15/11/07

Ο ΟΗΕ υιοθετεί ιστορική απόφαση για παγκόσμιο πάγωμα των εκτελέσεων


Η σημερινή έκκληση για παγκόσμιο μορατόριουμ εκτελέσεων από την Τρίτη Επιτροπή της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ αποτελεί «ιστορική απόφαση και ουσιαστικό βήμα προς την κατάργηση της θανατικής ποινής σε ολόκληρο τον κόσμο», δήλωσε η Διεθνής Αμνηστία.

Η ιστορική απόφαση υποστηρίχτηκε από όλες τις περιοχές του κόσμου και είχε ως εισηγητές 87 κράτη.

Η απόφαση υιοθετήθηκε με 99 χώρες υπέρ, 52 κατά και 33 αποχές. Αναμένεται ότι η Γενική Συνέλευση θα προσυπογράψει την απόφαση σε σύνοδο της ολομέλειάς της το Δεκέμβριο.

«Η Διεθνής Αμνηστία καλεί όλες τις χώρες να θεσμοθετήσουν μορατόριουμ εκτελέσεων μόλις η Γενική Συνέλευση προσυπογράψει την απόφαση στο τέλος του χρόνου,» δήλωσε η Αϊρίν Χαν, Γενική Γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας.

Το 1971 και το 1977 η Γενική Συνέλευση υιοθέτησε δύο αποφάσεις για τη θανατική ποινή, όπου αναφέρεται ότι είναι «επιθυμητό» τα κράτη να καταργήσουν την ποινή αυτή.

Η σημερινή απόφαση πηγαίνει παραπέρα, καθώς καλεί τα κράτη που διατηρούν τη θανατική ποινή «να θεσμοθετήσουν μορατόριουμ εκτελέσεων με την προοπτική να καταργήσουν τη θανατική ποινή». Καλεί τα κράτη αυτά να «σεβαστούν τα διεθνή πρότυπα, τα οποία παρέχουν εγγυήσεις που εξασφαλίζουν την προστασία των δικαιωμάτων όσων αντιμετωπίζουν τη θανατική ποινή» και «σταδιακά να περιορίσουν τη χρήση της θανατικής ποινής και να μειώσουν τον αριθμό των αδικημάτων για τα οποία μπορεί να επιβληθεί.»

Η απόφαση ζητά επίσης από το Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ να παρουσιάσει στη Γενική Συνέλευση το 2008 έκθεση προόδου για την εφαρμογή της απόφασης.

«Η σημερινή απόφαση, που υιοθετήθηκε από το ανώτατο πολιτικό όργανο του ΟΗΕ με καθολική συμμετοχή, είναι μια ξεκάθαρη αναγνώριση της αυξανόμενης τάσης διεθνώς προς την παγκόσμια κατάργηση της θανατικής ποινής,» πρόσθεσε η Αϊρίν Χαν. «Είναι ένα κρίσιμο βήμα προς τη δημιουργία ενός κόσμου χωρίς θανατική ποινή, όπως τον είχε οραματιστεί η Γενική Συνέλευση πριν από τρεις δεκαετίες.»

Παρόλο που η απόφαση δεν είναι δεσμευτική, έχει σημαντικό ηθικό και πολιτικό βάρος, καθώς υιοθετήθηκε από το πρωταρχικό όργανο του ΟΗΕ όπου συμμετέχουν τα κράτη - μέλη.

«Η θεσμοθέτηση μορατόριουμ εκτελέσεων είναι σημαντικό εργαλείο για να πειστούν τα κράτη που χρησιμοποιούν ακόμα τη θανατική ποινή να εμπλακούν σε εθνικό διάλογο και να επανεξετάσουν τους νόμους τους για τη θανατική ποινή. Εάν οι νόμοι για τη θανατική ποινή υφίστανται επανεξέταση, τότε το μόνο δίκαιο είναι να σταματήσουν οι εκτελέσεις ανθρώπων όσο διαρκεί η διαδικασία,» συμπλήρωσε η Αϊρίν Χαν.

Δέκα χώρες, από όλες τις περιοχές του κόσμου, πρωτοστάτησαν στην πρωτοβουλία για παγκόσμιο μορατόριουμ εκτελέσεων: η Αγκόλα, το Ανατολικό Τιμόρ, η Αλβανία, η Βραζιλία, η Γκαμπόν, η Κροατία, το Μεξικό, η Νέα Ζηλανδία, η Πορτογαλία (εκπροσωπώντας την ΕΕ) και οι Φιλιππίνες.

Ιστορικό

Η Διεθνής Αμνηστία αντιτάσσεται στη θανατική ποινή σε όλες τις περιπτώσεις, χωρίς εξαιρέσεις. Η θανατική ποινή αποτελεί την έσχατη άρνηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Είναι η προμελετημένη εν ψυχρώ θανάτωση ανθρώπου από το κράτος στο όνομα της δικαιοσύνης. Παραβιάζει το δικαίωμα στη ζωή όπως διακηρύσσεται στη Οικουμενική Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και είναι η πιο σκληρή, απάνθρωπη και εξευτελιστική τιμωρία.

Ως τώρα, 133 χώρες έχουν καταργήσει τη θανατική ποινή στο νόμο ή στην πράξη. Μόνο 25 χώρες πραγματοποίησαν εκτελέσεις το 2006. Το 2006, 91% όλων των γνωστών εκτελέσεων πραγματοποιήθηκαν στις ΗΠΑ, το Ιράν, το Ιράκ, την Κίνα, το Πακιστάν και το Σουδάν. Τα στατιστικά στοιχεία της Διεθνούς Αμνηστίας δείχνουν επίσης ότι υπήρξε γενικότερη μείωση του αριθμού των εκτελέσεων το 2006, καθώς καταγράφηκαν 1.591 εκτελέσεις το 2006 σε σύγκριση με 2.148 το 2005.

ΑΝΤΙΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Στους μεταγενέστερους - Μπ. ΜΠΡΕΧΤ