23/11/07

Βασανιστήριο συνιστά η χρήση όπλου τέιζερ αποφαίνεται επιτροπή του ΟΗΕ


«Μορφή βασανισμού» που ενδεχομένως «προκαλεί τον θάνατο» συνιστά η χρήση του όπλου τέιζερ (taser) που προκαλεί ηλεκτροσόκ στο άτομο εναντίον του οποίου γίνεται η χρήση, έκρινε την Παρασκευή η Επιτροπή του ΟΗΕ κατά των βασανιστηρίων.

Οι επιπτώσεις των τέιζερ στο διανοητικό και φυσικό επίπεδο «εκ της φύσεώς τους της ίδιας παραβιάζουν τη Συνθήκη του ΟΗΕ εναντίον των βασανιστηρίων», αποφάνθηκαν τα μέλη της επιτροπής.

«Η χρήση παρόμοιων όπλων προκαλεί οξύ πόνο» αναφέρει η Επιτροπή που αποτελείται από 10 μη κυβερνητικούς εμπειρογνώμονες ενώ προσθέτει ότι «σε ορισμένες περιπτώσεις, με την χρήση αυτών των όπλων προκαλείται και ο θάνατος, όπως προέκυψε από αξιόπιστες μελέτες και πρόσφατα γεγονότα».

Τις διευκρινίσεις αυτές παρέσχε στην Επιτροπή η πορτογαλική κυβέρνηση που προμηθεύτηκε ποσότητες του TaserX26 για τα Σώματα ασφάλειας της Πορτογαλίας.

Το τελευταίο διάστημα έχουν καταγράφει τρεις θάνατοι στις ΗΠΑ και δυο θάνατοι στον Καναδά, ο τελευταίος ήταν ενός φυλακισμένου έναντι του οποίου χρησιμοποίησαν το όπλο τέιζερ οι φρουροί. Πέθανε 30 ώρες μετά την ηλεκτροπληξία που υπέστη αν και είχε μεταφερθεί στο νοσοκομείο για λίγο.

Εν τω μεταξύ, ο Καναδάς εξετάζει ξανά την χρήση των τέιζερ από την αστυνομία με αφορμή τους πρόσφατους θανάτους αν και η κατασκευάστρια εταιρεία αρνείται ότι η χρήση του όπλου προκαλεί τον θάνατο.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Γαλλικό

ΑΝΤΙΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Στους μεταγενέστερους - Μπ. ΜΠΡΕΧΤ