Πέντε παλαιστινιακές προοδευτικές δυνάμεις, το Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, το Δημοκρατικό Μέτωπο για την απελευθέρωση της Παλαιστίνης, το Κόμμα του Λαού (Palestinian Peoples Party), η Παλαιστινιακή Εθνική Πρωτοβουλία ( Palestinian National Initiative) και το Fida, συναντήθηκαν σε επίπεδο ηγεσίας και εξέδωσαν κοινή δήλωση την Κυριακή, 13 Ιανουαρίου 2008, που περιέχει πέντε κύρια σημεία.
Η δήλωση απορρίπτει την επίσκεψη του Τζ. Μπους και τις θέσεις του Ισραήλ και των ΗΠΑ που αυτή αντιπροσωπεύει, ιδιαίτερα την προσπάθειά του να διαγράψει από σημείο αναφοράς [ΣτΜ.: στις διαπραγματεύσεις] τα ψηφίσματα του Ο.Η.Ε και να τα αντικαταστήσει με την αποδοχή των αμερικανικών και ισραηλινών όρων, όπως παρουσιάστηκαν στην επιστολή του Μπους προς την κυβέρνηση Σαρόν στις 14 Απριλίου 2004 - στοχεύοντας στη νομιμοποίηση των ισραηλινών εποικισμών και την προσάρτηση παλαιστινιακών εδαφών, συμπεριλαμβανομένης της Ιερουσαλήμ, την κλοπή των υδάτινων πόρων, την απαλλοτρίωση του δικαιώματος στην επιστροφή των παλαιστινίων προσφύγων , και σε υποστήριξη της οικοδόμηση του ρατσιστικού Τείχους που οδηγεί σε προσάρτηση κι άλλων εδαφών.
Οι πέντε δυνάμεις ζήτησαν να τεθεί τέλος στον διαχωρισμό μεταξύ Φατάχ και Χαμάς. Καλούν τη Χαμάς να υποχωρήσει από τη στρατιωτική λύση και τις βίαιες ενέργειές της ενάντια στη δημοκρατία στη Λωρίδα της Γάζας και να παραδώσει τα αστυνομικά και διοικητικά κέντρα στον παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς. Ζητούν επίσης να δοθεί υποστήριξη στην Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PLO), ως μόνο νόμιμο εκπρόσωπο των παλαιστινίων, και την αναζωογόνηση των οργάνων της ΟΑΠ, ζητώντας από την εκτελεστική Επιτροπή PLO να καλέσει για παλαιστινιακές εθνικές εκλογές στην πατρίδα και στην εξορία.
Οι πέντε δυνάμεις καλούν όλες τις δυνάμεις ασφαλείας της Παλαιστινιακής Αρχής να σεβαστούν και να προστατέψουν τις ελευθερίες και τα δικαιώματα των κατοίκων, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος να εκφράζουν τις απόψεις τους σε ειρηνικές διαδηλώσεις, που προστατεύονται από όλους τους παλαιστινιακούς νόμους, συμπεριλαμβανομένης της παλαιστινιακής Διακήρυξης της Ανεξαρτησίας της 15ης Νοεμβρίου 1988. Καταδίκασαν επίσης τις παραβιάσεις των ανθρώπινων