29/4/09

Κάλεσμα για τον ταξικό γιορτασμό της Πρωτομαγιάς

Σε μια πραγματικά δύσκολη περίοδο για την εργατική τάξη, όπου το κεφάλαιο -με αφορμή αλλά και άλλοθι την κρίση- επιχειρεί να σαρώσει κάθε δικαίωμα και κάθε κατάκτηση, η φετινή Πρωτομαγιά αποκτά ένα ιδιαίτερο νόημα: αποτελεί ένα επιτακτικό κάλεσμα αντίστασης, ένα κάλεσμα αγώνα για την υπεράσπιση της ίδιας της δυνατότητας της εργατικής τάξης να λειτουργεί και να οργανώνεται ως τάξη για τον εαυτό της.

Ο ωμός εκβιασμός των δυνάμεων του κεφάλαιου, οι «μονόδρομοι» που χαράσσουν για λογαριασμό της εργατικής τάξης τα καπιταλιστικά επιτελεία, είτε στις ΗΠΑ είτε στην ΕΕ, και τους οποίους θέλουν να επιβάλουν με τη σύμπραξη-ευθυγράμμιση των ντόπιων παρατρεχάμενών τους, δεν έχει προηγούμενο. Μέρα με τη μέρα οι στρατιές των ανέργων πληθαίνουν, οι εργασιακές σχέσεις διαλύονται, οι συλλογικές συμβάσεις καταστρατηγούνται. Γιατί οι μόνοι που δεν έχουν την παραμικρή ευθύνη για την καπιταλιστική κρίση, οι εργαζόμενοι, καλούνται να είναι οι πρώτοι που θα πληρώσουν το βαρύ τίμημά της.

Και ενώ το κεφάλαιο εφορμά και σαρώνει, το εργατικό κίνημα έχει να αντιμετωπίσει και τους δικούς του, «εσωτερικούς» εχθρούς. Αυτούς που, χρόνια τώρα, μεθοδεύουν την αποσυγκρότησή του, αυτούς που ευθύνονται για την κυριαρχία της γραμμής της υποταγής και των οδυνηρών της συνεπειών, τις απανωτές ήττες που υφίσταται το εργατικό κίνημα.

Είναι η ΓΣΕΕ η οποία τολμά μέσα στην κρίση να υπογράφει συμφωνίες με τον ΣΕΒ ή να ιδρύει την «Ένωση Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας» διεκδικώντας αυτό για το οποίο τόσα χρόνια «πασχίζει»: να αναλάβει κεντρικό θεσμικό-διαχειριστικό ρόλο στο αστικό παιχνίδι. Την ίδια στιγμή που δεν διστάζει να καταγγείλει την ΠΕΚΟΠ και την Πρωτοβουλία Πρωτοβάθμιων Σωματείων που συγκροτήθηκε για την αλληλεγγύη στην Κωνσταντίνα Κούνεβα. Είναι η ΓΣΕΕ που πέρσι την Πρωτομαγιά αρνήθηκε να διαδηλώσει προκειμένου να κρύψει τη γύμνια της και τη σαθρή μαζικότητά της, είναι η ΓΣΕΕ που στην απεργία στις 10 Δεκέμβρη συμμορφώθηκε «προς τας υποδείξεις» της κυβέρνησης και απέφυγε να διαδηλώσει καλώντας σε συγκέντρωση στην Πλατεία Κλαυθμώνος.

Αυτή, λοιπόν, η ΓΣΕΕ συνεχίζει και στη φετινή Πρωτομαγιά την καθοδική της πορεία. Φοβούμενη το περσινό ρεζιλίκι αλλά και τη γενική δυσαρέσκεια ενός κόσμου που αγωνιά για το μέλλον του αλλά δεν βλέπει πουθενά την οργάνωση αγώνων, φέτος «ρίχνει το μπαλάκι» της διοργάνωσης της πρωτομαγιάτικης συγκέντρωσης στο ΕΚΑ! Και για να συμπληρωθεί το αίσχος, η φετινή συγκέντρωση καλείται στην... Πλατεία Κλαυθμώνος!!!

Μάταια, προσπαθούσε η πρόεδρος του ΕΚΑ, Σαλουφάκου, σε μια άμαζη σύσκεψη σωματείων στις 23 Απρίλη (δήθεν για την καλύτερη οργάνωση της Πρωτομαγιάς) να πείσει ότι η επιλογή αυτή έχει... συμβολικό χαρακτήρα και ότι αποτελεί τη δεύτερη επιλογή του ΕΚΑ, αφού την πρώτη, το Σύνταγμα, την είχε «προλάβει» το ΠΑΜΕ. Η επιλογή αυτή έχει πραγματικό και ξεκάθαρο χαρακτήρα. Και πέρα από το ότι αποτελεί την προσπάθεια της ΓΣΕΕ να αποφύγει τα περσινά, είναι παράλληλα και μια προσπάθεια της ΠΑΣΚΕ και της Αυτόνομης Παρέμβασης να εμφανίσουν το ΕΚΑ ως αντίβαρο στις διάφορες αγωνιστικές πρωτοβουλίες που παίρνουν πρωτοβάθμια σωματεία αμφισβητώντας την υποταγμένη συνδικαλιστική ηγεσία.

Απ’ την άλλη μεριά, το ΠΑΜΕ, έχοντας τα πάντα «λυμένα» και «τακτοποιημένα» βαδίζει προς την Πρωτομαγιά με όραμα τις... Ευρωεκλογές. Με ξεχωριστή συγκέντρωση στο Σύνταγμα, εξακολουθεί τη διασπαστική του τακτική, η οποία παρότι συνοδεύεται από μία σαρωτική κριτική προς τη συμβιβασμένη ηγεσία της ΓΣΕΕ, στην ουσία κάνει την ίδια ζημιά στο εργατικό κίνημα. Είναι το ΠΑΜΕ της αστικής νομιμότητας, της καταγγελίας και υπονόμευσης κάθε εργατικού αγώνα που τολμά να συγκρουστεί με το σύστημα, το ΠΑΜΕ που προσπαθεί να διασκεδάσει τις αγωνίες της εργατικής τάξης με... διακίνηση ψηφοδελτίων.

Πρωτοβουλία συνδικαλιστών και εργαζομένων για τον ταξικό γιορτασμό της Πρωτομαγιάς

Έχοντας υπόψη τους αυτό το σκηνικό, αλλά έχοντας υπόψη τους και τους μεγαλειώδεις αγώνες που έχει δώσει η εργατική τάξη και η νεολαία τα τελευταία χρόνια, ξαναχαράζοντας την προοπτική για την ανάκαμψη του εργατικού κινήματος, συνδικαλιστές και εργαζόμενοι από διάφορους εργασιακούς χώρους συγκρότησαν την «Πρωτοβουλία συνδικαλιστών και εργαζομένων για τον ταξικό γιορτασμό της Πρωτομαγιάς» στην Αθήνα. Κοινός τόπος όλων ότι οι αγωνίες και οι διαθέσεις των εργαζομένων δεν χωράνε ούτε στη συγκέντρωση του ΕΚΑ ούτε σε αυτή του ΠΑΜΕ. Ζητούμενο όλων ο καλύτερος και συντονισμένος βηματισμός της εργατικής τάξης με στόχο τη σύγκρουση με την αστική πολιτική και την ανατροπή της. Κοινή διαπίστωση ότι η φετινή Πρωτομαγιά αναδεικνύει με εντονότερο τρόπο το όραμα της κοινωνικής απελευθέρωσης από τα καπιταλιστικά δεσμά, της ανατροπής του συστήματος της εκμετάλλευσης.

Γι’ αυτό το λόγο, αποφασίστηκε η διοργάνωση ξεχωριστής πρωτομαγιάτικης συγκέντρωσης στο Μουσείο στις 10:30 το πρωί. Πεποίθηση όσων συμμετέχουν στην Πρωτοβουλία είναι ότι αυτό το κάλεσμα εκφράζει τις διαθέσεις πλατιού κομματιού εργαζομένων αλλά και σωματείων. Γι’ αυτό και η εκτίμηση είναι ότι αυτή η συγκέντρωση μπορεί να έχει και μεγάλη μαζικότητα.

Το ΚΚΕ(μ-λ) καλεί τους εργαζόμενους και τη νεολαία να στηρίξουν το κάλεσμα της Πρωτοβουλίας, να γυρίσουν την πλάτη σε όλους αυτούς που ευθύνονται για τη σημερινή κατάντια του εργατικού κινήματος.

ΑΝΤΙΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Στους μεταγενέστερους - Μπ. ΜΠΡΕΧΤ