26/2/08

Η σλοβένικη προεδρία παραβιάζει τις θεμελιώδεις αρχές της ΕΕ


26 Φεβρουαρίου 2008

(Βρυξέλες) Η σημερινή ημέρα σηματοδοτεί την 16η επέτειο «διαγραφής» από τις σλοβενικές αρχές 18.305 ατόμων που έγιναν «αόρατοι» με την παράνομη αφαίρεση τους από το εθνικό μητρώο μονίμων κατοίκων. Σε επιστολή προς το Συμβούλιο Υπουργών της ΕΕ, η Διεθνής Αμνηστία καλεί τους θεσμούς και τα κράτη-μέλη να ανταποκριθούν στη συλλογική ευθύνη τους για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο έδαφός τους και να διασφαλίσουν ότι η κυβέρνηση της Σλοβενίας θα αντιμετωπίσει τις συνεχιζόμενες καταπατήσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

«Η συνεχιζόμενη παραβίαση δικαιωμάτων ενός τόσο μεγάλου αριθμού ανθρώπων πραγματικά σκιάζει τη χώρα που τη στιγμή αυτή ηγείται της ΕΕ» δήλωσε η Νατάλια Αλόνσο, προσωρινή διευθύντρια του γραφείου της ΕΕ της Διεθνούς Αμνηστίας. «Έφτασε η στιγμή η κυβέρνηση της Σλοβενίας να αναγνωρίσει και να αντιμετωπίσει αυτές τις παραβιάσεις».

Τα θύματα εξακολουθούν να υφίστανται τα αποτελέσματα της «διαγραφής» τους. Πολλοί έχουν βρεθεί να μην έχουν νομική υπόσταση είτε μέσα στη Σλοβενία είτε εκτός συνόρων και κάποιοι έχουν κηρυχθεί απάτριδες. Η πρόσβαση στην παιδεία, τη στέγη και την υγεία είναι επίσης προβληματική. Η έλλειψη πολιτικής βούλησης για την επίλυση του προβλήματος θέτει υπό αμφισβήτηση την αφοσίωση της Σλοβενίας προς τα ανθρώπινα δικαιώματα σε μια υψίστης σημασίας στιγμή, όταν βρίσκεται στην Προεδρία της ΕΕ. Παραβιάζει, επίσης, την ίδια την ουσία της ΕΕ ως χώρο ελευθερίας, δικαιοσύνης και ασφάλειας.

Τόσο ο Επίτροπος του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα όσο και η Επιτροπή του ΟΗΕ για τα Οικονομικά, Κοινωνικά και Πολιτιστικά Δικαιώματα θεωρούν ότι η «διαγραφή» ήταν παράνομη και καταστρατηγούσε τα ανθρώπινα δικαιώματα, τόσο στο γράμμα του νόμου όσο και ως προς τις συνεχιζόμενες αρνητικές επιδράσεις που έχει. Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Σλοβενίας έχει, επίσης, πάρει ανάλογες αποφάσεις σε δυο διαφορετικές περιπτώσεις. Όμως, η κυβέρνηση ούτε τις έχει αναγνωρίσει ούτε έχει δώσει αποζημιώσεις για τις παραβιάσεις αυτές. Κατά την παρούσα περίοδο, ετοιμάζει προσχέδιο ειδικού συνταγματικού νόμου που θα παρέχει νομική κάλυψη στην πράξη της «διαγραφής».

Η Διεθνής Αμνηστία έχει καλέσει επανειλημμένα τις σλοβένικες αρχές να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα με σοβαρότητα και με αποφασιστικότητα. Επαναλαμβάνει την έκκλησή της προς το Συμβούλιο, την Επιτροπή και το Κοινοβούλιο να απαιτήσουν μια ξεκάθαρη δέσμευση από τις αρχές της Σλοβενίας να αντιμετωπίσει τις παραβιάσεις αυτές. Τα πιο σημαντικά και επείγοντα βήματα προς την κατεύθυνση αυτή είναι:

  • να αποσύρουν το προσχέδιο του συνταγματικού νόμου που αφορά στους «διαγραμμένους»,
να αναγνωρίσουν δημόσια την ιστορική τους ευθύνη για την «διαγραφή» ως πράξη παράνομη και παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

να εγγυηθούν ότι οποιαδήποτε μέτρα υιοθετηθούν για την αντιμετώπιση του προβλήματος θα είναι συμβατά με τις αποφάσεις και τις γνωμοδοτήσεις του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Σλοβενίας και των θεσμών ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

ΑΝΤΙΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Στους μεταγενέστερους - Μπ. ΜΠΡΕΧΤ