5/11/08

Ελλάδα: Έκκληση για τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των κρατουμένων


Η Διεθνής Αμνηστία παρακολουθεί με ανησυχία τις κινητοποιήσεις κρατουμένων στις ελληνικές φυλακές και καλεί την ελληνική κυβέρνηση να εξετάσει τα αιτήματά τους με προσοχή, υπευθυνότητα και σεβασμό της αξιοπρέπειας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους.

Κρατούμενοι από σχεδόν όλες τις φυλακές της Ελλάδας έχουν δημοσιεύσει μια σειρά αιτημάτων και ανακοίνωσαν ότι ξεκινούν από σήμερα αποχή συσσιτίου και απεργία πείνας. Με αφορμή τις εξελίξεις αυτές, η Διεθνής Αμνηστία επισημαίνει για μία ακόμα φορά τα σοβαρά προβλήματα που έχει εντοπίσει σχετικά με τις συνθήκες κράτησης στις φυλακές και τα οποία αποκτούν ξανά οδυνηρή δημοσιότητα.

Στην Ετήσια Έκθεση 2008, που δημοσίευσε τον Μάιο, η Διεθνής Αμνηστία υπογράμμισε ότι εξακολούθησαν να καταγγέλλονται υπερσυνωστισμός, άθλιες συνθήκες υγιεινής, κακομεταχείριση στις φυλακές και σε άλλα μέρη κράτησης και ανησυχητικός αριθμός αυτοκτονιών και λοιπών θανάτων κατά την κράτηση, μερικές φορές σε αμφιλεγόμενες συνθήκες.

Δυστυχώς οι καταγγελίες αυτές όχι μόνο δεν έχουν σταματήσει, αλλά απεναντίας έχουν αυξηθεί. Εξάλλου, σύμφωνα με τα αιτήματα που έχουν δημοσιευθεί και τις καταγγελίες που δέχεται η οργάνωση, οι κρατούμενοι μιλούν για απάνθρωπες συνθήκες κράτησης και μεταγωγών, αυθαίρετες και εκδικητικές αποφάσεις επιβολής πειθαρχικών ποινών και στέρησης ευεργετημάτων, περιορισμό ακόμα και της ελευθερίας έκφρασης και επικοινωνίας με λογοκρισία εντύπων, καθώς και απαράδεκτη αντιμετώπιση ευάλωτων ομάδων, π.χ. ανηλίκων, γυναικών, σωματικά και ψυχικά ασθενών, τοξικοεξαρτημένων, προσφύγων και μεταναστών.

Η Διεθνής Αμνηστία καλεί τις ελληνικές αρχές να λάβουν άμεσα όλα τα κατάλληλα, πρακτικά μέτρα ώστε να εκλείψουν οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των κρατουμένων και να συμμορφωθεί η χώρα μας με τα σχετικά διεθνή πρότυπα για την κράτηση σε φυλακές, τις προτάσεις ανεξάρτητων αρχών όπως ο Συνήγορος του Πολίτη και η Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και τις διεθνείς συμβάσεις όπως η Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών κατά των Βασανιστηρίων (CAT) και η Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Πρόληψη των Βασανιστηρίων και της Απάνθρωπης ή Ταπεινωτικής Μεταχείρισης ή Τιμωρίας (CPT).

ΑΝΤΙΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Στους μεταγενέστερους - Μπ. ΜΠΡΕΧΤ