27/4/09

Εργαζόμενοι από το χώρο του βιβλίου στηρίζουν την Πρωτομαγιάτικη Διαδήλωση στην πλατεία Βικτωρίας

1η ΜΑΗ 2009


ΕΝΑΝΤΙΑ στις απολύσεις, την επισφάλεια, την εργοδοτική τρομοκρατία, τους μισθούς-ξεφτίλα


ΚΟΝΤΡΑ στη συνδικαλιστική γραφειοκρατία, τον εργοδοτικό και κομματικό συνδικαλισμό


Παρασκευή φέτος η Πρωτομαγιά και πολλοί συνάδελφοι την ψάχνουν για ένα 3ήμερο ξεκούρασης, και αν είναι δυνατόν, έξω από το κλεινόν άστυ. Δε θα προσπαθήσουμε να τους αποτρέψουμε με μεγαλοστομίες του τύπου, «η Πρωτομαγιά δεν είναι αργία, είναι Απεργία». Νομίζουμε όμως, πως αξίζει τον κόπο να συμμετέχουμε στην πρωτομαγιάτικη διαδήλωση.


Τα αφεντικά, στο όνομα της κρίσης, για να αυξήσουν τα κέρδη τους με όσο το δυνατόν λιγότερο κόστος, δε θα διστάσουν να μας στείλουν για «ξεκούραση διαρκείας». Δεν πρέπει να περιμένουμε καρτερικά το μοιραίο. Μπορούμε και πρέπει να αντιδράσουμε. Η πρωτομαγιάτικη διαδήλωση ας αποτελέσει μια ευκαιρία, για να δείξουμε σε αυτούς που «κονομάνε, απολάνε, κυβερνάνε» την αγανάκτηση αλλά και την αποφασιστικότητά μας. Η συμμετοχή του καθενός είναι απαραίτητη. Το 3ήμερο της ξεκούρασης, ας ξεκινήσει από το απόγευμα της Παρασκευής. Το πρωϊ να βρεθούμε όλοι στη διαδήλωση.


Η κρίση, να την έφτασε… Εμπρός βήμα ταχύ, να την προϋπαντήσουμε με μίσος και οργή


«Μπαίνουμε σε περίοδο οικονομικής κρίσης», μας λένε. «Τέρμα οι υπερβολικές απαιτήσεις, τέρμα οι υπερβολικές αυξήσεις. Τώρα θα ζοριστούμε». Λες και εμείς οι εργαζόμενοι είχαμε μάθει, τόσο χρόνια, να τρώμε με χρυσά κουτάλια (!!!).


Κύριοι εργοδότες, ας σοβαρευτούμε! Εσείς διαχειρίζεστε την οικονομία, εσείς διαχειρίζεστε τις εταιρείες, εσείς κάνατε τόσα χρόνια τα χρηματιστηριακά παιχνιδάκια. Τώρα θα πληρώσετε τις επιλογές σας. Δεν ήμασταν, δεν είμαστε, ούτε θέλουμε να γίνουμε συνέταιροι στις επιχειρήσεις σας, στην οικονομία σας, στην κοινωνία σας σε τελική ανάλυση. Όποιος έχει τα γένια, έχει και τα χτένια.


Η δική μας οικονομία μια ζωή σε κρίση βρίσκεται. Και πως αλλιώς να είναι, με μισθούς των 700 ευρώ, με ανεργία που τσακίζει κόκκαλα, με ακρίβεια, με τρομοκρατία και αυθαιρεσία κάθε φορά που διεκδικούμε τα στοιχειώδη. Αφού λοιπόν τα πράγματα θα δυσκολέψουν, όπως λέτε, τότε να μειωθούν τα κέρδη σας. Οι κροίσοι να πληρώσουν την κρίση! Εμείς δεν κάνουμε πίσω από τις ανάγκες μας.


Μας θέλουν επισφαλείς και αόρατους


Οι μαγικές λέξεις για τα αφεντικά είναι επισφάλεια, ευελιξία, ελαστικότητα. Τρελαίνονται για «εκσυγχρονισμένες» καταστάσεις, για «μαύρους» ανασφάλιστους, ωρομίσθιους, συμβασιούχους, ενοικιαζόμενους, μπλοκάκηδες, πλήρη ελευθερία απολύσεων, καταστρατήγηση ρεπό και αργιών, διευθέτηση του χρόνου εργασίας, πάγωμα μισθών, εντατικοποίηση της δουλειάς. Απ’ την άλλη, παθαίνουν αλλεργία με «αναχρονισμούς», όπως δικαιώματα, εργατική νομοθεσία, κατακτήσεις.


Είμαστε ορατοί και επίμονοι σε αυτά που ζητάμε. Τα επαναλαμβάνουμε και ας πάθουν τα αφεντικά αλλεργικό σοκ:


- Σταθερή δουλειά, να σταματήσει το αίσχος των απολύσεων.


- Αυξήσεις στους μισθούς, ώστε να ζούμε αξιοπρεπώς χωρίς δεύτερη δουλειά και υπερωρίες.


- Να σταματήσει η «μαύρη» και επισφαλής εργασία. Κανένας ανασφάλιστος. Μετατροπή όλων των συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε αορίστου. Μετατροπή όλων των ωρομίσθιων σε πλήρους απασχόλησης.


- Ίσα δικαιώματα για τους συναδέλφους μας μετανάστες.


- Μείωση του χρόνου εργασίας και των ηλικιακών ορίων για συνταξιοδότηση.


- Δωρεάν ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη για όλους.


- Επίδομα ανεργίας ίσο με το μισθό, για όλη τη διάρκεια της ανεργίας, χωρίς προϋποθέσεις.


Η λύση στα δικά μας χέρια


Ας μην έχουμε αυταπάτες. Δεν υπάρχουν σωτήρες. Οι συνδικα-ληστές, τα κόμματα, τα Μέσα Μαζικής Εξαπάτησης, οι κυβερνήσεις, οι αντιπολιτεύσεις υπάρχουν για να εξυπηρετούν τα αφεντικά, όχι τους εργάτες. Τα δικά μας όπλα είναι η αντίσταση, η αυτοοργάνωση, η αλληλεγγύη. Είναι καιρός να χρησιμοποιήσουμε αυτά τα όπλα.


Στο χώρο του βιβλίου υπάρχει πλούσια εμπειρία από αγώνες, από κόντρες με τα αφεντικά, από πρακτικές συναδελφικής αλληλοστήριξης. Έχουν δοθεί μάχες ενάντια σε απολύσεις και αυθαιρεσίες, έχει κατακτηθεί κλαδική συλλογική σύμβαση εργασίας που αποτελεί βάση για παραπέρα βελτίωση των όρων εργασίας μας, έχει καλλιεργηθεί η ιδέα της αντιμετώπισης των προβλημάτων συλλογικά και όχι εξατομικευμένα.


Στο χώρο του βιβλίου οι έννοιες της συναδελφικότητας, της αξιοπρέπειας, του να την ψάχνουμε για τα δικαιώματά μας δεν είναι άγνωστες. Αυτό οφείλεται στην ύπαρξη αγωνιστικού μαχητικού σωματείου, καθώς και στην ύπαρξη διαφόρων συλλογικοτήτων εργατικής παρέμβασης και δράσης.


Αποφασίσαμε να συμμετέχουμε στην «Εργατική Συνέλευση για την Πρωτομαγιά του 2009» και να στηρίξουμε τις πρωτοβουλίες που οργανώνει. Η Εργατική Συνέλευση αποτελείται από πρωτοβάθμια σωματεία, εργατικές συλλογικότητες, αγωνιζόμενους εργάτες-τριες, επισφαλείς εργαζομένους-ες, άνεργους-ες. Βρισκόμαστε στο ίδιο μήκος κύματος με αυτούς τους συναδέλφους. Σας καλούμε να διαδηλώσουμε όλοι μαζί.


ΠΟΡΕΙΑ Παρασκευή 1η Μάη, 11.00 πμ, Πλατεία Βικτωρίας


ΕΚΔΗΛΩΣΗ-ΣΥΖΗΤΗΣΗ Τετάρτη 29 Απρίλη, 6.00 μ.μ., Πλατεία Κουμουνδούρου


Και δεν ξεχνάμε: Πέμπτη 28 Μάη ΑΠΕΡΓΙΑ στο χώρο του βιβλίου για την Κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας


Συναδέλφισσες και συνάδελφοι από το χώρο του βιβλίου

ΑΝΤΙΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Στους μεταγενέστερους - Μπ. ΜΠΡΕΧΤ