25/2/08

Βρετανία/ ΗΠΑ: Αποκαλύψεις για πτήσεις κρατουμένων στο Ντιέγκο Γκαρσία ενισχύουν την ανάγκη για πλήρη διερεύνηση


25 Φεβρουαρίου 2008

Η περαιτέρω διερεύνηση των ισχυρισμών για πτήσεις έκνομων μεταγωγών που ανακοίνωσε η κυβέρνηση της Βρετανίας δεν πρέπει να αντικαταστήσει μια πλήρη και ανεξάρτητη έρευνα για οποιαδήποτε άλλη ανάμειξη της Βρετανίας στο πρόγραμμα έκνομων μεταγωγών, είπε η Διεθνής Αμνηστία μετά την παραδοχή από τις κυβερνήσεις των ΗΠΑ και της Βρετανίας ότι δυο πτήσεις έκνομων μεταγωγών προσγειώθηκαν στη στρατιωτική βάση στο νησί Ντιέγκο Γκαρσία το 2002.

«Όπως αναγνώρισε η βρετανική κυβέρνηση, η αποκάλυψη ότι αμερικανικά αεροπλάνα, που είχαν αναμειχθεί σε μεταφορές κρατουμένων, προσγειώθηκαν στο Ντιέγκο Γκαρσία αναιρεί ευθέως τις δικές της επανειλημμένες διαβεβαιώσεις και δημόσιες διαψεύσεις για το αντίθετο. Εστιάζει την προσοχή στην ανάγκη για πλήρη έρευνα για τις κρατήσεις και τις πρακτικές έκνομων μεταγωγών των ΗΠΑ και για οποιαδήποτε ανάμειξη ή συνενοχή ευρωπαϊκών κρατών» δήλωσε ο Κλαούτιο Κορντόνε, Γενικός Διευθυντής της Διεθνούς Αμνηστίας.

«Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις πρέπει τώρα να αναγνωρίσουν ότι το να βασίζονται στις εγγυήσεις των ΗΠΑ για τις έκνομες μεταγωγές, αποδείχθηκε ανεπαρκής αντιμετώπιση μιας παράνομης πρακτικής. Η παραδοχή για το Ντιέγκο Γκαρσία πρέπει να παρακινήσει όλες τις ευρωπαϊκές χώρες να κάνουν τις απαραίτητες ενέργειες με την έναρξη ενδελεχών και ανεξάρτητων ερευνών. Οι κυβερνήσεις πρέπει να εισακούσουν τις εκκλήσεις της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Πρέπει, επίσης, να κάνουν άμεσα βήματα για να διασφαλίσουν ότι δεν θα επιτραπεί να συμβεί ξανά η πρακτική των έκνομων μεταγωγών.»

Οι έκνομες μεταγωγές περιλαμβάνουν την απαγωγή ατόμων, την παράνομη μεταφορά κρατουμένων, εξαναγκαστικές εξαφανίσεις, βασανισμούς και μυστικές κρατήσεις. Οι πράξεις αυτές παραβιάζουν τόσο το διεθνές δίκαιο ανθρωπίνων δικαιωμάτων όσο και το εθνικό δίκαιο. Η Διεθνής Αμνηστία έχει καλέσει επανειλημμένα τις αρχές της Βρετανίας, και των υπολοίπων ευρωπαϊκών κρατών, να διενεργήσουν ανεξάρτητες έρευνες για οποιαδήποτε ανάμειξη των αρχών στην πρακτική των έκνομων μεταγωγών.

Η παραδοχή από τις αρχές της Βρετανίας ότι παραπλάνησαν το κοινοβούλιο, διεθνείς οργανισμούς και τους πολίτες, αλλά και η δεδηλωμένη πρόθεση της κυβέρνησης να πραγματοποιήσει έρευνες για τις φερόμενες πτήσεις έκνομων μεταγωγών αποτελούν θετικά βήματα.

Οι αρχές της Βρετανίας πρέπει να διενεργήσουν μια ανεξάρτητη, λεπτομερή και εις βάθος έρευνα για όλες τις πτήσεις που έχουν καταγγελθεί ότι πραγματοποιήθηκαν από τη CIA και προσγειώθηκαν σε έδαφος του Ηνωμένου Βασιλείου ή χρησιμοποίησαν τον εναέριο χώρο του. Πρέπει να ερευνήσουν, επίσης, εάν υπήρξε κάποια άλλη ανάμειξη

βρετανών αξιωματούχων, που μπορεί να περιλαμβάνει και οποιαδήποτε παροχή πληροφοριών σε ξένες μυστικές υπηρεσίες.

Οι αρχές πρέπει, ακόμα, να ζητήσουν από τις ΗΠΑ μια πλήρη ενημέρωση για τη μεταχείριση που είχαν και το πού βρίσκονται τώρα οι δύο κρατούμενοι που επέβαιναν στα αεροπλάνα που ανεφοδιάστηκαν στο Ντιέγκο Γκαρσία το 2002. Θα πρέπει, επιπλέον, να αναθεωρήσουν την απόφαση να μην κρατούν αρχείο με τα στοιχεία των πτήσεων που προσγειώνονται στο Ντιέγκο Γκαρσία.

«Έπρεπε να έχουμε πλήρη ενημέρωση εδώ και καιρό. Οι πληροφορίες που φτάνουν με το σταγονόμετρο για τις πρακτικές κράτησης και έκνομων μεταγωγών των ΗΠΑ και οι συνεχιζόμενες αποκαλύψεις για την πιθανή ανάμειξη άλλων κυβερνήσεων απαιτούν διαφάνεια και λογοδοσία» πρόσθεσε ο Κλαούντιο Κορντόνε.

Η διεθνής οργάνωση καλεί επίσης τη Βρετανία και τις άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, που αξιωματούχοι τους φέρονται αναμεμειγμένοι στο πρόγραμμα των έκνομων μεταγωγών, να ασκήσουν δίωξη κατά οποιουδήποτε υπάρχει εύλογη υπόνοια ότι είναι υπεύθυνος για καταπατήσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, περιλαμβανομένων και εγκλημάτων του διεθνούς δικαίου, όπως βασανιστήρια και εξαναγκαστικές εξαφανίσεις. Τις καλεί, επίσης, να διασφαλίσουν την πλήρη λογοδοσία εθνικών και ξένων μυστικών υπηρεσιών, την άμεση και επαρκή αποζημίωση των θυμάτων καθώς και να πάρουν αποτελεσματικά μέτρα που θα αποτρέπουν οποιαδήποτε μελλοντική ανάμειξη σε έκνομες μεταγωγές.

Ιστορικό

Η Διεθνής Αμνηστία έχει αλληλογραφία με τους νυν και πρώην Υπουργούς Εξωτερικών της Βρετανίας από το Φεβρουάριο 2007, απαιτώντας να γίνει έρευνα στα αρχεία πτήσεων που δείχνουν ότι πτήσεις αεροπλάνων που έγιναν από τη CIA προσγειώθηκαν στο Ντιέγκο Γκαρσία το 2002. Η Διεθνής Αμνηστία εξέφρασε, επίσης, σοβαρές ανησυχίες για το γεγονός ότι οι βρετανικές αρχές δεν κράτησαν αρχείο για τις πτήσεις που προσγειώθηκαν και απογειώθηκαν από το Ντιέγκο Γκαρσία.

Η πρώην Υπουργός Εξωτερικών, Μάργκαρετ Μπέκετ, δήλωσε στη Διεθνή Αμνηστία ότι η βρετανική κυβέρνηση είχε λάβει αυστηρές διαβεβαιώσεις από αμερικανούς αξιωματούχους τον Οκτώβριο 2006 ότι ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ (υπογεγραμμένο) δεν είχε χρησιμοποιηθεί το Ντιέγκο Γκαρσία για μεταφορά φυλακισμένων ούτε ότι είχαν χρησιμοποιήσει τον εθνικό εναέριο χώρο τους. Η Μάργκαρετ Μπέκετ πληροφόρησε, ακόμα, τη διεθνή οργάνωση ότι η Βρετανία δεν κρατά συστηματικά αρχείο των προσγειώσεων και απογειώσεων των πτήσεων του Ντιέγκο Γκαρσία. Ο νυν Υπουργός Εξωτερικών, Ντέιβιντ Μίλιμπαντ, επανέλαβε τη δήλωση αυτή προς την οργάνωση τον Οκτώβριο 2007 καθώς και ότι η κυβέρνηση της Βρετανίας είχε μείνει ικανοποιημένη από τις εγγυήσεις των ΗΠΑ.

Η έκθεση για τις έκνομες μεταγωγές της Επιτροπής για Νομικά Θέματα και Ζητήματα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης, που δημοσιεύτηκε τον Ιούνιο 2007, σημείωνε ότι οι καταγγελίες σχετικά με τη φερόμενη χρήση του Ντιέγκο Γκαρσία από τις ΗΠΑ στο πρόγραμμά των έκνομων μεταγωγών ήταν «αρκετά σοβαρές ώστε να απαιτούν περαιτέρω διερεύνηση». Όμως, η Επιτροπή «δεν ήταν σε θέση να διενεργήσει τις απαιτούμενες αναλύσεις ώστε να καταλήξει σε κατηγορηματικά συμπεράσματα», εν μέρη εξαιτίας του γεγονότος ότι η βρετανική κυβέρνηση είχε «πρόθυμα δεχτεί τις 'εγγυήσεις' από τις αμερικανικές αρχές... χωρίς ποτέ να ερευνήσει ανεξάρτητα ή με διαφάνεια τις ίδιες τις καταγγελίες ή να λογοδοτήσεις στους πολίτες με επαρκώς διεξοδικό τρόπο».

ΑΝΤΙΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Στους μεταγενέστερους - Μπ. ΜΠΡΕΧΤ