2/3/08

Άλλοθι για την ένταση του χαφιεδισμού


ΜΗΝΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΔΙΩΞΕΙΣ – ΣΤΟΧΟΣ Ο ΕΛΕΓΧΟΣ

Κανείς δεν μπορεί να έχει την παραμικρή αμφιβολία ότι, πέρα από τις όποιες άλλες σκοπιμότητες εξυπηρετούν αποκαλύψεις όπως αυτή του συγκεκριμένου μπλοκ (PREES.GR), προσφέρουν το κατάλληλο άλλοθι στο κράτος και τις κυβερνήσεις για να εκσυγχρονιστούν, να διευρύνουν και να καταστήσουν πιο αυστηρούς τους μηχανισμούς χαφιεδισμού και παρακολούθησης κάθε μορφής επικοινωνίας. Η πλευρά αυτή έχει καθοριστική σημασία, καθώς οι μηχανισμοί καταστολής, παρά την προσπάθειά τους και τις τεράστιες προόδους που έχουν κάνει σε αυτό το επίπεδο, δεν έχουν συγκροτήσει ακόμη ένα ολοκληρωμένο μηχανισμό ελέγχου και χειραγώγησης του τεράστιου όγκου πληροφοριών που διακινείται μέσα από το χάος του διαδικτύου.

Μέχρι αυτό να συμβεί, το κράτος εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις εταιρείες που διαχειρίζονται αυτό το χάος, όπως είναι η Google, η Yahoo, η Microsoft και όλες οι άλλες του κλάδου. Για να λέμε δε την αλήθεια, όλες τους έχουν υπάρξει μέχρι στιγμής εξαιρετικά συνεργάσιμες – κάτι που έχει αποδειχθεί όχι μόνο ή κυρίως στην Ελλάδα, αλλά σε πολλές χώρες, όπως είναι η Κίνα, όπου οι εταιρείες, προκειμένου να αποκτήσουν πρόσβαση στην τεράστια αγορά, δεν διστάζουν να καρφώσουν τα ονόματα των καταζητούμενων ως «υπόπτων για αντικαθεστωτική δράση» από τις αρχές.

Σε κάθε περίπτωση, όλα τα κράτη κινούνται αποφασιστικά για να διασφαλίσουν την αστυνόμευση του διαδικτύου, παράλληλα με όλες τις υπόλοιπες μορφές επικοινωνίας – τηλέφωνα (σταθερά και κινητά), μετακινήσεις (με χιλιάδες κάμερες και τους δορυφόρους), ακόμη και διάλογοι (με υπερσύχρονα μηχανήματα καταγραφής ήχου). Ήδη, σύμφωνα με τα όσα αποκαλυφτήκαν αυτή την εβδομάδα, στις ΗΠΑ 900.000 άνθρωποι βρίσκονται στο μικροσκόπιο των πρακτόρων του FBI, της CIA και της NSA, ενώ στη Γερμανία, ο ακροδεξιός υπουργός Εσωτερικών Σόιμπλε ψάχνει ήδη τρόπους για να ακυρώσει την απόφαση του Ανωτάτου Συνταγματικού Δικαστηρίου, το οποίο αποφάνθηκε αυτή την εβδομάδα πως είναι παράνομη η «εισβολή» σε ιδιωτικούς ηλεκτρονικούς υπολογιστές, χωρίς δικαστική εντολή.


ΠΡΙΝ 02/03/2008

ΑΝΤΙΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Στους μεταγενέστερους - Μπ. ΜΠΡΕΧΤ