15/4/09

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΦΟΡΟΥΜ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΡΕΘΥΜΝΟΥ

Τις δυο τελευταίες νύχτες έχουμε επίθεση από «συμμορία» νεαρών Ελλήνων εναντίον μιας παρέας μαθητών λυκείου με ντόπιους και μετανάστες. Εξαρχής όπως περνούσε στο δρόμο η παρέα των παιδιών παραλίγο να χτυπήσουν με αυτοκίνητο έναν από τα παιδιά, ο οποίος ήταν Έλληνας. Μετά σταμάτησαν το αυτοκίνητο, απηύθυναν το λόγο στον ντόπιο μαθητή και τον απείλησαν χωρίς αφορμή « Έλα πιο κάτω και θα δεις». Τα παιδιά χωρίς να περιμένουν ότι όντως το εννοούσαν προχώρησαν πιο κάτω όπου και τους περίμενε η «συμμορία», η οποία ξαφνικά είχε μεγαλώσει. Ο «αρχηγός» της «συμμορίας» κατευθύνθηκε προς τον ντόπιο μαθητή με σκοπό να τον χτυπήσει και τον έσπρωξε. Τότε επεμβαίνει ο συμμαθητής και φίλος του από την Αλβανία λέγοντας «Σταματά, μην τον χτυπήσεις». Έπειτα ο «αρχηγός», ο οποίος είναι γνωστός για το μίσος του προς τους μετανάστες και ιδιαίτερα προς τους Αλβανούς, γυρίζει και τον ρωτάει αν είναι από την Αλβανία και το παιδί απάντησε «ναι, και τι έγινε». Ύστερα στράφηκε εναντίον του παιδιού απ’ την Αλβανία και άρχισε να τον χτυπάει δυνατά και συνεχόμενα. Το παιδί δεν αντιδρούσε για την αποφυγή εμπλοκής των άλλων. Το ζήτημα δεν τελείωσε εκεί. Την επόμενη νύχτα, επιτέθηκαν πάλι στον μαθητή από την Αλβανία και την παρέα του. Τον προκαλούσαν και αφού του έριξαν χαστούκι χωρίς πάλι να αντιδράσει, φύγανε.

Επειδή η «συμμορία» ξαναγύρισε, η παρέα του παιδιού άρχισε να τρέχει και οι υπόλοιποι να τους κυνηγάνε. Αφού σκορπίστηκαν ανά δυο στα στενά της παλιάς πόλης κάποια στιγμή έπιασαν δυο παιδιά που στη συνέχεια τους ρώτησαν αν ήταν Έλληνες και αφού το επιβεβαίωσαν ένας από αυτούς είπε χαρακτηριστικά: «Πάλι καλά που είστε Έλληνες γιατί αλλιώς θα σας είχαμε σκοτώσει στο ξύλο». Και το ζήτημα, πιθανόν, έχει μείνει ακόμα ανοιχτό.
Αυτές οι επιθέσεις δεν στρέφονται μόνο στους μετανάστες αλλά και σε μαθητές, φοιτητές ή πολίτες Έλληνες που τους υπερασπίζονται. Σε καμία περίπτωση δεν είναι σύγκρουση μεταξύ των δυο άκρων ή διαφορετικών συμμοριών ντόπιων και μεταναστών όπως κάποιοι θέλουν να το προβάλλουν.
Αυτές οι επιθέσεις είναι η συνέχεια όλων αυτών που έχουν προηγηθεί εδώ και χρόνια. Ξεκινάει με συνθήματα γεμάτα μίσους εναντίον μεταναστών και σε όσους υπερασπίζονται δημοκρατικές αξίες και επεκτείνεται με επιθέσεις όπως πριν δυο εμβομάδες εναντίον του φοιτητή. Είναι η συνέχεια και η συνέπεια επιθέσεων που δέχονται οι μετανάστες από ακροδεξιούς χώρους με σύμμαχους ορισμένα ΜΜΕ με διάφορα περιστατικά (π.χ. στον Αγ. Νικόλαο, Πέτρου Ράλλη, Αγ. Παντελεήμονας κ.α.). Καμία κρίση δεν νομιμοποιεί την βία και την φασιστική δράση εναντίον μεταναστών!
Καλούμε την τοπική κοινωνία, τους τοπικούς, κοινωνικούς και πολιτικούς φορείς, τις τοπικές αρχές να πάρουν θέση στο σοβαρό και επικίνδυνο αυτό ζήτημα πριν πάρει μεγάλες διαστάσεις και καταλήξει να θρηνήσουμε και πάλι θύματα.

Φόρουμ Μεταναστών Κρήτης
Τμήμα Ρεθύμνου

http://diavatirio.net

ΑΝΤΙΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Στους μεταγενέστερους - Μπ. ΜΠΡΕΧΤ