10/4/09

ΟΙ ΔΙΟΙΚΗΤΕΣ ΔΕ ΔΙΝΟΥΝ ΣΤΟΥΣ ΦΑΝΤΑΡΟΥΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΠΙΒΙΒΑΣΗΣ (ΔΩΡΕΑΝ ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΑ ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ)

Για μια ακόμη φορά οι διοικητές των μονάδων αυθαιρετούν και υποχρεώνουν τους φαντάρους να καταβάλλουν αυτοί το αντίτιμο της ακριβής μετακίνησης όταν κάνουν χρήση της εορταστικής άδειας (Πάσχα). Με τον τρόπο αυτό δείχνουν την κοινωνική αναλγησία τους καθώς δεν λογαριάζουν το πόσο δύσκολα τα βγάζει πέρα η πλειοψηφία των γονέων, που το κράτος τους φόρτωσε τα τεράστια έξοδα της στρατιωτικής θητείας (600-800 ευρώ το μήνα). Πολύ περισσότερο, που ολοένα οι οικονομικές συνθήκες χειροτερεύουν, οι μισθοί παγώνουν, εργαζόμενοι πετιούνται στην ανεργία και η ακρίβεια καλπάζει.

Συνεχείς είναι οι καταγγελίες από φαντάρους που υπηρετούν σε μονάδες της παραμεθορίου. Ιδιαίτερα στον Έβρο, Λήμνο το κακό έχει παραγίνει.

Κατά την γνώμη μας το ΓΕΣ πρέπει να κινηθεί αμέσως, να αντιμετωπίσει την αδικία και όχι να περιμένει να γυρίσουν όλοι οι φαντάροι στα στρατόπεδα, πληρώνοντας από την τσέπη τους ή χάνοντας πολύτιμες μέρες ξεκούρασης και αναψυχής στα πλοία ή πιο αδύναμοι οικονομικά.

Το ΓΕΣ πρέπει να διατάξει τις διοικήσεις των μονάδων που αυθαιρέτησαν και αδίκησαν τους στρατιώτες να καλύψουν στο ακέραιο το κόστος της μετακίνησης ή να δώσουν επιπλέον μέρες αδείας σε όσους υποχρεώθηκαν να ταξιδέψουν με πλοίο.

Είναι νομίζουμε η στιγμή κατάλληλη το υπουργείο Εθνικής Άμυνας να αναλάβει το σύνολο του κόστους μετακινήσεως των εφέδρων σε έξοδο και άδεια, να αυξήσει το μισθό του φαντάρου στο ύψος του βασικού, κατοχυρώνοντας τα αντίστοιχα ασφαλιστικά δικαιώματα και να προσφέρει τη δυνατότητα ΔΩΡΕΑΝ παρακολούθησης όλων των πολιτιστικών εκδηλώσεων που επιλέγει ο στρατευμένος.

Θυμίζουμε ότι:

ΠΡΟΣΟΧΗ!

ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΥΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΣ ΕΠΙΒΙΒΑΣΕΩΣ

Σύμφωνα με υπουργική απόφαση όσοι υπηρετούν σε μονάδες των νομών Έβρου, Ροδόπης, στα νησιά Ανατολικού Αιγαίου, Λήμνο, Δωδεκάνησα, Κρήτη και Κύπρο και απέχουν (η μονάδα ή η μόνιμη κατοικία) άνω των 500 χλμ. διανέμονται εισιτήρια με την Ολυμπιακή ή αεροπορική εταιρεία ελληνικών συμφερόντων.

Όσοι υπηρετούν 12μηνο δικαιούνται μέχρι τέσσερις (4) καταστάσεις επιβιβάσεως μετ΄ επιστροφής, 9μηνο και 6μηνο μέχρι δύο (2) και όσοι κάνουν τρίμηνη θητεία ένα (1) εισιτήριο μετ΄ επιστροφής.

Επίσης πουθενά δεν αναφέρεται στην υπουργική απόφαση ότι όταν χρησιμοποιούν δύο μέσα μεταφοράς (π.χ. αεροπλάνο και τρένο ή λεωφορείο) μοιράζεται η χιλιομετρική απόσταση.

Τα ίδια ισχύουν και για όσους θα μετακινηθούν με τρένο intercity.

Καλούμε τους φαντάρους να μην ψαρώνουν. Να υπερασπίζουν τα δικαιώματα τους.

Όσοι θα μετακινηθούν με C-130: Κάθε μονάδα της αεροπορίας στην παραμεθόριο έχει το δικαίωμα σε εύλογο χρονικό διάστημα να ενημερώσει για τους σμηνίτες που δικαιούνται να μετακινηθούν κάνοντας χρήση των αδειών τους.

Επειδή οι δωρεάν θέσεις των C-130 είναι περιζήτητες από αξιωματικούς-απόστρατους-παιδιά αξιωματικών (π.χ. που σπουδάζουν σε επαρχιακές πόλεις κλπ) πάντα οι φαντάροι έχουν προτεραιότητα.

Συνήθως οι διοικήσεις των μονάδων δείχνουν ευαισθησία στο συγκεκριμένο ζήτημα και οι φαντάροι μετακινούνται χωρίς κανένα μα.

Σε περίπτωση αυθαιρεσίας ή αδικίας σε βάρος των φαντάρων είμαστε στη διάθεση των στρατευμένων για να καταγγείλουμε επώνυμα κάθε παρατυπία.


ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΡΑΤΕΥΜΕΝΩΝ

ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6932 955 437

ΑΝΤΙΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Στους μεταγενέστερους - Μπ. ΜΠΡΕΧΤ