5/4/09

ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΤΙ-ΝΑΤΟΪΚΗ ΠΟΡΕΙΑ ΣΤΙΣ 4/4

Έγινε χθες η πορεία ενάντια σε ΝΑΤΟ, ευρωστρατό και ιμπεριαλιστικούς στρατιωτικούς σχηματισμούς με τη συμμετοχή αγωνιστών, μετώπων, οργανώσεων και συνιστωσών του αντιπολεμικού – αντιμιλιταριστικού κινήματος.

Η χθεσινή πορεία στην Αθήνα - όπως και οι δράσεις σε Χανιά (βάση Σούδας), Θεσσαλονίκη κ.α. - εντασσόταν στην πανελλαδική αντιπολεμική-αντινατοϊκη ημέρα δράσης που είχε καλέσει η ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΑ 60 ΧΡΟΝΙΑ ΝΑΤΟ - 10 ΧΡΟΝΙΑ ΕΥΡΩΣΤΡΑΤΟΥ καθώς και σε ένα γύρο αντι-νατοϊκών κινητοποιήσεων σε αρκετές χώρες της Ευρώπης με αποκορύφωμα τη διπλή διεθνή διαδήλωση σε Στρασβούργο και Μπάντεν Μπαντεν.

Περίπου 1200 αγωνιστές συμμετείχαν, διοργανώνοντας τη μεγαλύτερη πορεία του κύκλου των αντι-νατοϊκών κινητοποιήσεων των τελευταίων 2 εβδομάδων με αφορμή τα 60χρονα του ΝΑΤΟ στην Ελλάδα.

Η πορεία ήταν ικανοποιητική, αν αναλογιστεί κανείς τη συνολικά μικρή συμμετοχή στις αντιπολεμικές – αντινατοϊκές πορείες και δράσεις όλου του προηγούμενου διαστήματος. Κατά διαστήματα είχε αρκετό παλμό και μια ποικιλία συνθημάτων που συνέδεαν το ζήτημα του πολέμου, του ΝΑΤΟ και του Ευρωστρατού με το αντικατασταλτικο, την επίθεση στα δικαιώματα εργαζομένων και νεολαίας, την επίθεση ενάντια στον «εσωτερικό εχθρό».

Εξαιρετικά σημαντικό, τόσο με φυσικούς όρους όσο και στο επίπεδο του συμβολισμού, είναι το γεγονός πως στην πορεία συμμετείχαν 5 ένστολοι φαντάροι, διαδηλώνοντας ενάντια στις αποστολές εκτός συνόρων του δολοφονικού ελληνικού στρατού, ενάντια στο πλέγμα καταστολής των εθνικών-υπερεθνικών στρατιωτικών σχηματισμών, πιάνοντας το νήμα από την άρνηση των φαντάρων σε περίπου 60 στρατόπεδα όλης της Ελλάδας να χρησιμοποιηθούν ως δύναμη καταστολής το Δεκέμβρη.

Η παρουσία των δυνάμεων καταστολής ήταν προκλητική. Μεγάλος αριθμός διμοιριών ΜΑΤ και ΥΜΕΤ σε πολλά σημεία της πορείας, συνεχής επιτήρησή της από δύο και τρεις διμοιρίες ΜΑΤ εναλλάξ, πέρασμα ακόμα και διμοιρίας στα 5 μέτρα από κομμάτια της πορείας στο ύψος του Χίλτον!

Από την αρχική (και σαφώς ελλιπή ακόμα) ενημέρωση, που έρχεται από τις αντιπολεμικές – αντινατοϊκές διαδηλώσεις και δράσεις σε όλο τον κόσμο, ένα πρώτο συμπέρασμα είναι πως η συμμετοχή του κόσμου δεν είναι ίσως αντίστοιχη των περιστάσεων και της εμπειρίας από προηγούμενες αντίστοιχες κινητοποιήσεις. Υπάρχει όμως μια σημαντική διαφορά: Αρχίζει να διαμορφώνεται με νέους ποιοτικούς όρους ένα μαχητικό αντιπολεμικό κίνημα. Ένα αντιπολεμικό κίνημα που εκφράζει τη δυνατότητα αλλά και την ανάγκη να υπερβεί τις ήττες και την ενσωμάτωση του (ακόμη και πρόσφατου) παρελθόντος, να συνδεθεί με την πάλη ευρύτερων κομματιών της κοινωνίας.

Η έκρηξη της στρατιωτικοποίησης της καταστολής ενάντια στα κινήματα, οι - ακόμα πιο σκληρές - κόκκινες ζώνες γύρω από τις συνόδους των ελίτ, τα εκπεφρασμένα σχέδια για ακόμα πιο ασφυκτική επιτήρηση δείχνουν πως μας φοβούνται περισσότερο από όσο εμείς νομίζουμε.


Στην συνέλευση του ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΟΥ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΥ, που ακολούθησε μετά την πορεία, αποφασίστηκε εκδήλωση στις 14/4/09, την Τρίτη, με τους συντρόφους που συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις στο Στρασβούργο και την εμπειρία από το χαιρετισμό και την παρέμβασή μας στην αντινατοϊκή διαδήλωση στην Κωνταντινούπολη. Συνεχίζουμε την προσπάθεια συγκρότησης ενός νικηφόρου αντιπολεμικού – αντιμιλιταριστικού – αντικαπιταλιστικού κινήματος.


ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΗ ΔΙΕΘΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ

ΑΝΤΙΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Στους μεταγενέστερους - Μπ. ΜΠΡΕΧΤ