23/3/08

ΟΤΕ – Πόκερ από MIG και Ντόιτσε Τέλεκομ

ΜΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ

Το «μεγάλο κόλπο» με τις μετοχές του ΟΤΕ έκανε η Μαρφίν Ινβέστμεντ Γκρουπ (MIG) και παράλληλα ένας νέος στρατηγικός επενδυτής έκανε την εμφάνισή του διεκδικώντας πρωταγωνιστικό ρόλο στα τεκταινόμενα στον ΟΤΕ. Ο γερμανικός κολοσσός Ντόιτσε Τέλεκομ εξαγόρασε το 19,7% των μετοχών του ΟΤΕ το οποίο κατείχε η Μαρφίν έναντι τιμήματος που κυμαίνεται μεταξύ 3,3 και 2,4 δισεκατομμυρίων ευρώ, γεγονός που αν επιβεβαιωθεί τελικά πλήρως θα σημαίνει ότι η Ντόιτσε Τέλεκομ κατάβαλε 24-25 ευρώ ανά μετοχή, τη στιγμή που η τιμή της στο τελευταίο πριν την αγοραπωλησία κλείσιμο στο ΧΑΑ ήταν 19,4 ευρώ. Τιμή δηλαδή η οποία αποφέρει στον επενδυτικό κολοσσό από το Ντουπάι κέρδη της τάξης του 30%.

Το περίεργο αφενός είναι η απόσυρση της Μαρφίν η οποία ξεκίνησε την τρελή συγκέντρωση μετοχών αμέσως μετά τις 16 Αυγούστου – ημερομηνία ανακοίνωσης των πρόωρων εκλογών – με αποτέλεσμα να φτάσει να είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος μετά το δημόσιο που κατέχει 28%, επενδυτής στον ΟΤΕ και είχε προκαλέσει μέχρι και νομοθετική ρύθμιση από την κυβέρνηση προκειμένου να μην καταστεί δυνατή από μέρους της η εξαγορά κι άλλων μετοχών κάτι που θα την καθιστούσε κυρίαρχη. Αν το επιχειρηματικό κέρδος εξηγεί ως ένα βαθμό την απόσυρση της αραβικών συμφερόντων εταιρείας, έκπληξη προκαλεί η εντυπωσιακή κίνηση της Ντόιτσε Τέλεκομ να καταβάλει τίμημα κατά 1/3 μεγαλύτερο από την αξία των μετοχών. Αξίζει πάντως να υπενθυμίσουμε ότι και στο παρελθόν ο γερμανικός κολοσσός είχε ενδιαφερθεί για μεγάλο ποσοστό μετοχών του ΟΤΕ αλλά και για το μάνατζμεντ, κάτι που θα συνοδευόταν από αναδιαρθρώσεις και απολύσεις προσωπικού. Τότε η εξέλιξη είχε προκαλέσει τέτοια αναταραχή που και οι συνομιλίες δεν ευοδώθηκαν αλλά και ο οργανισμός είχε απώλειες στο τελευταίο τρίμηνο εκείνης της περιόδου που έφτασαν τα 757 εκατομμύρια ευρώ.

Το ζήτημα πλέον είναι ότι οι Γερμανοί ξανάρχονται και πλέον από θέση ισχύος είναι πιθανό να διεκδικήσουν και το μάνατζμεντ, την ώρα που η εταιρεία τους είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος μέτοχος. Όλως τυχαίως πάντως, ο στρατηγικός επενδυτής τόσο στον ιδιωτικοποιημένο ΟΤΕ όσο και στην ταχέως ιδιωτικοποιημένη ΔΕΗ, είναι Γερμανός. Πάντως ο ασκός του Αιόλου στον ΟΤΕ έχει ανοίξει εδώ και χρόνια και η τμηματική παράδοσή του στο πολυεθνικό και μη κεφάλαιο μόνο δεινά σωρεύει τόσο στους εργαζομένους του Οργανισμού όσο και στο κοινωνικό σύνολο, καθώς ο ΟΤΕ δεν είναι μια απλή εμπορική επιχείρηση αλλά στρατηγικής σημασίας. Στο όνομα όλων αυτών έγιναν οι αντιδραστικές αλλαγές στο εργασιακό καθεστώς το 2005, οι οποίες οδήγησαν και σε άρση της μονιμότητας που έγινε και πολιορκητικός κριός για όλο το δημόσιο τομέα.

Σε αυτές τις εξελίξεις όλοι θυμούνται ότι τεράστια είναι και η ευθύνη του ΠΑΣΟΚ το οποίο με την πλειοψηφία της τότε συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας στον ΟΤΕ έκανε τη συναλλαγή με τον Π. Βουρλούμη.

ΠΡΙΝ 23/03/2008

ΑΝΤΙΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Στους μεταγενέστερους - Μπ. ΜΠΡΕΧΤ