Θωρακίζουν το πολιτικό σύστημα για να προλάβουν αμφισβητήσεις και εκρήξεις
Σημείο τομής αποτελεί η τοποθέτηση του πρωθυπουργού στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση της περασμένης Τετάρτης στη Βουλή για τη δημόσια ασφάλεια. Τα όσα είπε ο πρωθυπουργός συνιστούν ακροδεξιά στροφή και προάγγελο νέων αυταρχικών μέτρων περιστολής των δημοκρατικών ελευθεριών.
Ειδικότερα ο Κ. Καραμανλής πέραν της προαναγγελθείσας ποινικοποίησης της κουκούλας, των νέων προσλήψεων αστυνομικών και την αναβάθμιση του εξοπλισμού τους (μέτρα που αποφασίστηκαν στην πρωταπριλιάτικη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ), ανακοίνωσε την ψήφιση νέου νόμου για το πανεπιστημιακό άσυλο που στην πράξη θα προβλέπει την κατάργησή του και την ενεργοποίηση των καμερών. Από τον λόγο του δε, ξεχώρισε ξ προσπάθεια ταύτισης των διαδηλωτών με το κοινό ποινικό έγκλημα: "Αποδεικνύεται - προκύπτει αυτό και από τις συλλήψεις - ότι οι εξτρεμιστικές δράσεις και το κοινό έγκλημα αποτελούν "'συγκοινωνούντα δοχεία'", ήταν τα λόγια του. Το ζητούμενο μέσα από τέτοιου είδους αναγωγές (αποδεικτικής ισχύος ανάλογης βαρύτητας με εκείνη της σχέσης του μπουζουκιού με τον αστυνόμο, καθότι είναι αμφότεροι όργανα, αλλά λιγότερο αυτονόητες από την ταύτιση κάθε κυβερνητικού στελέχους της ΝΔ με τις μίζες στην ακτοπλοΐα και τις αρπαχτές από τα δομημένα ομόλογα - κάτι που φυσικά δεν αποτόλμησε ο πρωθυπουργός) στοχεύει στο διασυρμό του κινήματος και ειδικότερα του Δεκέμβρη. Την επόμενη μέρα μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό ο αναπληρωτής υπουργός Δημόσιας Τάξης, Χρ. Μαρκογιαννάκης, τόνισε ότι "οι κάμερες θα λειτουργήσουν νόμιμα σε όποια σημεία κριθεί αναγκαίο" και "δεν είναι απαραίτητη η σύμφωνη γνώμη της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα". Έτσι, έκανε γνωστή την απόφαση της κυβέρνησης να γράψει στα παλαιότερα των υποδημάτων της, για χάρη του νόμου και της τάξης πάντα - όπως συμβαίνει σε κάθε ολοκληρωτικό καθεστώς - τα τελευταία νομικά εμπόδια που υπάρχουν στη λειτουργία των χαφιεδοκαμερών, μέρα - νύχτα. Προεξόφλησε επίσης τη σύμφωνη γνώμη του ΠΑΣΟΚ, επί των ημερών τού οποίου άλλωστε είχε γίνει η προμήθεια του σχετικού υλικού και η ιδεολογική προπαρασκευή της κοινής γνώμης. "Ο Γ. Παπανδρέου δεν εξέφρασε αντίθετη γνώμη παρά το γεγονός ότι προκλήθηκε επανειλημμένως από τις σχετικές στο σύστημα C4I αναφορές του Κ. Καραμανλή", ήταν τα λόγια του. Επιβεβαιώθηκαν σε τάχιστα από το συνήθη ύποπτο της τρομολαγνείας πρώην υπουργό Δημόσιας Τάξης, Μιχ. Χρυσοχοΐδη, που μιλώντας κι αυτός στο ραδιόφωνο του 'City' έδωσε τη συναίνεσή του!
Η στροφή του Κ. Καραμανλή προς την ακροδεξιά (σε τέτοιο βαθμό που ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ να δηλώνει εμφανώς δικαιωμένος ότι "ο λόγος σας είναι μια συρραφή δελτίων Τύπου που το ΛΑΟΣ έχει βγάλει κατά καιρούς, αλλά τότε με λέγατε ακραίο") επιβλήθηκε από τρεις λόγους. Κατ' αρχήν το αμέσως επόμενο διάστημα θα υπάρξει ένα πρωτόγνωρο - ακόμη και για την Ελλάδα - μείγμα κρίσης στην οικονομία και την εξωτερική πολιτική, που αναμφισβήτητα θα θέσει σε δοκιμασία τις βάσεις στήριξης και τη νομιμοποίηση κάθε κυβέρνησης κι όχι μόνο της σημερινής. Στην οικονομία η πτώση των ρυθμών μεγέθυνσης του ΑΕΠ σε συγκερασμό με την "εμπέδωση" και τη διάχυση σε όλο το πλάτος του οικονομικού κυκλώματος αρνητικών μεταβολών που προέρχονται από την πτώση της καταναλωτικής ζήτησης (λόγω ανεργίας και μείωσης μισθών) και την καθίζηση του τουρισμού θα δημιουργήσει ένα σοκ. Η ελληνική οικονομία έτσι από τον Ιούλιο θα εισέλθει στη δεύτερη φάση της κρίσης. Από αυτό το μήνα ταυτοχρόνως η ελληνική διπλωματία αναμένει ένα πραγματικό τσουνάμι πιέσεων για να κλείσουν τα δύο μεγαλύτερα θέματα, στα οποία έχει αναλωθεί ο περισσότερος χρόνος της, τις τελευταίες τρεις δεκαετίες: ονομασία της ΠΓΔΜ και Κυπριακό. "Με δυναμική λύσης" επιμένουν ανώτεροι διπλωματικοί παράγοντες θα δρομολογηθούν σοβαρές εξελίξεις. Οι συμβιβασμοί τους οποίους πρόθυμα θα κάνει η κυβέρνηση θα οξύνουν ακόμη περισσότερο την κρίση νομιμοποίησής της. Καταφεύγει λοιπόν σε μέτρα κρατικής τρομοκρατίας για να προλάβει νέες λαϊκές εκρήξεις. Το καθεστώς "έκτακτης ανάγκης" που κατασκευάζει με αναίρεση των λαϊκών ελευθεριών, συνάδει απόλυτα άλλωστε στις 'έκτακτες συνθήκες - έκτακτες λύσεις" που επικαλέστηκε ο υπουργός Οικονομίας, Γ. Παπαθανασίου, για να συνηγορήσει στις "συμφωνίες κυρίων" (αυτές που δημοκρατικά συνάπτει το πρόβατο κι ο λύκος για το ποιος θα φαγωθεί το μεσημέρι) για ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων. Κατά δεύτερο, η κυβέρνηση της ΝΔ αντιμέτωπη με τη δημοσκοπική της καταβαράθρωση ανοίγει το θέμα της ασφάλειας και χτίζει ένα αστυνομικό κράτος για να αλλάξει ατζέντα Να μπορέσει να προσεταιριστεί τμήματα εργαζομένων και μεσαία στρώματα που λόγω της κρίσης απειλούνται με υποβάθμιση της θέσης τους κι είναι πιο ευεπίφορα στις ρατσιστικές κορώνες. Η γκετοποίηση δε, ολόκληρων περιοχών της Αθήνας μαζί με την αύξηση της εγκληματικότητας και την ευκολότερη προσφυγή του εγκλήματος στη βία - αποτελέσματα όλα της αυξανόμενης φτώχειας - προσφέρονται για πολιτική εκμετάλλευση. Ο τρίτος λόγος που ωθεί την κυβέρνηση να επιβάλει ένα έκτακτο καθεστώς αφορά στις τραυματικές εμπειρίες της από τον Δεκέμβρη. Το κράτος του αστυνόμου και του δικαστή επανέρχεται έτσι για να κλείσουν τα ρήγματα που άνοιξαν στις λαϊκές συνειδήσεις κι η αυξημένη αυτοπεποίθηση των εργαζομένων να θεωρηθεί απλώς αυταπάτη. "Τα νέα αυταρχικά και ακραία μέτρα έχουν ως στόχο τη συλλογική αγωνιστική πράξη και όχι τη λεγόμενη ατομική παραβατικότητα", τονίζουν σε ανακοίνωσή τους οι 'Πολίτες Χωρίς Δεσμά'.
Παρόλα αυτά το καθεστώς φόβου και ανελευθερίας που επιχειρούν να επιβάλουν μπορεί να ανατραπεί. Η μαζική δράση για τα σύγχρονα κοινωνικά και δημοκρατικά δικαιώματα, και σε πολιτικό επίπεδο, η στήριξη των ελπιδοφόρων διαδικασιών μετωπικής ενοποίησης της επαναστατικής Αριστεράς, όπως προωθούνται με την ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α., μπορούν να αποτελέσουν ανάχωμα στη συντηρητική αναδιάρθρωση του πολιτικού συστήματος και αφετηρία για την αντεπίθεση των δυνάμεων της κοινωνικής απελευθέρωσης. Οι ευρωεκλογές είναι το πρώτο στοίχημα...
ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΒΑΤΙΚΙΩΤΗΣ
ΠΡΙΝ 12/04/2009
ΠΡΙΝ 12/04/2009