17/10/07

Ένας στους δέκα θανάτους παιδιών οφείλεται στην ελονοσία


Η ελονοσία είναι ένας από τους μεγαλύτερους δολοφόνους παιδιών κάτω των 5 ετών, προκαλώντας τον έναν στους δέκα θανάτους παγκοσμίως και σχεδόν τον έναν στους πέντε στην υποσαχάρια Αφρική, σύμφωνα με σχετική έκθεση της UNICEF.

Τρία δισεκατομμύρια άνθρωποι, σχεδόν ο μισός πληθυσμός του κόσμου, ζουν σε περιοχές που πλήττονται από την ελονοσία. Η νόσος ενδημεί σε 107 χώρες και περιοχές σε τροπικές και υποτροπικές ζώνες και πλήττει κυρίως την υποσαχάρια Αφρική.

Κάθε χρόνο διαπιστώνονται 350 με 500 εκατομμύρια κρούσματα ελονοσίας που οδηγούν σε ένα εκατομμύριο θανάτους. Πάνω από το 80% αυτών των θανάτων (800.000) είναι παιδιά κάτω των 5 ετών στην Αφρική.

Έμμεσες συνέπειες της ελονοσίας, σύμφωνα με την UNICEF, είναι οι εξής:

1) Επιτείνει τον παιδικό υποσιτισμό που είναι η κρυφή αιτία για περισσότερους από τους μισούς θανάτους παιδιών κάτω των 5 ετών παγκοσμίως.

2) Επιπλέον, 50 εκατ. έγκυες γυναίκες προσβάλλονται από ελονοσία κάθε χρόνο με αποτέλεσμα σε περιοχές ενδημικές στην ελονοσία μέχρι 25% των σοβαρών περιπτώσεων μητρικής αναιμίας να έχουν την αιτία τους στην ελονοσία, όπως και το 20% των λιπόβαρων βρεφών.

Η Συμμαχία για την Καταπολέμηση της Ελονοσίας (Roll Back Malaria Partnership) για λογαριασμό της οποίας συνέταξε η UNICEF την έκθεση, έχει επικεντρωθεί σε τέσσερις βασικές παρεμβάσεις για την πρόληψη και τη θεραπεία της ασθένειας:

* Τις ειδικά επεξεργασμένες με εντομοκτόνο κουνουπιέρες που μπορούν να μειώσουν την παιδική θνησιμότητα κάτω των 5 ετών σε ενδημικές στην ελονοσία περιοχές έως και 20%.

* Τους οικιακούς ψεκασμούς με εντομοκτόνα μακράς δράσης.

* Την άμεση και αποτελεσματική θεραπευτική αγωγή μέσα σε 24 ώρες από την έναρξη των πρώτων συμπτωμάτων.

* Την περιοδική προληπτική θεραπεία κατά την εγκυμοσύνη.

Σημαντικές είναι οι προσπάθειες της UNICEF για την προστασία των παιδιών και την καταπολέμηση της νόσου:

- Ο αριθμός των ειδικά επεξεργασμένων κουνουπιέρων που διένειμε η UNICEF έχει υπερτριπλασιαστεί μέσα σε μόνο δύο χρόνια, από 7 εκατομμύρια το 2004 σε σχεδόν 25 εκατομμύρια το 2006, το 40% της παγκόσμιας παραγωγής.

- Όλες οι χώρες της υποσαχάριας Αφρικής για τις οποίες υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία παρουσιάζουν σημαντική πρόοδο στην αύξηση της χρήσης επεξεργασμένων κουνουπιέρων μεταξύ παιδιών κάτω των 5 ετών, με 16 από τις 20 χώρες να έχουν τουλάχιστον τριπλασιασμό της κάλυψης σε σχέση με το 2000.

- Η χρηματοδότηση για τον έλεγχο της ελονοσίας σε παγκόσμια κλίμακα έχει δεκαπλασιαστεί μέσα στην τελευταία δεκαετία.

Ενδεικτικές πρόσφατες επιτυχίες:

1) Η Γκάμπια αύξησε τον αριθμό των παιδιών που κοιμούνται υπό την προστασία επεξεργασμένων κουνουπιέρων από 15% το 2000 σε περίπου 50% το 2006.

2) Το Τόγκο και το Μαλάουι αύξησαν την ανωτέρω κάλυψη από 2% το 2000 σε 38% το 2006 και από 3% το 2000 σε 23% το 2006 αντίστοιχα.

3) Στην Αιθιοπία διανεμήθηκαν πάνω από 18 εκατομμύρια κουνουπιέρες μετά το 2005.

4) Στη Ζάμπια παρασχέθηκε θεραπευτική αγωγή στο 58% των εμπύρετων παιδιών.

5) Από το 2003 οι περισσότερες Αφρικανικές χώρες έχουν αλλάξει το σχεδιασμό τους για τη θεραπευτική αγωγή κατά της ελονοσίας στην προτεινόμενη από την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας συνδυασμένη θεραπεία βασισμένη στην αρτεμισινίνη (ACT).

6) Υπήρξε σημαντική αύξηση στην παροχή δόσεων ACT, από 3 εκατομμύρια δόσεις το 2003 σε πάνω από 100 εκατομμύρια δόσεις τον περασμένο χρόνο.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΑΝΤΙΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Στους μεταγενέστερους - Μπ. ΜΠΡΕΧΤ