Για ένα νέο εργατικό κίνημα και μια άλλη Αριστερά ανοίγει το διάλογο το ΝΑΡ. Πολιτική και οργανωτική εξόρμηση ξεκινά το ΝΑΡ, με πιο άμεσους σταθμούς το πολιτικό θεωρητικό διήμερο στην Αθήνα για τα 40χρονα του Μάη του ‘68 στις 10-11 Μάη και την πολιτική - εργατική Συνδιάσκεψη στις 17-18 Μάη.
Με αντικείμενο την προετοιμασία της ιδιαίτερα σημαντικής συνδιάσκεψης και την κατάληξη της εισήγησης της Πολιτικής Επιτροπής πραγματοποιήθηκε την περασμένη Κυριακή συνεδρίαση του οργάνου. Η συζήτηση τροφοδοτήθηκε με ιδιαίτερα έντονο τρόπο από τα συμπεράσματα των εργατικών αγώνων του πρόσφατου χρονικού διαστήματα, την αποτίμηση των απεργιών αλλά και τη γενικότερη κινητικότητα και ρευστότητα που χαρακτηρίζει το πολιτικό σκηνικό, τη συζήτηση για την Αριστερά, τη θέση της σε αυτό, αλλά κυρίως τις πρωτοβουλίες και παρεμβάσεις του ΝΑΡ και του ΜΕΡΑ για την αντικαπιταλιστική ανασυγκρότηση του κινήματος και της Αριστεράς.
Η εισήγηση της ΠΕ ψηφίσθηκε κατά πλειοψηφία και αναμένεται σύντομα να αρχίσει η διαδικασία συζήτησης στα όργανα και στις οργανώσεις βάσης του ΝΑΡ.
Η εργατική Συνδιάσκεψη, διαδικασία που θα πρέπει να τεθεί υπόψη και στην κρίση πρωτοπόρων αγωνιστών, καλείται να εκτιμήσει τη φυσιογνωμία του εργατικού κινήματος των τελευταίων χρόνων, τη στάση των πολιτικών ρευμάτων μέσα σε αυτό, το ρόλο και την πολιτική των συνδικαλιστικών συνιστωσών και βέβαια προσεγγίζοντας τις απαντήσεις για το πώς μπορούν οι εργατικοί αγώνες να είναι νικηφόροι. Το δεύτερο ερώτημα είναι το πώς μπορούν να εμφανιστούν ως πιο συγκροτημένη αντίληψη και μορφή οι δυνάμεις του Νέου Εργατικού Κινήματος. Ακόμα και οι ηρωικοί απεργιακοί αγώνες της προηγούμενης περιόδου υπενθύμισαν πως οι πρωτοπόροι αγωνιστές που δρουν μέσα σε αυτούς, μπορούν και είναι αναγκαίο να δουν πιο συγκεκριμένα και την εμφάνιση τους ως έκφραση ενός πολιτικού ρεύματος ρήξης και ανατροπής, αντικαπιταλιστικής πάλης στην άμπωτη και την πλημμυρίδα των εργατικών αγώνων. Η με αυτό τον τρόπο εμφάνιση τους θα μπορεί να εντάσσει οργανικά στην πολιτική πάλη κομμάτια εργαζομένων, και από την άλλη θα αποδεικνύει πως το εργατικό κίνημα δεν υπάρχει μόνο για να διαμαρτύρεται, αλλά είναι το βάθρο οποιασδήποτε αντικαπιταλιστικής και κομμουνιστικής απελευθερωτικής προσπάθειας. Η αντεπίθεση στα μυαλά των εργαζομένων, με αφορμή «το έπος του Βουκουρεστίου», από την κυβέρνηση Καραμανλή και τη συναίνεση όλου του Κοινοβουλίου, αποδεικνύει την ανάγκη κάθε πλευρά της πολιτικής πάλης να γίνεται οργανικό κομμάτι του εργατικού προβληματισμού και κυρίως αντιπαράθεση με την αστική πολιτική.
Το πεδίο όμως και των αυτοτελών πολιτικών πρωτοβουλιών έχει και τη δική του σημασία και σχετική αυτοτέλεια. Το ΝΑΡ θα κινηθεί δραστήρια το επόμενο διάστημα, παρεμβαίνοντας στις συζητήσεις και αναζητήσεις του κόσμου της Αριστεράς και διαμορφώνοντας ένα πλαίσιο αντικαπιταλιστικής συσπείρωσης και ενωτικής δράσης, με το οποίο θα απευθυνθεί σε όλους τους αγωνιστές και της δυνάμεις που εμπνέονται από την ελπίδα της άλλης Αριστεράς. Το ΝΑΡ θα πραγματοποιήσει το επόμενο διάστημα συναντήσεις με ευρύ φάσμα δυνάμεων της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς, αγωνιστές και κινήσεις, με σκοπό να συζητηθεί η προοπτική μιας σταθερής ενωτικής πρωτοβουλίας, με το αναγκαίο πολιτικό πρόγραμμα. Ταυτόχρονα, το ρεύμα της κομμουνιστικής επαναθεμελίωσης θα συμβάλλει και στην ευρύτερη συζήτηση και αναζήτηση του κόσμου της Αριστεράς που ασφυκτιά και αντιδρά τόσο στη διαδικασία σοσιαλδημοκρατικοποίησης (από την ηγεσία του ΣΥΝ) όσο και στη λογική του «περίκλειστου φρουρίου» (από την ηγεσία του ΚΚΕ).
Η Πολιτική Επιτροπή του ΝΑΡ σε νέα συνεδρίαση της το επόμενο βραχύ χρονικό-διάστημα εξειδικεύει τις προτάσεις της για την πολιτικοκινηματική παρέμβασή της, στο πεδίο της αντιπαράθεσης - συνολικής άρνησης της Ευρωσυνθήκης - Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σύμφωνα με την άποψη του ΝΑΡ, το μέτωπο της πάλης κατά της ΕΕ, της ΟΝΕ και της ευρωσυνθήκης, αναδεικνύεται σε κρίσιμο (και ως ένα βαθμό σε προνομιακό) μέτωπο για τις δυνάμεις της αντικαπιταλιστικής επαναστατικής Αριστεράς και μπορεί να συνεισφέρει σε ευρύτερη και μαχητική συσπείρωση των δυνάμεων της ανατροπής.
Όλη αυτή η προσπάθεια του ΝΑΡ είναι στενά δεμένη με την προώθηση των αποφάσεων της τελευταίας Πανελλαδικής Συνέλευσης του ΜΕΡΑ. Το Συντονιστικό του οποίου το επόμενο χρονικό διάστημα οριστικοποιεί τον κύκλο πολιτικών εκδηλώσεων του σε όλη την Ελλάδα για την παρουσίαση της άποψης του για την Αριστερά που έχουν ανάγκη οι εργαζόμενοι σήμερα, για τις αποφάσεις του που «φορούν τους όρους μιας πιο στερεής και συνεχούς πολιτικής παρέμβασής του, αλλά και των καταληχθέντων βημάτων του για οργανωτικά μέτρα τοπικής και πανελλαδικής συγκρότησης.
δημοσιεύτηκε στο ΠΡΙΝ, 13.4.2008