3/5/09

22.000 άνθρωποι απαντούν στο βιτριόλι



Περισσότερες από 22.000 εκκλήσεις για απόδοση δικαιοσύνης στην Κωνσταντίνα Κούνεβα πρόκειται να παραδώσει η Διεθνής Αμνηστία στον Αναπληρωτή Υπουργό Δημόσιας Τάξης κ. Χρήστο Μαρκογιαννάκη την ερχόμενη Τρίτη 5 Μαΐου.
Τον περασμένο Δεκέμβριο στην Αθήνα η Κωνσταντίνα Κούνεβα, μετανάστρια από τη Βουλγαρία και συνδικαλίστρια, δέχθηκε δολοφονική επίθεση, η οποία, σύμφωνα με μαρτυρίες, πιθανώς συνδέεται με τη συνδικαλιστική της δράση. Ωστόσο, η πρώτη αστυνομική έρευνα δεν έλαβε υπόψη της τη δραστηριότητα της Κούνεβα ως συνδικαλίστριας, παρά εστίασε σε άσχετες λεπτομέρειες της προσωπικής της ζωής. Τέσσερις μήνες μετά την εγκληματική ενέργεια, η δεύτερη φάση της αστυνομικής έρευνας εξελίσσεται με βραδείς ρυθμούς.
Με σκοπό την ευαισθητοποίηση των πολιτών διεθνώς και την άσκηση πίεσης προς τις Ελληνικές Αρχές ώστε να διαλευκανθεί η υπόθεση της άτυχης συνδικαλίστριας, η Διεθνής Αμνηστία ξεκίνησε στις αρχές Μαρτίου παγκόσμια δράση μέσω Διαδικτύου, η οποία ολοκληρώνεται την Πρωτομαγιά. Ο αριθμός των εκκλήσεων δείχνει τον παγκόσμιο αντίκτυπο και, μέσα σε λιγότερο από δύο μήνες, έχει ήδη υπερβεί το διπλάσιο του αρχικού στόχου. Χιλιάδες πολίτες, όχι μόνο από την Ελλάδα αλλά και από όλον τον κόσμο, ζητούν από τις Ελληνικές Αρχές:

  • Να εξασφαλίσουν ότι η αστυνομία θα πραγματοποιήσει λεπτομερή και αμερόληπτη έρευνα σχετικά με την επίθεση ενάντια στην Κωνσταντίνα Κούνεβα,
  • Να λάβουν άμεσα μέτρα για να οδηγηθούν οι δράστες ενώπιον της δικαιοσύνης,
  • Να εξασφαλίσουν ότι η Κωνσταντίνα Κούνεβα θα λάβει αποκατάσταση και ικανοποιητική αποζημίωση,
  • Να προστατεύσουν από επιθέσεις κάθε άλλον υπερασπιστή και υπερασπίστρια των ανθρώπινων δικαιωμάτων και τα μέλη των συνδικάτων, εφαρμόζοντας την υπάρχουσα νομοθεσία για τα εργατικά δικαιώματα.

«Είναι τουλάχιστον θλιβερή η εκκωφαντική σιωπή των αρχών στην υπόθεση της θαρραλέας υπερασπίστριας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Κωνσταντίνας Κούνεβα, η οποία εξακολουθεί να δίνει μάχη για τη ζωή της εξαιτίας της επίθεσης εναντίον της», επισημαίνει η πρόεδρος του Ελληνικού Τμήματος Κατερίνα Καπερναράκου. «Η επίθεση αυτή, ιδίως όσο μένει ανεξιχνίαστη, πλήττει σοβαρότατα το κράτος δικαίου και κλονίζει το κοινό περί δικαίου αίσθημα στη χώρα μας. Ζητούμε το αυτονόητο, δηλαδή, να αρθεί η δικαιοσύνη στο ύψος των περιστάσεων, να βρεθούν και να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι, να αποκατασταθεί πλήρως η Κωνσταντίνα Κούνεβα και να προστατευθούν πραγματικά από παρόμοιες επιθέσεις όσοι αγωνίζονται για τα ανθρώπινα δικαιώματα».

Την Τρίτη 5 Μαΐου, ώρα 12:00 - 13:00, στο σταθμό μετρό «Κατεχάκη», εκπρόσωποι της Διεθνούς Αμνηστίας θα πραγματοποιήσουν συμβολικό δρώμενο ως ένδειξη συμπαράστασης στην Κωνσταντίνα Κούνεβα.

ΑΝΤΙΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Στους μεταγενέστερους - Μπ. ΜΠΡΕΧΤ