέων τους». Ο περιορισμός όμως αυτός που τίθεται και εξαρτά την πρόσβαση στην εκπαίδευση των ανηλίκων από τη νόμιμη διαμονή των ιδίων και των γονέων τους στη χώρα και συγκεκριμένα από το αν εκκρεμεί σε βάρος τους αίτημα απέλασης, συνιστά παραβίαση των δικαιωμάτων του παιδιού και έρχεται σε αντίθεση με διεθνείς συμβάσεις. Οπως επισημαίνεται στην προσφυγή, με την οποία ζητείται η ακύρωση της νομοθετικής ρύθμισης που αποτελεί ενσωμάτωση σχετικής κοινοτικής οδηγίας, με τον τρόπο αυτό παραβιάζονται η Διεθνής Σύμβαση για τα δικαιώματα του παιδιού του 1989 (κυρώθηκε από την Ελλάδα το 1992), που αναγνωρίζει το δικαίωμα του παιδιού στην εκπαίδευση και καθιστά τη στοιχειώδη εκπαίδευση υποχρεωτική και δωρεάν για όλους, η Σύμβαση της Γενεύης του 1951 για τη νομική κατάσταση των προσφύγων, η οποία προβλέπει ότι οι πρόσφυγες πρέπει να έχουν ίση μεταχείριση στην εκπαίδευση, αλλά και η συνθήκη ίδρυσης της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Το «Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες» επισημαίνει στην αίτησή του ότι «σε κάθε περίπτωση επιφυλάσσεται δυσμενέστερη μεταχείριση από αυτήν που υπάρχει στους αλλοδαπούς που είναι υπήκοοι τρίτων χωρών και διαμένουν στην Ελλάδα και δεν έχει ρυθμιστεί η νόμιμη διαμονή τους στη χώρα».
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 17/01/2008