22/3/09

Πιο πίσω κι από τους αστούς οικονομολόγους

ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΣΕΕ - ΣΕΒ

Η συνάντηση έγινε προ εικοσαημέρου στα γραφεία της ΓΣΕΕ. Συμμετείχε ο ΣΕΒ, οι έμποροι και οι επαγγελματοβιοτέχνες. Αποτέλεσμα της συνάντησης ήταν η εκπόνηση πρότασης που αναμένεται να τεθεί από την ΓΣΕΕ στην υπουργό Απασχόλησης. Η "κοινή πρόταση για την αντιμετώπιση της κρίσης" σύμφωνα με τους εκπροσώπους των δύο μερών, "είναι απότοκο της κυβερνητικής ανικανότητας, αλλά και της εκμετάλλευσης της κρίσης για κομματικές διευθετήσεις"!
Περιλαμβάνει δε: Πρώτο, αύξηση του επιδόματος ανεργίας στο 70% του βασικού μισθού, ώστε να διαμορφωθεί από 411 που είναι σήμερα στα 520 ευρώ το μήνα. Χρονική επιμήκυνσή του στα δύο έτη, αντί τους 6 έως 12 μήνες που ισχύει. Δεύτερο, άμεση καταβολή της κρατικής χρηματοδότησης στο Ταμείο Συνοχής. Τρίτο, επέκταση του προγράμματος εργατικών κατοικιών. Τέταρτο, περισσότερο κοινωνικό τουρισμό. Πέμπτο, άμεση εφαρμογή της κοινοτικής οδηγίας 98/59 που αφορά την καθιέρωση κοινωνικού σχεδίου στις περιπτώσεις απολύσεων. Δηλαδή να εκπονείται σχέδιο από την επιχείρηση σε συνεργασία με τον ΟΑΕΔ, προκειμένου να υπάρξει κατάρτιση και επανένταξη στην εργασία όσων χάνουν τη δουλειά τους. Ο ΟΑΕΔ θα αναλάβει να πληρώνει για 2-3 χρόνια τις ασφαλιστικές εισφορές για όλες τς νέες προσλήψεις που θα γίνουν το 2009 σε επιχειρήσεις που απασχολούν μέχρι 10 εργαζόμενους. Έκτο, απλοποίηση της διαδικασίας πρόσληψης υπαλλήλων. Έβδομο, ενίσχυση της εποπτείας για την αυστηρή και ουσιαστική τήρηση του νομοθετικού πλαισίου που αφορά την προστασία των εργασιακών σχέσεων και των κανόνων υγιεινής και ασφάλειας. Όγδοο, κατάργηση των αντικινήτρων στη διανομή κερδών και στην πρόσθετη ασφαλιστική κάλυψη των χαμηλόμισθων. Ένατο, οι επιχειρήσεις να μπορούν να μοιράζουν μέρος των κερδών στους εργαζόμενους σαν μπόνους χωρίς τα ποσά αυτά να υπόκεινται σε διπλή φορολογία (ως επιχειρηματικά κέρδη και στη φορολογική κλίμακα του εργαζομένου).
Υπό διαπραγμάτευση, μεταξύ ΓΣΕΕ και επιχειρηματιών, παραμένουν δύο σημεία: Η απαγόρευση (όχι απολύσεων) αλλά των απολύσεων στις επιχειρήσεις που λαμβάνουν επιδοτήσεις μέσω των 28 δισ. ευρώ που διατέθηκαν στις τράπεζες από το Δημόσιο και η δημιουργία του ταμείου αναχρηματοδότησης των επιχειρήσεων με τραπεζικά κεφάλαια.
Συμπληρωματικά την ίδια περίοδο ο David Kotz, καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο της Μασαχουσέτης, που συμπυκνώνει ένα ρεύμα αστών οικονομολόγων, προτείνει σε συνέντευξή του εννέα μέτρα για την έξοδο από την ύφεση. Συγκεκριμένα: Πρώτο, ένα πρόγραμμα του κράτους ως εργοδότη έσχατης λύσης, προσφέροντας πρόσληψη με βιώσιμους μισθούς σε οποιαδήποτε εργαζόμενο αδυνατεί να βρει εργασία στιν ιδιωτικό τομέα. Δεύτερο, την προώθηση νόμου που ενισχύει το δικαίωμα των εργαζομένων να προσχωρήσουν στα συνδικάτα, ένα δικαίωμα που καταπατιέται αυτή την περίοδο από τους περισσότερους αμερικανούς εργοδότες (οι έρευνες δείχνουν ότι η μεγάλη πλειοψηφία των αμερικανών εργαζομένων θα επιθυμούσε να ανήκει σε ένα συνδικάτο, αλλά αυτό ισχύει σήμερα μόνο για το 12%). Τρίτο, την επιστροφή ενός πραγματικά προοδευτικού εισοδηματικού φορολογικού συστήματος. Τέταρτο, νομοσχέδιο που να επιτρέπει στους ιδιοκτήτες κατοικιών που αντιμετωπίζουν πρόβλημα κατάσχεσης να παραμείνουν στο σπίτι τους ως μισθωτές με ενοίκια σε τιμές που επικρατούν σήμερα στην αγορά. Πέμπτο, μετατροπή του χρηματοπιστωτικού συστήματος σε μέρος του δημόσιου τομέα. Έκτο, μεγάλη αύξηση στις συντάξεις έτσι ώστε ο καθένας να μπορεί να ζήσει ένα αξιοπρεπές βιοτικό επίπεδο όταν βγει σε σύνταξη. Έβδομο, καθιέρωση ενός δημόσιου εθνικού συστήματος υγείας Όγδοο, δωρεάν δημόσια τριτοβάθμια εκπαίδευση. Ένατο, καθιέρωση ενός εντατικού προγράμματος για το μετασχηματισμό του συστήματος ενέργειας και μεταφορών, σύμφωνο με την ανάγκη της μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.
Η συμφωνία ΓΣΕΕ - εργοδοτών είναι πίσω ακόμη και από τις αντιλήψεις αστών οικονομολόγων όπως αυτές αναδεικνύονται αυτήν την περίοδο. Γίνεται πίσω από τις πλάτες των εργαζομένων. Συμβαίνει τώρα. Που απαιτείται συνέχεια και ενίσχυση των ταξικών εργατικών αγώνων. Τη στιγμή ακριβώς που βιομήχανοι και κυβέρνηση προχωρούν στην κοινωνική πειρατεία των δικαιωμάτων της εργατικής τάξης και της νεολαίας, με βάση την πολιτική "μισή δουλειά", "μισός μισθός", "μισή ζωή". Συνοδεύεται από το "ασφαλώς και ανταποκρινόμαστε στην πρόκλησή σας για συνάντηση, προκειμένου να συζητήσουμε τα φλέγοντα θέματα της απασχόλησης" του Παναγόπουλου προς την κυβέρνηση.
Η πολιτική αυτή της ΓΣΕΕ, απότοκος της συντηρητικής μετάλλαξης του ΠΑΣΟΚ και της ουσιαστικής του συναίνεσης με τη ΝΔ αναδεικνύει το αναγκαίο και δραματικά επίκαιρο της ανασυγκρότησης του εργατικού κινήματος.

ΚΩΣΤΗΣ ΝΑΓΙΑΣ
ΠΡΙΝ 22/03/2009


ΑΝΤΙΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Στους μεταγενέστερους - Μπ. ΜΠΡΕΧΤ