27/3/08

Ιράκ: Υπέρτατη αξία η προστασία των αμάχων


26 Μαρτίου 2008

Οι σφοδρές μάχες μεταξύ δυνάμεων της ιρακινής κυβέρνησης και ένοπλων πολιτοφυλακών στη Βασόρα και άλλες ιρακινές πόλεις θέτουν σε σοβαρότατο κίνδυνο τους αμάχους, επισήμανε η Διεθνής Αμνηστία και κάλεσε όλες τις πλευρές να αποφύγουν τις αδιάκριτες και δυσανάλογες επιθέσεις και να σεβαστούν τη ζωή των αμάχων.

«Οι άμαχοι έχουν πληρώσει το μεγαλύτερο τίμημα κατά την τελευταία πενταετία συγκρούσεων στο Ιράκ», δήλωσε η Διεθνής Αμνηστία. «Το νέο αυτό κύμα συγκρούσεων σίγουρα θα επαυξήσει το φρικτό φόρο αίματος.»

Οι συγκρούσεις ξέσπασαν στη Βασόρα την Τρίτη 25 Μαρτίου και συνεχίστηκαν σήμερα, μεταξύ ιρακινών δυνάμεων και μελών του Στρατού του Μαχντί, οπαδών του Σιίτη κληρικού Μοκτάντα αλ Σαντρ. Σύμφωνα με τα διεθνή πρακτορεία, τουλάχιστον 40 άτομα έχουν σκοτωθεί και 225 έχουν τραυματιστεί στην πόλη. Δεν είναι ακόμη γνωστό πόσοι από αυτούς είναι άμαχοι. Καθώς οι μάχες εξαπλώνονται, επιβλήθηκε απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις ιρακινές αρχές στη Βασόρα και άλλες πόλεις του νοτίου Ιράκ, όπως οι αλ-Νασιρίγια, Κουτ, αλ-Χίλα και Σαμάγουα.

Ο Στρατός του Μαχντί κήρυξε εκεχειρία στα τέλη Αυγούστου 2007 και ανακοίνωσε στα τέλη Φεβρουαρίου 2008 ότι την ανανεώνει για άλλους έξι μήνες. Διαγκωνίζεται με άλλες σιιτικές πολιτοφυλακές για τον πολιτικό έλεγχο της Βασόρας. Έχουν υπάρξει συχνές συγκρούσεις ανάμεσα στο Στρατό του Μαχντί και την Οργάνωση Μπάντρ, που είναι η ένοπλη πτέρυγα του Ανώτατου Ισλαμικού Ιρακινού Συμβουλίου. Οι πιο πρόσφατες συγκρούσεις φαίνεται να ξέσπασαν ως αντίδραση στην προσπάθεια των ιρακινών δυνάμεων ασφαλείας να καταστείλουν τις ένοπλες πολιτοφυλακές.

Η Διεθνής Αμνηστία καλεί την ιρακινή κυβέρνηση να διασφαλίσει ότι οι δυνάμεις ασφαλείας της συμμορφώνονται με τις υποχρεώσεις του Ιράκ σύμφωνα με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο και το διεθνές δίκαιο ανθρωπίνων δικαιωμάτων και συγκεκριμένα να διασφαλίσει ότι σε κάθε περίπτωση προστατεύονται ο άμαχος πληθυσμός και τα αντικείμενα μη στρατιωτικού χαρακτήρα.

Η Διεθνής Αμνηστία καλεί, επίσης, τις ένοπλες ομάδες στη Βασόρα και άλλες πόλεις να συμμορφωθούν με τους κανόνες του διεθνούς δικαίου και να σεβαστούν τις ζωές των αμάχων.

ΑΝΤΙΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Στους μεταγενέστερους - Μπ. ΜΠΡΕΧΤ