31/1/08

Στο Εφετείο Πάτρας αύριο η δίκη αστυνομικού καταδικασμένου για κακοποίηση Ρομ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

31 Ιανουαρίου 2008

Το Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι (ΕΠΣΕ) επισημαίνει την αυριανή δίκη του αστυνομικού Νικόλαου Κανελλόπουλου στο Τριμελές Εφετείο Πάτρας για παράβαση του άρθρου 137Α (απαγόρευση βασανιστηρίων) του Ποινικού Κώδικα. Πρωτόδικα, στις 12 Απριλίου 2006, το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Κεφαλληνίας είχε καταδικάσει τον αστυνομικό σε φυλάκιση τριών ετών με μετατροπή σε χρηματική ποινή. Η υπόθεση αφορά την κακομεταχείριση του τότε 16χρονου Ρομ Θεόδωρου Στεφάνου, πριν σχεδόν επτά χρόνια (!) στις 5 Αυγούστου 2001, από τον αστυνομικό αυτό πρώτο στο Τμήμα Ασφαλείας Αργοστολίου. Το δικαστήριο αποφάνθηκε πως ο αστυνομικός «ενώ ήταν υπάλληλος, στα καθήκοντα του οποίου ανάγεται η εξέταση αξιόποινων πράξεων, προκάλεσε σε άλλον σωματικές κακώσεις κατά την εκτέλεση των καθηκόντων του με σκοπό να αποσπάσει από αυτόν ομολογία τελέσεως αξιόποινης πράξεως. Ειδικότερα, στον ανωτέρω τόπο και χρόνο, ενώ υπηρετούσε στο Α.Τ. Αργοστολίου με τον βαθμό του αστυφύλακα και ενώ προσήχθη αυτοβούλως ενώπιόν του ο Θεόδωρος Στεφάνου, ο οποίος εφέρετο ύποπτος τελέσεως κλοπής σε βάρος του Παναγή Πεφάνη, προκάλεσε σε αυτόν, με συνεχή γρονθοκοπήματα στο κεφάλι και στο πρόσωπο, σωματικές κακώσεις και ειδικότερα κάκωση κεφαλής, έντονη κεφαλαλγία, αδυναμία μικρής προσηλώσεως του βλέμματος, μικρό κεφαλαιμάτωμα μετωπιαίας αριστερά, οίδημα και ευαισθησία στην πίεση της ράχης της μύτης. Στην πράξη του δε αυτή προέβη προκειμένου να αποσπάσει από αυτόν ομολογία για την ανωτέρω αξιόποινη πράξη της κλοπής σε βάρος του Παναγή Πεφάνη.»

Το ΕΠΣΕ μαζί με το Ευρωπαϊκό Κέντρο για τα Δικαιώματα των Ρομά (ERRC) έχουν παράσχει από την αρχή δωρεάν νομική αρωγή στο Θεόδωρο Στεφάνου, ενώ ο Εκπρόσωπος του ΕΠΣΕ Παναγιώτης Δημητράς έχει καταθέσει ως μάρτυρας στην προδικασία και την πρώτη δίκη και θα καταθέσει και στο αυριανό δικαστήριο.

Το ΕΠΣΕ σημειώνει πως μετά την καταγγελία της κακοποίησης, είχε επακολουθήσει προσπάθεια συγκάλυψης της υπόθεσης, που είχε περιλάβει και σύλληψη του Στεφάνου για αντιπερισπασμό, καθώς και φορτικές πιέσεις αστυνομικών προς τους Ρομά να ανακαλέσουν. Η προσπάθεια ήταν σε μεγάλο βαθμό επιτυχής. Η ανακρίτρια της υπόθεσης, το 2003, είχε προτείνει παραπομπή και άλλων δύο αστυνομικών, μεταξύ των οποίων και του διοικητή του Τμήματος Ασφαλείας για πρόσθετες ενέργειες κακοποίησης και άλλων Ρομά. Εισαγγελέας και δικαστικό συμβούλιο αγνόησαν ανακρίτρια και καταθέσεις των θυμάτων στην ανακρίτρια και απάλλαξαν τους άλλους αστυνομικούς στηριζόμενοι στις καταθέσεις των Ρομά … στους αστυνομικούς που έκαναν την ΕΔΕ στο ίδιο κτίριο όπου είχαν συμβεί τα καταγγελλόμενα! Οι Ρομά είχαν καταγγείλει τότε στην ανακρίτρια πως είχαν πιεστεί στην ΕΔΕ να ανακαλέσουν, αλλά ούτε η ΕΛ.ΑΣ. ούτε η εισαγγελία ερεύνησαν τις καταγγελίες: «βολεύτηκαν» με το πόρισμα της ΕΔΕ που τα βρήκε όλα «άψογα»… Όσο για την αναφορά στο Συνήγορο του Πολίτη για να ελέγξει την ΕΔΕ, όπως είχε κάνει σε άλλες περιπτώσεις, έμεινε ουσιαστικά αναπάντητη στα συρτάρια του… Για όλα αυτά, το ΕΠΣΕ έχει προσφύγει ήδη στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

ΑΝΤΙΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Στους μεταγενέστερους - Μπ. ΜΠΡΕΧΤ