7/3/08

ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ - ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΕΡΓΟΔΟΤΕΣ

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ
ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΤΟΜΕΑ
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ - ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΕΡΓΟΔΟΤΕΣ
Η κατάσταση με το ΙΚΑ, δεν πάει άλλο
Κράτος και εργοδοσία χρωστάνε δισεκατομμύρια ευρώ, οδηγώντας έτσι σε ναυάγιο το μεγαλύτερο ασφαλιστικό φορέα της χώρας. Συμμέτοχη στις ευθύνες για αυτή την άθλια κατάσταση είναι η διοίκηση του ΙΚΑ.
ΤΟ ΑΝΩΤΑΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ (το Συμβούλιο της Επικρατείας) καταργεί με απόφασή του το κατώτατο όριο των ενσήμων που πρέπει να κολλιούνται στις κατασκευές και οικοδομές, κάνοντας το χατίρι των κατασκευαστικών εταιριών εις βάρος των οικοδόμων, που ήδη τους έχουν κατακλέψει.
Στο ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ αυτή τη στιγμή χάνονται δις ευρω από τα λεφτά των εργαζομένων για να παίζει η κυβέρνηση τζόγο. Μόνο από έξι ομόλογα κάποιων ασφαλιστικών ταμείων υπολογίζεται ότι χάνονται περίπου 600 εκατομμύρια ευρώ.
Το ΙΚΑ κάνει πλάτες στους εργοδότες και ταυτόχρονα δηλώνει ξεδιάντροπα ότι με βάσει τα επίσημα στοιχεία 1 στους 5 εργαζόμενους είναι τελείως ανασφάλιστος και 1 στις 9 επιχειρήσεις είναι τελείως αδήλωτες.
Το ΙΚΑ διευκολύνει τους εργοδότες κάνοντας τους χαριστικές ρυθμίσεις χρεών, ενώ αυτή τη στιγμή χρωστάνε 7,5 δις ευρώ.
Το ΙΚΑ μας κοροϊδεύει, αφήνει ανεξέλεγκτη τη «μαύρη» ανασφάλιστη εργασία, λειτουργώντας μόνο 4 Επιτροπές Ελέγχου σε περιοχές με χιλιάδες επιχειρήσεις και εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους.
Με τις πλάτες και των Επιθεωρήσεων Εργασίας μένουν ανασφάλιστες χιλιάδες ώρες υπερωριών και δουλειάς τις ημέρες των ρεπό ή τις Κυριακές, βλάπτοντας ταυτόχρονα τα δώρα και τις συντάξεις των εργαζομένων. Βάζουν έτσι οι εργοδότες ζεστό κλεμμένο χρήμα, δικό μας, στις τσέπες τους.
Το ΙΚΑ σαν εργοδότης κλέβει εν ψυχρώ τα ένσημα των εργαζομένων, κυρίως νέων, που δουλεύουν στις δικές του υπηρεσίες, μέσω των προγραμμάτων Stage.
Ρωτάμε το ΙΚΑ: Αν ισχύσει η διάταξη του νόμου Ρέππα που καταργεί την κατώτατη σύνταξη με 3500 ένσημα στα 65 χρόνια, ποιος θα βάλει στην τσέπη του τα τρισεκατομμύρια ευρώ πληρωμένων ενσήμων, κυρίως από μετανάστες και γυναίκες που δυσκολεύονται να πιάσουν τα 4500 ένσημα;
ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ να σταματήσει η συζήτηση και το παζάρι γύρω από αυτό το θέμα.
Η ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΤΟΜΕΑ καλεί τους εργαζόμενους σε ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ, την Πέμπτη 13/3, ώστε τα πρωτοβάθμια σωματεία να καταθέσουν Υπόμνημα στη Διοίκηση του ΙΚΑ με τις διεκδικήσεις και τις θέσεις του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος.
Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΒΙΒΛΙΟΥ – ΧΑΡΤΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ συμμετέχει, καταθέτοντας
το παρακάτω Υπόμνημα.
…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..………..
Εμείς οι εργαζόμενοι στο χώρο του ΒΙΒΛΙΟΥ καταθέτουμε αυτό το Υπόμνημα
και απαιτούμε από τη διοίκηση του ΙΚΑ να πάρει θέση:
1. Να γίνουν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στο ΙΚΑ, ώστε να στελεχωθούν οι διοικητικές υπηρεσίες στα υποκαταστήματα και να πάψει η πολύωρη ταλαιπωρία των ασφαλισμένων. Να πάψει το ΙΚΑ να συντηρεί στις υπηρεσίες του τη «μαύρη» και ελαστική εργασία (ωρομίσθιο, συμβάσεις ορισμένου χρόνου, δελτίο παροχής). Να σταματήσει η απασχόληση στις υπηρεσίες του ΙΚΑ ανασφάλιστων εργαζομένων μέσω των προγραμμάτων Stage.
2. Καμία ρύθμιση χρεών (διακανονισμός) στις επιχειρήσεις που εισφοροδιαφεύγουν. Να δώσει το ΙΚΑ στην δημοσιότητα τις επιχειρήσεις που εισφοροδιαφεύγουν. Να δημεύονται οι περιουσίες τους μέχρι την κάλυψη του ποσού των οφειλόμενων εισφορών.
3. Κανένα ένσημο χαμένο. Η κατάργηση της μειωμένης σύνταξης με βάση τα 3500 ένσημα που ίσχυε μέχρι το τέλος του 2007 αποτελεί κλεψιά του ΙΚΑ σε βάρος των εργαζομένων, κυρίως των μεταναστών και των γυναικών που συνήθως έχουν λιγότερα εργάσιμα χρόνια.
4. Οι καταγγελίες για τα κλεμμένα ένσημα να εκδικάζονται τελεσίδικα μέσα σε ένα μήνα το αργότερο. Για όσους εργοδότες δεν δίνουν αναλυτικά εκκαθαριστικά πληρωμής, να θεωρούνται ντε φάκτο σωστά τα στοιχεία που δίνει ο εργαζόμενος.
5. Να σταματήσει το ΙΚΑ να καλύπτει την ανασφάλιστη υπερωριακή εργασία και τη δουλειά τις ημέρες των ρεπό ή τις Κυριακές.
6. Να λειτουργήσουν ουσιαστικά οι Επιτροπές Ελέγχου και να διευρυνθεί ο αριθμός τους ανάλογα με τον αριθμό των επιχειρήσεων και των εργαζομένων κάθε περιοχής.
7. Να σταματήσει η αθλιότητα της υγειονομικής περίθαλψης που προσφέρει το ΙΚΑ. Καμιά συζήτηση για Κάρτα Περίθαλψης που θα θέσει ανώτατο όριο στην πρόσβαση στις παροχές και στα αγαθά περίθαλψης. Να σταματήσει το αίσχος με τα άδεια ιατρεία του ΙΚΑ, ενώ οι ασφαλισμένοι έχουν κλεισμένα ραντεβού και περιμένουν απ’ έξω.
Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων γιατρών και άμεσα πρόσληψη ακόμη περισσότερων.
8. Απαιτούμε δημόσια δωρεάν νοσοκομειακή και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλους τους εργαζόμενους, τους άνεργους, τους συνταξιούχους. Να σταματήσουν οι εξαιρέσεις φαρμάκων από τις λίστες συνταγογράφησης του ΙΚΑ. Να σταματήσει η ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών του ΙΚΑ. …………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..………..
Καλούμε όσους συναδέλφους μπορούν, να συμμετέχουν στην ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ σ τα κεντρικά γραφεία του ΙΚΑ (Αγίου Κωνσταντίνου 8 – Ομόνοια), την Πέμπτη 13/3 στις 7.30 π.μ.

ΑΝΤΙΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Στους μεταγενέστερους - Μπ. ΜΠΡΕΧΤ