31/3/08

Η ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΧΑΦΙΕΔΙΖΕΙ ΤΟΠΙΚΑ ΣΤΕΚΙΑ


ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΠΠΟΣ – ΠΟΙΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ

Στο φως αναφορές παρακολούθησης ΠΡΩΚΑΤ και Πικροδάφνης

Ασφαλίτικες παρακολουθήσεις φρονημάτων, πολιτών και στοχοποίηση Κινήσεων Γειτονιάς. Περίεργα χτυπήματα σε στέκια και αγωνιστές. Αστυνομικοί μέλη νεοναζιστικών οργανώσεων. Το πλέγμα είναι γνωστό, χωρίς ωστόσο να αναιρείται η σημασία όσων με ντοκουμέντα αποκάλυψε την προηγούμενη Κυριακή η δημοσιογραφική ομάδα του ‘Ιού’.

Η παμπάλαια αμερικανική συνταγή που περιγράφεται (και) στην ταινία ‘Ο Μισισιπής φλέγεται’, αναβαθμίζεται λοιπόν στην Ελλάδα. Εκεί, στη μικρή κομητεία οι αστυνομικοί ανήκουν στην Κου Κλουξ Κλαν ή συνεργάζονται μαζί της. Οι ένστολοι καλύπτουν τις «άγριες» μπέρτες και καλύπτονται με αυτές. Εδώ, ο εσωτερικός εχθρός είναι υπόθεση του ευρύτερου αστυνομικού κράτους και η κλιμάκωση των πληγμάτων ξεκινά από τα επίσημα – ένστολα, φτάνοντας σε μηδενικές αποστάσεις ανάμεσα σε βαθύ κράτος και παρακράτος.

Στο ‘Μισισιπή’ οι «αγνοί» του FBI ερευνούν, καθαρίζουν. Εδώ, μια και μόνη έρευνα των σχέσεων μεταξύ αστυνομικών και «Περίανδρων», προσφέροντας λιγοστά (πλην καίρια…) στοιχεία, θάφτηκε στα συρτάρια. Η σούμα Χρυσοχοΐδη βρήκε ότι δεν υπάρχει συνεργασία αλλά βλακεία!

Μια άλλη σούμα συνεχίζει η ασφάλεια. Στις 14 Ιούνη πέρυσι, για παράδειγμα, η αναφορά της Διεύθυνσης Ασφαλείας της ΕΛΑΣ Νοτιοανατολικής Αττική; Λέει: «Το Στέκι Πικροδάφνης στον Άγιο Δημήτριο επιτηρήθηκε αυστηρά από την Υπηρεσία μας και παρέμεινε κλειστό. Το στέκι των αναρχικών(!) στην Άνω Γλυφάδα, Πρωτοβουλία Κατοίκων στα Νότια επιτηρήθηκε αυστηρά από την Υπηρεσία μας, ήταν ανοιχτό και έκλεισε την 23:00 ώρα. Επίσης, επιτηρήθηκαν οι οικίες τριών ατόμων του γνωστού χώρου, στοιχεία των οποίων διατηρούνται στην Υπηρεσία μας. Διαπιστώθηκε να έχει πραγματοποιηθεί αφισοκόληση που αφορά προβολή ταινιών στην Πικροδάφνη τις ακόλουθες ημερομηνίες».

Το ρεπορτάζ του ‘Ιού’ φέρνει στο φως πλήθος τέτοιων αναφορών παρακολούθησης. Αριστεροί, κομμουνιστές, αντιεξουσιαστές, στέκια και δράσεις σύνθετων προελεύσεων συλλογικότητες βρίσκονται υπό αυστηρή επιτήρηση.

Αναλόγως σημειώνεται «σύμπτωση» επιθέσεων: Επαγγελματικότατη διάρρηξη μετά εμπρησμού στην ΠΡΩΚΑΤ τον Ιανουάριο, βάναυσα πλήγματα χρυσαυγιτών ή άλλων(;) νεοφασιστών στο ελευθεριακό στέκι της Πικροδάφνης. Φυσικά, υπάρχουν και ευθείες αστυνομικές επιδείξεις. Απομονώσεις και εξακριβώσεις στοιχείων σε κόσμο των εκδηλώσεων της ΠΡΩΚΑΤ, προσαγωγές από την Πικροδάφνη.

Ας δούμε άλλο μακρύ κατάλογο των τελευταίων μηνών: Διάρρηξη στο χώρο γραφείων τεσσάρων εργατικών σωματείων (Σύλλογος Εργαζόμενων στα Φροντιστήρια Καθηγητών, Πανελλαδικό Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών, Σύλλογος Υπαλλήλων Βιβλίου – Χάρτου Αττικής, Σωματείο Σερβιτόρων – Μαγείρων). «Επίδειξη» διάρρηξης στο υλικό δικογραφίας των 49 αθωωμένων φοιτητών στο δικηγορικό γραφείο της Αντωνίας Λεγάκη και του Τάκη Τσίτσιου. Επιθέσεις στη Λέσχη Υπογείως στη Καλλιδρομίου, δολοφονική επιδρομή αγνώστων ανάμεσα από αστυνομικούς κατά στελέχους του ΕΕΚ στον Ταύρο. Εμπρησμοί στον πολιτιστικό σύλλογο ‘Ο Ιλισός’, στο ‘Κίνημα στην Πόλη στου Ζωγράφου’, απόπειρες κατά του στεκιού ‘Θερσίτης’. Την περασμένη Τρίτη, σχεδόν ως εκδίκηση στα νέα στοιχεία, πυρπολήθηκε ολοκληρωτικά το κτίριο της κατάληψης ‘Πραπόπουλου’ στο Χαλάνδρι. Ακόμη στον κατάλογο: μαχαιροβγάλτες νεοναζί στο Πάντειο και την πανεπιστημιούπολη, ασφαλίτες μέσα σε διαδηλώσεις αλλά και σχολές, «γραφικές» φάτσες με κάμερες (πανάκριβων) κινητών σε μέσα μεταφοράς που η «υπηρεσιακή» τους ταυτότητα αποκαλύπτεται σε φοιτητικά πάρτι! Και βέβαια, η συνεργασία ΕΛΑΣ – Χρυσής Αυγής στη Σταδίου.

Ακόμη και εάν απουσίαζαν τα νέα αποδεικτικά στοιχεία ή περιπτώσεις αστυνομικών νεοναζί (π.χ. ο καταδικασμένος για ρατσιστικές επιθέσεις Ανδράσκελας) η διαπλοκή κράτους – ευρύτερου παρακράτους βροντοφωνάζει.

Οι εκφράσεις ΜΑΤατζήδων προς δημοσιογράφους για διαδηλωτές «παρακρατικούς»(!), «άπλυτους» κ.λπ. είναι βγαλμένες από τις σελίδες της ακροδεξιάς φυλλάδας ‘Στόχος’ που φιγουράρει και σε περιπολικά. Στα «παλιότερα»: η γνωστής ταυτότητας δολοφονική απόπειρα κατά των Δ. Κουσουρή, Γ. Καραμπατσόλη και Η. Φωτιάδη «τιμωρείται» μόνο στον αρχισυμμορίτη Ανδρουτσόπουλο. Αντίθετα, παραμένουν αλήστου μνήμης οι «απαντήσεις» του κυβερνητικού εκπροσώπου, επί εποχής ΠΑΣΟΚ, όταν ρωτιόταν γιατί μία από τις πρώτες «κάμερες τροχαίας» στήθηκε έξω από τα παλιά γραφεία του ΝΑΡ… Στο σκοτάδι βεβαίως παρέμειναν οι δράστες τοποθέτησης χειροβομβίδας κάτω από αυτοκίνητο στελέχους του.

Όσο είναι απαραίτητη η επίγνωση καταστάσεων, αντίθετα θα αστοχούσε η φοβική ανάγνωσή τους. Η «ασφαλιτοφοβίỨ, για παράδειγμα, ομάδων αναρχικών, που επιτείνει περιχαρακώσεις και διάχυση πανικού, ενίοτε με αυτοδικίες δεν είναι απάντηση. Προβληματική και η «πολιτική αγωγή» πολλών στελεχών του ΚΚΕ και της ΚΝΕ που μοιράζουν… ασφαλίτικα πιστοποιητικά, για χώρους, αγωνιστές και δράσεις που δεν ελέγχουν.

ΠΡΙΝ 30/03/2008

ΑΝΤΙΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Στους μεταγενέστερους - Μπ. ΜΠΡΕΧΤ