27/1/08

Τα «προληπτικά πλήγματα» γίνονται τώρα και …πυρηνικά!


ΕΚΤΟΣ ΟΡΙΩΝ – ΠΕΤΡΟΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ

Θα ήταν απίστευτο αν δεν υπογραφόταν από τους μέχρι πρότινος επικεφαλής των πέντε ισχυρότερων στρατών του ΝΑΤΟ. Κι όμως, οι άνθρωποι που διοικούσαν τα γενικά επιτελεία ΗΠΑ, Βρετανίας, Γαλλίας, Γερμανίας και Ολλανδίας εισηγούνται μια εκ βάθρων «επανίδρυση» του ΝΑΤΟ, που θα περιλαμβάνει, μεταξύ πολλών άλλων, το ανατριχιαστικό δόγμα των «προληπτικών» …πυρηνικών πληγμάτων εναντίον «ανεξέλεγκτων» κρατών!

Η επαίσχυντη εισήγηση των πέντε (Τζον Σαλικασβίλι – ΗΠΑ, Λόρδος Ίνγκε – Βρεατανία, Ζακ Λανξάντ – Γαλλία, Κλάους Νάουμαν – Γερμανία και Χενκ βαν ντεν Μπρέμεν – Ολλανδία) θα συζητηθεί, πιθανότατα, στην επόμενη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ, που θα γίνει τον Απρίλιο, στο Βουκουρέστι, σύμφωνα με το βρετανικό ‘Γκάρντιαν’ που έβγαλε στη φόρα τις σχετικές πληροφορίες, την περασμένη Τρίτη.

Το μανιφέστο που προοιωνίζει νέες Χιροσίμες – και μάλιστα όχι διαρκούντος του πολέμου με έναν αδυσώπητο εχθρό, σ’ έναν αγώνα για την παγκόσμια κυριαρχία, αλλά για… «προληπτικούς» λόγους, με βάση και μόνο την υποψία των Αμερικανών και των συμμάχων τους ότι το τάδε ή το δείνα ανίσχυρο κράτος προσπαθεί να αποκτήσει χημικά ή ατομικά όπλα – παγώνει το αίμα με τον κυνισμό του. Σε έναν «ολοένα και περισσότερο βάρβαρο κόσμο», υποστηρίζουν οι συντάκτες, «απλούστατα δεν υπάρχει ρεαλιστική προοπτική πυρηνικού αφοπλισμού», επομένως η δυνατότητα του «πρώτου πυρηνικού πλήγματος αποτελεί εκ των ων ουκ άνευ εργαλείο» για την άμυνα της Δύσης, «οι αξίες και ο τρόπος ζωής της οποίας βρίσκονται υπό απειλή»!

Είναι γνωστό ότι ο σημερινός αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Ντικ Τσέινι, με την ιδιότητα του υπουργού «Άμυνας», είχε εισηγηθεί στον τότε πρόεδρο, Τζορτζ Μπους τον πρεσβύτερο, τη χρήση μικρών πυρηνικών όπλων εναντίον του Ιράκ, κατά τον πρώτο πόλεμο του Κόλπου. Αλλά είναι η πρώτη φορά που ανοίγει η συζήτηση για την επίσημη υιοθέτηση, όχι μόνο από τις ΗΠΑ, αλλά και από όλους τους συμμάχους τους, του δόγματος περί δυνατότητας πρώτου, «προληπτικού» πυρηνικού πλήγματος, οποιαδήποτε στιγμή, εναντίον οποιουδήποτε.

Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε αν οι εν λόγω στρατηγοί και ναύαρχοι κατέστρωσαν το εκτενές (150 σελίδες) μανιφέστο σε συνεννόηση με τις κυβερνήσεις τους ή με την ιδιότητα των αμερικανόδουλων «πρώην», που έρχονται να σφυγμομετρήσουν τις αντιδράσεις και να πιέσουν τις ίδιες τις χώρες τους για λογαριασμό του εργοδότη τους. Θα μπορούσε να ισχύει και αυτό, αν κρίνουμε από τις φλοιώδεις εκκλήσεις τους προς την Ευρωπαϊκή Ένωση «να πάψει τον ανταγωνισμό με το ΝΑΤΟ». Ή πάλι, από τη σύσταση του Γερμανού Νάουμαν προς την κυβέρνηση της Άγκελα Μέρκελ να σταματήσει να «λουφάρει» (δεν το λέει έτσι ακριβώς, αλλά αυτό εννοεί) στο Αφγανιστάν, καθώς (αυτό το λέει επί λέξει) «ήρθε η ώρα η Γερμανία να αποφασίσει αν είναι αξιόπιστος εταίρος της Συμμαχίας ή όχι»!

Ακόμη και σ’ αυτή την περίπτωση, οι προθέσεις της Ουάσιγκτον είναι κάτι παραπάνω από σαφείς. Βραχυπρόθεσμα, απειλούν το Ιράν με πυρηνικό πλήγμα. Μεσοπρόθεσμα, πάνε να εξοικειώσουν τη διεθνή κοινή γνώμη με τη δυνατότητα εξαπόλυσης τέτοιων πληγμάτων. Αν οι ευρωπαίοι εταίροι τους δεν αντιδράσουν, ο εξευτελισμός τους θα είναι απόλυτος (ειδικά του Νικολά Σαρκοζί, που έχει ανοίξει τη συζήτηση για την επίσημη – γιατί, πρακτικά, συμμετέχει ήδη – επιστροφή της Γαλλίας στο στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ).

Το «μανιφέστο των πέντε» προβλέπει επίσης δημιουργία κοινού γενικού επιτελείου ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ για ταχεία επέμβαση σε διεθνείς κρίσεις και κατάργηση του βέτο στη λήψη των αποφάσεων. Ιδιαίτερα σημαντική είναι η αναφορά στην κλιματική αλλαγή, τον «ανταγωνισμό για φυσικούς πόρους» και τον κίνδυνο «μαζικών μεταναστευτικών κυμάτων λόγω περιβαλλοντικών καταστροφών», που θα καθιστά, κατά τη γνώμη των συντακτών, αναγκαία την παρέμβαση του ΝΑΤΟ. Ένα είδος πλανητικού «οικοφασισμού», που δεν θα πρέπει να περάσει αψήφιστα.

ΠΡΙΝ 27/01/2008

ΑΝΤΙΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Στους μεταγενέστερους - Μπ. ΜΠΡΕΧΤ