7/2/08

ΗΠΑ: Η Διεθνής Αμνηστία ζητά ποινική έρευνα μετά την παραδοχή της CIA για εικονικούς πνιγμούς


7 Φεβρουαρίου 2008

Η Διεθνής Αμνηστία ζήτησε χθες να διενεργηθεί πλήρης, ανεξάρτητη και άμεση ποινική έρευνα, μετά την πρώτη δημόσια παραδοχή του Διευθυντή της CIA, Στρατηγού Μάικλ Χέιντεν, ότι η υπηρεσία χρησιμοποίησε εικονικούς πνιγμούς ως ανακριτική τεχνική εναντίον τριών κρατουμένων που κρατούνταν μυστικά.

«Ο εικονικός πνιγμός είναι βασανιστήριο. Ο βασανισμός είναι έγκλημα του διεθνούς δικαίου», δήλωσε ο Ρομπ Φρίερ, ερευνητής της Διεθνούς Αμνηστίας για τις ΗΠΑ. «Όμως κανείς δεν έχει λογοδοτήσει για την εξουσιοδότηση και τη χρήση εικονικού πνιγμού από υπαλληλικό προσωπικό των ΗΠΑ».

Στην ίδια ακρόαση από το Κογκρέσο, ο Διευθυντής Εθνικής Ασφαλείας, Μάικ ΜακΚόνελ (Mike McConnell), δήλωσε ότι ο εικονικός πνιγμός δύναται κι πάλι να χρησιμοποιηθεί από τη CIA σε περιπτώσεις που εγκρίνονται από τον Πρόεδρο και τον Υπουργό Δικαιοσύνης. «Αυτή η διαβεβαίωση γεννά το ερώτημα, ποιος εξουσιοδότησε το βασανισμό αυτών των τριών ανθρώπων το 2002 και το 2003», επισήμανε ο Ρομπ Φρίερ. «Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ δεν έχει την εξουσία να διατάξει ή να εγκρίνει τον βασανισμό ενός ανθρώπου. Κανείς δεν έχει τέτοια εξουσία. Η όποια ποινική έρευνα πρέπει να έχει τη δύναμη να φτάσει μέχρι και την κορυφή».

Η διεθνής οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων ζητά έρευνα, η οποία να φτάνει πιο μακριά από εκείνη που κίνησε τον περασμένο μήνα ο Υπουργός Δικαιοσύνης για την καταστροφή από τη CIA μαγνητοσκοπήσεων ανακρίσεων, και η οποία να είναι πλήρως συνεπής προς τα διεθνή πρότυπα.

«Έχει γίνει σαφές τα τελευταία χρόνια ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει ερμηνεύσει τη νομοθεσία των ΗΠΑ και το διεθνές δίκαιο με τρόπους που προσπαθούσαν να παρακάμψουν την απόλυτη απαγόρευση των βασανιστηρίων και άλλων μορφών κακομεταχείρισης και που διευκόλυναν την ατιμωρησία για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων», τόνισε ο Ρομπ Φρίερ.

Σε ακρόαση από την Επίλεκτη Επιτροπή της Γερουσίας των ΗΠΑ για τις Υπηρεσίες Πληροφοριών, ο Στρατηγός Χέιντεν (Hayden)δικαιολόγησε τον εικονικό πνιγμό ως μέσο απόσπασης πληροφοριών από κρατουμένους σε καιρό απειλής για τη δημόσια ασφάλεια στον απόηχο των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου.

«Αυτή η απόπειρα δικαιολόγησης αυτών των παραδεδεγμένων πράξεων εικονικού πνιγμού περιφρονεί τις συμβατικές υποχρεώσεις των ΗΠΑ, μεταξύ άλλων με βάση τη Σύμβαση του ΟΗΕ κατά των Βασανιστηρίων», επισήμανε ο Ρομπ Φρίερ.

Η Διεθνής Αμνηστία ζητά οι ΗΠΑ να ενεργήσουν για να διασφαλίσουν ότι καμία πληροφορία που αποσπάστηκε με βασανισμό ή άλλη μορφή κακομεταχείρισης, περιλαμβανομένου του εικονικού πνιγμού, δεν θα γίνει παραδεκτή σε οποιαδήποτε νομική διαδικασία, παρά μόνο σε βάρος των φερομένων ως υπαιτίων της καταπάτησης.

Η ανησυχία της οργάνωσης εντείνεται δεδομένου ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ εξακολουθεί να επιδιώκει δίκες από ειδικά στρατοδικεία (στρατιωτικές επιτροπές) στο Γουαντάναμο. Οι κανόνες αυτών των ειδικών στρατοδικείων επιτρέπουν την παραδοχή πληροφοριών που αποσπάστηκαν με καταναγκασμό, μία μόνο από τις πολλές πτυχές των διαδικασιών τους που αψηφούν το διεθνές δίκαιο.

Η Διεθνής Αμνηστία παροτρύνει την κυβέρνηση των ΗΠΑ να λάβει νομοθετικά και άλλα μέτρα που να αντικατοπτρίζουν την απόλυτη παρανομία της πρακτικής του εικονικού πνιγμού και όλων των άλλων μορφών βασανισμού και άλλης σκληρής, απάνθρωπης ή ταπεινωτικής τιμωρίας ή μεταχείρισης.

«Οι τρεις άνθρωποι στους οποίους αναφέρθηκε στις δηλώσεις του ο Στρατηγός Χέιντεν προχθές, καθώς και άλλοι κρατούμενοι, έχουν καταγγείλει επίσης βασανισμό και άλλης μορφής κακομεταχείριση με τη χρήση τεχνικών εκτός του εικονικού πνιγμού. Ανεξάρτητες έρευνες πρέπει να εξετάσουν διεξοδικά αυτές τις καταγγελίες. Οι εικονικοί πνιγμοί δεν είναι ολόκληρη η ιστορία», τόνισε ο Ρομπ Φρίερ.

Γενικές πληροφορίες:

Σε ακρόαση από την Επίλεκτη Επιτροπή της Γερουσίας των ΗΠΑ για τις Υπηρεσίες Πληροφοριών στην Ουάσιγκτον, στις 5 Φεβρουαρίου 2008, ο Στρατηγός Χέιντεν δήλωσε ότι ο εικονικός πνιγμός είχε χρησιμοποιηθεί εναντίον τριών κρατουμένων -των Χάλιντ Σέιχ Μοχάμεντ (Khalid Sheikh Mohammed), Αμπού Ζουμπάιντα (Abu Zubaydah) και Αμπντ αλ-Ραχίμ αλ-Νασίρι (Abd al-Rahim al-Nashiri) που είχαν τεθεί υπό κράτηση από τις ΗΠΑ το 2002 και το 2003. Οι τρεις άνδρες κρατήθηκαν σε μυστικές τοποθεσίες για διάστημα μεγαλύτερο των τριών ετών προτού μεταφερθούν στη Ναυτική Βάση των ΗΠΑ στον Κόλπο του Γουαντάναμο στην Κούβα τον Σεπτέμβριο του 2006, όπου εξακολουθούν να τελούν σε επ' αόριστον στρατιωτική κράτηση χωρίς απαγγελία κατηγορίας ή δίκη.

Για περισσότερες πληροφορίες δείτε επίσης τα εξής κείμενα της Διεθνούς Αμνηστίας στα Αγγλικά:

USA: CIA 'waterboarding': Admission of a crime, now there must be a criminal investigation, AI Index: AMR 51/011/2008, .

USA: Law and executive disorder: President gives green light to secret detention program, AI Index: AMR 51/135/2007, Αύγουστος 2007, .

USA: Slippery slopes and the politics of torture, AI Index: AMR 51/177/2007, 9 Δεκεμβρίου 2007, .

USA: Destruction of CIA interrogation tapes may conceal government crimes, 7 Δεκεμβρίου 2007, .

ΑΝΤΙΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Στους μεταγενέστερους - Μπ. ΜΠΡΕΧΤ