22 Ιανουαρίου 2008
Κάθε απόφαση του Ισραήλ να σταματήσει τον ανεφοδιασμό καυσίμων ή άλλων ειδών πρώτης ανάγκης στη Λωρίδα της Γάζας συνιστά συλλογική τιμωρία και πιθανότατα θα οδηγήσει σε απειλή της δημόσιας υγείας, δήλωσε η Διεθνής Αμνηστία.
Η διεθνής οργάνωση καλεί για την άμεση άρση της πολιτικής του αποκλεισμού καυσίμων και των άλλων περιορισμών που ουσιαστικά εμποδίζουν την είσοδο και την έξοδο ανθρώπων και αγαθών στη Λωρίδα της Γάζας από τότε που η Χαμάς πήρε τον έλεγχο της περιοχής τον Ιούνιο 2007. Στην περιοχή ζουν 1,5 εκατομμύριο Παλαιστίνιοι.
«Περισσότεροι από 40 σοβαρά ασθενείς έχουν χάσει τη ζωή τους από τότε που το Ισραήλ έκλεισε τα σύνορα της Γάζας, στερώντας τους την πρόσβαση σε νοσοκομειακή περίθαλψη στο εξωτερικό,» δήλωσε ο Μάλκομ Σμαρτ, Διευθυντής του Προγράμματος Έρευνας και Δράσης της Διεθνούς Αμνηστίας για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική. «Όμως με μπλόκα τέτοιου είδους ολόκληρος ο πληθυσμός της Γάζας κινδυνεύει, καθώς το ηλεκτρικό και τα καύσιμα εξαντλούνται.»
Η Διεθνής Αμνηστία αναγνωρίζει το δικαίωμα του Ισραήλ να παίρνει μέτρα για να προστατέψει τον πληθυσμό του από πυραύλους και άλλες επιθέσεις από παλαιστινιακές ένοπλες ομάδες στη Γάζα. Όμως, καταδικάζει την απόφαση των αρχών του Ισραήλ να σταματήσουν τελείως τις ήδη εξαιρετικά περιορισμένες προμήθειες καυσίμων, ηλεκτρισμού και ανθρωπιστικής βοήθειας προς τους κατοίκους της Γάζας.
«Η ενέργεια αυτή φαίνεται ότι έγινε με σκοπό να δυσχεράνει μια ήδη ολέθρια κατάσταση, όπου τις συνέπειες θα υποστούν οι πιο ευάλωτοι -οι άρρωστοι, οι ηλικιωμένοι, οι γυναίκες και τα παιδιά- και όχι εκείνοι που πραγματοποιούν επιθέσεις κατά του Ισραήλ,» συμπλήρωσε ο Μάλκομ Σμαρτ. «Οι επιθέσεις με ρουκέτες πρέπει να σταματήσουν και μάλιστα αμέσως, αλλά δεν πρέπει να τίθεται σε κίνδυνο ολόκληρος ο πληθυσμός της Γάζας προκειμένου να επιτευχθεί αυτό.»
Ο ηλεκτρισμός και τα καύσιμα, που βρίσκονται ήδη σε έλλειψη στη Γάζα εδώ και αρκετό καιρό εξαιτίας του αποκλεισμού από το Ισραήλ, χρησιμοποιούνται για την άντληση νερού, η έλλειψη του οποίου έχει καταστροφικές συνέπειες για την υγεία και την ευημερία ενός πληθυσμού που ήδη έχει να αντιμετωπίσει ανεπαρκείς ποσότητες νερού για πόση και προσωπική υγιεινή και ανεπαρκή επεξεργασία λυμάτων και αποκομιδή απορριμμάτων. Όταν κόβεται το ρεύμα, τα ήδη λιγοστά τρόφιμα και φάρμακα χαλούν καθώς δεν μπορούν να διατηρηθούν χωρίς ψύξη.
Απαγορεύεται η έξοδος σε ασθενείς που βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση και χρειάζονται επειγόντως ιατρική περίθαλψη που δεν είναι διαθέσιμη στη Γάζα και ήδη 40 από αυτούς έχουν πεθάνει εξαιτίας της απαγόρευσης. Οι ισραηλινές αρχές επικαλούνται αδιευκρίνιστους λόγους «ασφαλείας», αλλά δεν έχουν προτείνει εναλλακτική λύση, ανάλογη με την περίσταση, που θα αντιμετωπίζει τις ανησυχίες για την ασφάλεια. Το κλείσιμο από το Ισραήλ των συνόρων μεταξύ Αιγύπτου και Γάζας, της μοναδικής συνοριακής πύλης της Γάζας, έχει ουσιαστικά παγιδέψει και απομονώσει τον πληθυσμό από τον υπόλοιπο κόσμο.
Δεν επιτρέπεται σε αρρώστους να ταξιδέψουν σε άλλες χώρες για ιατρική περίθαλψη, ενώ οι επαγγελματίες και οι φοιτητές στερούνται τη δυνατότητα να φύγουν από τη Γάζα και να εκμεταλλευτούν ευκαιρίες για εργασία ή εκπαίδευση αλλού.
Η επιδείνωση των ήδη εξαιρετικά αυστηρών Ισραηλινών αποκλεισμών της διέλευσης αγαθών προς και από τη Γάζα θα παρατείνει και θα χειροτερέψει την παράλυση της οικονομίας της Γάζας, που έχει ήδη υποχρεώσει τους περισσότερους κατοίκους της περιοχής να ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας και να εξαρτώνται από τη διεθνή βοήθεια.
«Τώρα, ακόμα και ζωτικής σημασίας βοήθεια δεν μπορεί να φτάσει σε όσους την έχουν ανάγκη στη Γάζα. Τα μέτρα αυτά πρέπει να σταματήσουν και πρέπει σε κάθε περίπτωση να επιτρέπεται η διέλευση ανθρωπιστικής βοήθειας, καυσίμων, ηλεκτρικής ενέργειας και άλλων βασικών αγαθών,» συμπλήρωσε ο Μάλκομ Σμαρτ.