5/3/08

Ισραήλ/ Κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη: Οι φόνοι αμάχων πρέπει να σταματήσουν


5 Μαρτίου 2008

Οι ισραηλινές επιθέσεις από ξηράς και αέρος στη Λωρίδα της Γάζας διεξάγονται χωρίς κανέναν απολύτως σεβασμό προς τη ζωή των αμάχων, ανέφερε η Διεθνής Αμνηστία.

«Οι ισραηλινές στρατιωτικές επιθέσεις των τελευταίων ημερών έχουν σκοτώσει πάνω από 75 Παλαιστίνιους στη Γάζα, συμπεριλαμβανομένων τουλάχιστον 10 παιδιών, και άλλων άοπλων παρευρισκόμενων πολιτών που δεν συμμετείχαν στις συγκρούσεις» δήλωσε ο Μάλκομ Σμαρτ, Διευθυντής του Προγράμματος Έρευνας και Δράσης της Διεθνούς Αμνηστίας για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική. «Το Ισραήλ έχει νομική υποχρέωση να προστατεύσει τον άμαχο πληθυσμό της Γάζας. Τέτοιες επιθέσεις είναι δυσανάλογες με τις επιθέσεις που δέχεται και υπερβαίνουν τα νόμιμα μέτρα που οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν το δικαίωμα να λάβουν ως απάντηση σε επιθέσεις ρουκετών από παλαιστινιακές ένοπλες ομάδες.»

Η Διεθνής Αμνηστία κάλεσε για μία ακόμη φορά τις παλαιστινιακές ένοπλες ομάδες να σταματήσουν αμέσως την εκτόξευση ρουκετών σε πόλεις και χωριά του νοτίου Ισραήλ.

«Οι αρχηγοί της Χαμάς και της Παλαιστινιακής Αρχής πρέπει επιτέλους να πάρουν αποτελεσματικά μέτρα που να αποτρέπουν και να τιμωρούν τις επιθέσεις κατά αμάχων στο Ισραήλ, αλλά το γεγονός ότι δεν το έχουν κάνει, δεν νομιμοποιεί το ότι οι ισραηλινές αρχές διεξάγουν σφοδρές επιθέσεις από ξηράς και αέρος, οι οποίες σπέρνουν το θάνατο και την καταστροφή σε Παλαιστίνιους αμάχους» πρόσθεσε ο Μάλκομ Σμαρτ.

Μόνο τους τελευταίους δύο μήνες, ισραηλινές δυνάμεις έχουν σκοτώσει σχεδόν 200 Παλαιστίνιους στη Γάζα, το ένα τρίτο των οποίων ήταν άμαχοι. Στον αριθμό αυτό περιλαμβάνονται και 15 περίπου παιδιά. Εκατοντάδες άλλοι άμαχοι έχουν τραυματιστεί, πολλοί εκ των οποίων έμειναν για πάντα ανάπηροι.

Την ίδια χρονική περίοδο, ένας Ισραηλινός άμαχος σκοτώθηκε και αρκετοί τραυματίστηκαν από ρουκέτες που εκτόξευσαν παλαιστινιακές ένοπλες δυνάμεις από τη Γάζα προς την πόλη Σντερότ και προς άλλες περιοχές στο νότιο Ισραήλ.

«Καταδικάζουμε όλες τις επιθέσεις κατά αμάχων, αλλά παράνομες επιθέσεις από την μία πλευρά δεν δικαιολογούν παραβιάσεις από την άλλη. Οι ισραηλινές επιθέσεις αυτής της εβδομάδας δείχνουν το βαθμό της δυσαναλογίας και της σφοδρότητας που τόσο συχνά χαρακτηρίζουν τις επιθέσεις του Ισραήλ στα Κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη τα τελευταία χρόνια» ανέφερε ο Μάλκομ Σμαρτ.

«Την ίδια στιγμή, οι παλαιστινιακές ένοπλες ομάδες που συχνά εξαπολύουν επιθέσεις με ρουκέτες από τη Γάζα προς κοντινές ισραηλινές πόλεις, δεν δείχνουν απλώς ανάλγητη περιφρόνηση για τη ζωή των Ισραηλινών αμάχων αλλά επίσης εκθέτουν τον παλαιστινιακό πληθυσμό της Λωρίδας της Γάζας σε κίνδυνο από ισραηλινές επιθέσεις.»

Ο πιο πρόσφατος κύκλος φόνων και καταστροφής έρχεται τη στιγμή που 1,5 εκατομμύριο κάτοικοι της Γάζας αντιμετωπίζουν ανθρωπιστική κρίση ως αποτέλεσμα των ολοένα αυστηρότερων αποκλεισμών αγαθών και προϊόντων από τους Ισραηλινούς.

Νοσοκομεία και μονάδες περίθαλψης, πασχίζουν ήδη να αντεπεξέλθουν στις ελλείψεις ηλεκτρικού, καυσίμων, εξοπλισμού και ανταλλακτικών λόγω του ισραηλινού αποκλεισμού και αγωνίζονται να ανταποκριθούν στην αθρόα εισροή τραυματιών λόγω των εκτεταμένων ισραηλινών επιθέσεων των τελευταίων ημερών. Με τα σύνορα της Γάζας κλειστά, πολλοί ασθενείς που έχουν άμεση ανάγκη ιατρικής φροντίδας, η οποία δεν είναι διαθέσιμη στη Γάζα, δεν μπορούν να μεταφερθούν σε νοσοκομεία στο εξωτερικό και κινδυνεύουν να χάσουν τη ζωή τους.

Όλες οι παράνομες επιθέσεις πρέπει να σταματήσουν. Οι ισραηλινές δυνάμεις πρέπει να βάλουν άμεσα ένα τέλος στις δυσανάλογες επιθέσεις και στη συλλογική τιμωρία κατά της Γάζας και οι παλαιστινιακές ένοπλες ομάδες πρέπει να σταματήσουν άμεσα το μπαράζ εκτοξεύσεων ρουκετών κατά του νοτίου Ισραήλ.

ΑΝΤΙΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Στους μεταγενέστερους - Μπ. ΜΠΡΕΧΤ