16/12/07

Ο Μαγγίνας πρώτο θύμα του απεργιακού σεισμού

Άμεση κλιμάκωση των εργατικών αγώνων μέχρι την ανατροπή

Πρώτη, μεγάλη πολιτική ήττα της κυβέρνησης από τον απεργιακό σεισμό της Τετάρτης η απόλυση Μαγγίνα, που ανακοινώθηκε χθες[…]. Αποτελεί αναγκαστική αναδίπλωση του Καραμανλή κάτω από το βάρος της παλλαϊκής κατακραυγής για την πολιτική του Ασφαλιστικού αλλά και για την τρομερή απότομη επιδείνωση όλων των όρων ζωής των εργαζομένων. Τεράστια ήταν η συμμετοχή των εργαζόμενων στη γενική απεργία. Πάνω από 100.000 οι διαδηλωτές στις απεργιακές συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα. Πρωτοφανής η μαζικότητα στο αγωνιστικό μπλοκ της Πρωτοβουλίας Πρωτοβάθμιων Σωματείων Ιδιωτικού και Δημόσιου Τομέα, στην Αθήνα. Παντού μαχητικότητα, παλμός και αποφασιστικότητα. Τα χειροκροτήματα δεκάδων χιλιάδων και την ηθική ικανοποίηση όλων των εργαζομένων προκάλεσε η δημόσια κάλυψη των χαφιαδοκαμερών από τους εναερίτες της ΔΕΗ στ Σύνταγμα. Η συμμετοχή στην απεργία και στις συγκεντρώσεις ξεπέρασε ακόμη και την έκρηξη κατά του ΠΑΣΟΚικού νομοσχεδίου Γιαννίτση το 2001! Γέμισε με αισιοδοξία τους εργαζομένους και τα λαϊκά στρώματα στο δύσκολο αγώνα διαρκείας για την ήττα της κυβέρνησης που μόλις τώρα άρχισε.

Η απεργία της Τετάρτης αποτελεί πλέον ένα σημαντικότατο πολιτικό σταθμό που βαθαίνει τη ρωγμή που εκφράστηκε στις εκλογές του Σεπτεμβρίου, μόλις τρεις μήνες μετά από αυτές. Προκαλεί σοβαρούς τριγμούς στην κυβέρνηση, κλονίζει το δικομματικό πολιτικό σύστημα και οδηγεί σε αντιπαραθέσεις μέσα στον αστικό συνασπισμό εξουσίας. Βρισκόμαστε στην αρχή μιας νέας πολιτικής φάσης.

Καμία αυταπάτη δεν πρέπει να υπάρχει όμως για τη στάση της κυβέρνησης, όσο και αν είναι στριμωγμένη στη γωνία. Η τρομοκρατική σύλληψη των εναεριτών ώρες μετά την πορεία μπροστά στα γραφεία της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ αποτελεί σαφέστατο μήνυμα σκλήρυνσης από την πλευρά της. Φυσικά θα προχωρήσει σε κάποιες κινήσεις προσωρινής εκτόνωσης και αναδίπλωσης για να επιβάλει όμως τα βασικά αντιασφαλιστικά μέτρα. Να παραμείνει «ανυποχώρητη η κυβέρνηση στο Ασφαλιστικό» με «αλλαγές μόνο στην τακτική» καλούν οι αστικοί κύκλοι. Ο πρωθυπουργός από τις Βρυξέλλες έκανε καθαρό ότι θα κινηθεί σε αυτή τη γραμμή.

Οι εργαζόμενοι αξιοποίησαν μαζικά την απεργία της ΓΣΕΕ, αλλά αυτή δεν πρόκειται να αξιοποιήσει τη συμμετοχή τους για μια αποφασιστική αναμέτρηση. Η μεγάλη συμμετοχή στο μπλοκ της Πρωτοβουλίας Σωματείων, αλλά και στις συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ, έχουν στοιχεία κριτικής, καχυποψίας αλλά και αποδοκιμασίας της Συνομοσπονδίας. Ωστόσο, ούτε η πολιτική γραμμή του ΠΑΜΕ μπορεί να δώσει νικηφόρα διέξοδο στην αναμέτρηση, πολύ περισσότερο η υποταγή των δυνάμεων του ΣΥΡΙΖΑ στη συμβιβαστική πολιτική της ΓΣΕΕ. Απαιτείται η ανεξάρτητη, αλλά ενωτική πολιτική παρέμβαση των δυνάμεων της αντικαπιταλιστικής Αριστεράς, μέσα στους αγώνες και τα συνδικάτα. Για να υπάρξει κλιμάκωση στο περιεχόμενο και τις μορφές αγώνα. Για μια προοπτική αποτελεσματικής αντίστασης, νικών και ανατροπής της επίθεσης.

ΠΡΙΝ 16/12/2007

ΑΝΤΙΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Στους μεταγενέστερους - Μπ. ΜΠΡΕΧΤ