5/3/08

Νέα καταγγελία για ξυλοδαρμό αλλοδαπού

Άλλο ένα κρούσμα ξυλοδαρμού και κακοποίησης ανήλικου αλλοδαπού μέσα σε Αστυνομικό Τμήμα καταγγέλλει, με μηνυτήρια αναφορά της στην Εισαγγελία, η Ομάδα Δικηγόρων για τα Δικαιώματα Μεταναστών και Προσφύγων.

Σύμφωνα με την καταγγελία, ο ανήλικος Ιρανός Mehde Ρ. χτυπήθηκε αναίτια με γροθιές και κλοτσιές από τέσσερις αστυνομικούς μέσα στο Τμήμα Ασύλου της Διεύθυνσης Αλλοδαπών Αττικής.

Το περιστατικό επιβεβαιώνεται και από τη διευθύντρια του Ιατρικού Κέντρου Αποκατάστασης Βασανιστηρίων κ. Μαρία Πινίου-Καλλή, η οποία εξέτασε τον ανήλικο και εντόπισε 13 αμυχές, εκδορές στη ράχη από πιθανό αιχμηρό αντικείμενο, έντονη ερυθρότητα στο δεξί μάγουλο από χτύπημα με γροθιά, εκδορά στην αριστερή τραχηλική μοίρα και αιμορραγική κηλίδα στον επιπεφυκότα του αριστερού ματιού!

Το συμβάν εντάσσεται σε μια σειρά αλλεπάλληλων καταγγελιών κακοποίησης μεταναστών από άνδρες των διωκτικών αρχών και προκαλεί έντονη ανησυχία στους πολίτες για τον ανεξέλεγκτο, λόγω της ατιμωρησίας, τρόπο δράσης των αστυνομικών.

Σύμφωνα με όσα εξιστόρησε στην ομάδα δικηγόρων το νεαρό θύμα, το περιστατικό συνέβη στις 15-1-2008, στο Τμήμα Αλλοδαπών, όπου είχε πάει για συνέντευξη και δακτυλοσκόπηση μετά την υποβολή αιτήματος χορήγησης ασύλου.

Οσο περίμενε στο χώρο αναμονής, στο ισόγειο, ένας αστυνομικός του έκανε παρατήρηση γιατί λέρωνε τον τοίχο με τα παπούτσια του και του ζήτησε να βγει έξω.

Γύρω στις δυόμισι το μεσημέρι, και ενώ οι άλλοι είχαν φύγει, τον κάλεσαν να μπει στο χώρο των συνεντεύξεων. Εκεί, ο αστυνομικός που τον είχε παρατηρήσει για τα παπούτσια άρχισε να τον χτυπάει. Οταν ο ανήλικος προσπάθησε να αποφύγει τα χτυπήματα, ήρθαν και άλλοι τρεις αστυνομικοί, τον έριξαν κάτω και τον χτύπησαν όλοι μαζί με γροθιές και κλοτσιές. Μετά του είπαν να φύγει χωρίς να του δώσουν κανένα έγγραφο.

Ο ξυλοδαρμός επιβεβαιώνεται και από ακόμη ένα Ιρανό υπήκοο, τον B.R., ο οποίος βρισκόταν μαζί του εκείνη την ημέρα και τον είδε χτυπημένο, με αίμα στο πρόσωπο, όταν εκείνος βγήκε από τη πύλη της Διεύθυνσης Αλλοδαπών.

Οι δράστες των ανωτέρω ενεργειών είναι άγνωστοι. Οι πράξεις τους στοιχειοθετούν όμως το αδίκημα της απρόκλητης σωματικής βλάβης και μάλιστα σε βάρος ανήλικου, ασυνόδευτου αλλοδαπού, αναφέρουν στη μηνυτήρια αναφορά τους οι δικηγόροι Βασ. Παπαστεργίου και Σπ. Ροζάκος. Ζητούν παράλληλα από τον αρμόδιο αστυνομικό διυεθυντή να κινήσει και τις πειθαρχικές διαδικασίες για τον εντοπισμό και την τιμωρία των εμπλεκόμενων αστυνομικών.

Πριν από έξι ημέρες Σουδανοί κατήγγειλαν στη Δικαιοσύνη ότι ένας συμπολίτης τους, που διακομίστηκε νεκρός στο νοσοκομείο, ξυλοκοπήθηκε άγρια από αστυνομικούς στο κέντρο της Αθήνας. Ομως η Αστυνομία υποστηρίζει ότι το θύμα πνίγηκε από τα ναρκωτικά που προσπάθησε να καταπιεί για να αποφύγει τη σύλληψη. Την ασφυξία από αυτή την αιτία επιβεβαιώνει και ο προϊστάμενος της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Φ. Κουτσαύτης, ο οποίος δεν παρατήρησε άλλες εκδορές στο σώμα του. Ωστόσο αυτόπτες μάρτυρες, που μίλησαν στην «Ε», επιμένουν ότι ο Σουδανός ξυλοκοπήθηκε. Οταν μεταφέρθηκε πάντως στο νοσοκομείο, το στόμα του ήταν γεμάτο αίματα...

Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΖΕΡΒΑ
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 05/03/2008

ΑΝΤΙΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Στους μεταγενέστερους - Μπ. ΜΠΡΕΧΤ