27/2/08

Πάρτε συγκεκριμένα μέτρα για να καταργηθεί η θανατική ποινή στην Κίνα


Έκκληση ακτιβιστών κατά της θανατικής ποινής προς το Εθνικό Συνέδριο του Λαού

27 Φεβρουαρίου 2008

Η Παγκόσμια Συμμαχία Κατά της Θανατικής Ποινής (WCADP) και το Ασιατικό Δίκτυο κατά της Θανατικής Ποινής (ADPAN) δημοσιεύουν σήμερα μια ανοιχτή επιστολή προς το Εθνικό Συνέδριο του Λαού της Κίνας (NPC) που θα συνεδριάσει 5 με 16 Μαρτίου 2008.

Η ανοιχτή επιστολή καλεί τους κινέζους νομοθέτες να πάρουν συγκεκριμένα μέτρα προς την κατάργηση της θανατικής ποινής στην Κίνα.

Κάθε χρόνο, χιλιάδες άνθρωποι εκτελούνται στην Κίνα, όπου τα στοιχεία για τη θανατική ποινή παραμένουν κρατικό μυστικό. Το γεγονός αυτό είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό καθώς υπάρχουν συστηματικές καταγγελίες για κακοδικίες μετά από συνοπτικές και άδικες δίκες καθώς και για διαδεδομένη χρήση βασανιστηρίων ως μέθοδο απόσπασης ομολογιών.

Οι κινεζικές αρχές υιοθέτησαν πρόσφατα μια σημαντική μεταρρύθμιση με την επαναφορά της εξέτασης όλων των θανατικών ποινών από το Ανώτατο Δικαστήριο του Λαού, που θα πρέπει να έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση του αριθμού των εκτελέσεων και να διασφαλίσει ότι η συγκεκριμένη ποινή εφαρμόζεται με πιο ενιαίο τρόπο σε όλη τη χώρα.

Όμως, η WCADP και το ADPAN τονίζουν ότι ο αντίκτυπος μιας τέτοιας μεταρρύθμισης θα μπορούσε να εκτιμηθεί μόνο εάν υπάρχει διαφάνεια, η οποία είναι και η μόνη που μπορεί να εξασφαλίσει αμεροληψία. Καλούν το Συνέδριο να άρει τη μυστικότητα για τις πληροφορίες σχετικές με τη θανατική ποινή.

Υπάρχει πλέον μια παγκόσμια και αμετάκλητη τάση προς την κατάργηση της θανατικής ποινής, η οποία αναγνωρίστηκε από την πρόσφατη υιοθέτηση από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ της απόφασης που καλεί για ένα πάγωμα των εκτελέσεων.

«Μια θετική κληρονομιά για τους Ολυμπιακούς του Πεκίνου μπορεί να επιτευχθεί μόνο όταν η Κίνα πάψει να είναι παγκόσμια πρωταθλήτρια στις εκτελέσεις» αναφέρει η ανοιχτή επιστολή. Όσο πλησιάζουν οι Ολυμπιακοί Αγώνες και τα μάτια του κόσμου στρέφονται προς την Κίνα, η WCADP και το ADPAN καλούν τις αρχές του Πεκίνου να ηγηθούν των αλλαγών για την κατάργηση της θανατικής ποινής, να ευθυγραμμιστούν με την παγκόσμια τάση και να παγώσουν τις εκτελέσεις.

Περισσότερες πληροφορίες

Εκστρατεία της Διεθνούς Αμνηστίας για τους Ολυμπιακούς του Πεκίνου

Η Διεθνής Αμνηστία είναι μέλος τόσο της Παγκόσμιας Συμμαχίας κατά της Θανατικής Ποινής όσο και του Ασιατικού Δικτύου κατά της Θανατικής Ποινής.

Η θανατική ποινή είναι ένα από τα τέσσερα θέματα της εκστρατείας της Διεθνούς Αμνηστίας για τους Ολυμπιακούς του Πεκίνου, που υποστηρίζει ότι εάν η Κίνα σταματήσει να έχει θανατική ποινή τότε θα ευθυγραμμιστεί με τα ολυμπιακά ιδεώδη για την προστασία της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, πράγμα απαραίτητο για μια θετική ολυμπιακή κληρονομιά.

Για περισσότερες πληροφορίες στα αγγλικά, επισκεφθείτε τη διεύθυνση: www.amnesty.org/thechinadebate

Για περισσότερες πληροφορίες για την εκστρατεία στα ελληνικά επισκεφθείτε τη διεύθυνση: www.amnesty.org.gr

Για να διαβάσετε την ανοιχτή επιστολή στα αγγλικά, επισκεφθείτε τη διεύθυνση: www.amnesty.org/en/library/info/ASA17/054/2008

Παγκόσμια Συμμαχία κατά της Θανατικής Ποινής (WCADP)

Η WCADP αποτελείται από 66 ΜΚΟ, δικηγορικούς συλλόγους, τοπικές αρχές και συνδικάτα από ολόκληρο τον κόσμο. Έχει ως στόχο την ενίσχυση της διεθνούς διάστασης του αγώνα κατά της θανατικής ποινής καθώς και να συνεισφέρει ώστε να σταματήσουν μια για πάντα η χρήση της θανατικής ποινής και οι εκτελέσεις.

Με αφορμή τους Ολυμπιακούς Αγώνες, η WCADP υπενθυμίζει ότι η θανατική ποινή δεν είναι συμβατή με τις αρχές που προωθούνται στον Ολυμπιακό Χάρτη υπέρ μιας «ειρηνικής κοινωνίας που ενδιαφέρεται για τη διατήρηση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας».

Στην παγκόσμια εκστρατεία της, 'Ολυμπιακοί της Κίνας, κάποια ρεκόρ πρέπει να σπάσουν', προσκαλεί τους πολίτες του κόσμου να υπογράψουν μια έκκληση που καλεί τις κινεζικές αρχές να άρουν τη μυστικότητα που καλύπτει τη θανατική ποινή και να υιοθετήσουν πάγωμα στις εκτελέσεις ως πρώτο βήμα για την κατάργηση της θανατικής ποινής.

Μάθετε περισσότερα για την εκστρατεία της WCADP στη διεύθυνση: www.worldcoalition.org

Υπογράψτε την έκκληση 'Κάποια ρεκόρ πρέπει να σπάσουν' στη διεύθυνση:

http://www.worldcoalition.org/modules/xpetitions/index.php?id=2

Ασιατικό Δίκτυο κατά της Θανατικής Ποινής (ADPAN)

Το ADPAN είναι ένα ανεξάρτητο άτυπο δίκτυο με πάνω από 34 μέλη κυρίως από την περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού. Τα μέλη εργάζονται για την κατάργηση της θανατικής ποινής στην περιοχή αυτή. Το δίκτυο δεν σχετίζεται με κανένα πολιτικό κόμμα και καμία θρησκεία και είναι ανεξάρτητο από όλες τις κυβερνήσεις. Μέλη του είναι δικηγόροι, μέλη κοινοβουλίων και ακτιβιστές από 18 χώρες.

ΑΝΤΙΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Στους μεταγενέστερους - Μπ. ΜΠΡΕΧΤ