ΚΑΛΛΙΡΡΟΗ ΙΩΑΝΝΟΥ
9 ΑΠΡΙΛΗ – Μάχη με πολιτικό περιεχόμενο θα δώσει η ΕΑΑΚ
Μια νέα περίοδος ανοίγει για το χώρο των φοιτητών, τόσο με την παρατεταμένη επίθεση της κυβέρνησης στα εκπαιδευτικά δικαιώματα της νεολαίας, όσο και με την όλο και πιο έντονη κινητοποίηση των φοιτητών. Λίγες μόνο μέρες μετά το τέλος της εξεταστικής περιόδου και οι φοιτητές μπήκαν σε τροχιά γενικών συνελεύσεων, διήμερων καταλήψεων και διαδηλώσεων μαζί με τους εργαζόμενους. Νέα περίοδος και στο περιεχόμενο των προβληματισμών μέσα στις Γενικές Συνελεύσεις και των φοιτητικών αγώνων στο δρόμο, καθώς κυρίαρχο ζήτημα είναι το Ασφαλιστικό και ποιοι αγώνες μπορούν να το ανατρέψουν. Σχολές του Πολυτεχνείου της Αθήνας, αλλά και η Νομική, η Πληροφορική, το Φυσικό και πολλές σχολές στη Θεσσαλονίκη, στην Πάτρα, στο Βόλο και σε άλλες πόλεις άνοιξαν τον κινηματικό βηματισμό, προσπαθώντας παράλληλα να συναντηθούν σε περιεχόμενο, αιτήματα και κινητοποιήσεις με τους εργαζόμενους.
Η επίθεση της κυβέρνησης συνεχί9ζεται με την προσπάθεια για την υλοποίηση του νέου νόμου πλαίσιο, μέσω του εσωτερικού κανονισμού και των δύο νομοσχεδίων για την έρευνα και τα μεταπτυχιακά. Όσο εντείνεται η προσπάθεια για τη διαμόρφωση του επιχειρηματικού πανεπιστημίου με βάση τις ανάγκες του κεφαλαίου, τόσο εντείνεται και η επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα, η διάλυση του Ασφαλιστικού και η διαμόρφωση μιας ζωής ολοκληρωτικά υποταγμένης στις ανάγκες της αγοράς και του κεφαλαίου. Η χειροτέρευση της ζωής, αλλά ακόμα περισσότερο το όλο και χειρότερο μέλλον που διαγράφουν κυβέρνηση και ΠΑΣΟΚ για τη νέα γενιά, γεννούν αντιστάσεις και κινητικότητα στη νεολαία. Σε αυτές τις αντιστάσεις και τα χαρακτηριστικά χειραφέτησης που γεννιούνται, προσπαθούν να επιδράσουν τα σχήματα της ΕΑΑΚ και να οξύνουν τον κινηματικό βηματισμό στο φοιτητικό χώρο.
Σε αυτό το σκηνικό οι αστικές παρατάξεις, ΔΑΠ και ΠΑΣΠ, προετοιμάζουν τα μπλοκ τους για τις φοιτητικές εκλογές, που θ γίνουν στις 9 Απρίλη και απουσιάζουν (τυπικά και ουσιαστικά) από τις μαζικές διαδικασίες των συλλόγων. Μην μπορώντας να απαντήσουν στους προβληματισμούς της νεολαίας, αφού στηρίζουν την ουσία όλων των αλλαγών στην εκπαίδευση και την εργασία, έχουν ξεκινήσει τη συλλογή ψήφων για τις φοιτητικές εκλογές.
Παράλληλα, όλα τα αδιέξοδα και οι εσωτερικοί τριγμοί του ΚΚΕ, έχουν μεταφερθεί και στην ΠΚΣ, η οποία έχει ξεκινήσει εκδηλώσεις με στελέχη του κόμματος. Χωρίς κινηματική αντίληψη για την περίοδο και με ένα φοιτητικοκεντρικό περιεχόμενο, κάνει η ΠΚΣ μια εμφάνιση στις Γενικές Συνελεύσεις υποδεέστερη των αναγκών, αγνοώντας την ανάγκη της συμπόρευσης φοιτητικού και εργατικού κινήματος και ανάδειξης του Ασφαλιστικού ως κόμβου αγώνα και για τους φοιτητές. Φαίνεται να μην αντιλαμβάνεται την κρισιμότητα και τις δυνατότητες της περιόδου, καθώς την ημέρα ψήφισης του νομοσχεδίου για το Ασφαλιστικό στη Θεσσαλονίκη έκανε κινητοποίηση στα κυλικεία για τις τιμές των προϊόντων, ενώ στην Αθήνα μοίραζε προκήρυξη για την απαγόρευση της Κομμουνιστικής Νεολαίας στην Τσεχία, στην αντιπολεμική πορεία που διοργάνωνε το ΚΚΕ!
Τέλος η φοιτητική παράταξη του ΣΥΝ, το Δίκτυο, φαίνεται να μην μπορεί ούτε αυτό να συγκροτήσει ένα κινηματικό σχέδιο, καθώς στο φοιτητικό χώρο δεν έχει συγκεκριμένη πρόταση και απλά στις Γενικές Συνελεύσεις στηρίζει τα αγωνιστικά πλαίσια των σχημάτων της ΕΑΑΚ και ακολουθεί το βηματισμό της αντικαπιταλιστικής Αριστεράς, προσπαθώντας να μην μείνει έξω από ενδεχόμενο κινηματικό βηματισμό των φοιτητών.
Σε αυτό το σκηνικό ξεκίνησε χθες το πανελλαδικό διήμερο της ΕΑΑΚ, όπου και προσπαθούν να συντονίσουν τα κινηματικά βήματα, αλλά και να συζητηθεί το αναγκαίο πολιτικό περιεχόμενο που μπορεί να οδηγήσει το φοιτητικό κίνημα σε νίκες και σε μια πιο δύσκολη αναμέτρηση με την κυβέρνηση και τον αστικό συνασπισμό εξουσίας. Τα σχήματα, αναζητούν το πολιτικό περιεχόμενο και το κατάλληλο σχέδιο που συντονισμένα και με τους εργαζόμενους θα μπορέσει να δώσει τη μεγάλη μάχη για το Ασφαλιστικό και συνολικά τους όρους εργασίας της νέας γενιάς. Τα σχήματα της ΕΑΑΚ προσπαθούν να παίξουν έναν πρωτοπόρο ρόλο στο φοιτητικό κίνημα, ώστε να συναντηθεί το φοιτητικό κίνημα με το εργατικό σε ένα μέτωπο παιδείας και εργασίας, ικανό να ανατρέψει τα σχέδια του αστικού συνασπισμού εξουσίας. Η κοινή επίθεση σε εκπαίδευση και εργασία, χρειάζεται και μια κοινή και συντονισμένη απάντηση, και αυτό γεννά όλο και πιο δύσκολα καθήκοντα στη ριζοσπαστική Αριστερά.
ΠΡΙΝ 23/03/2008