4/5/09

«Οι μυστικές υπηρεσίες του Ισραήλ παραβιάζουν το Διεθνές Δίκαιο»

Σε υποχρεωτική ανάκριση με σκοπό την απόσπαση πληροφοριών, υπέβαλαν οι μυστικές υπηρεσίες Σιν Μπετ, εκατοντάδες Παλαιστίνιους από τη Γάζα, που πηγαίνουν στο Ισραήλ για την παροχή ιατρικής φροντίδας, σύμφωνα με έκθεση της ισραηλινής Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης, «Γιατροί για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα».

Στην έκθεσή της η οργάνωση «Γιατροί για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα» καταγγέλλει πως «438 ασθενείς υποβλήθηκαν σε υποχρεωτική ανάκριση από τη Σιν Μπετ, από την οποία εξαρτώνται οι άδειες εισόδου από τη Γάζα, μεταξύ του Ιανουαρίου 2008 και Μαρτίου 2009».

Η ισραηλινή ΜΚΟ, βασιζόμενη σε μαρτυρίες 30 ασθενών, τονίζει πως οι συγκεκριμένοι άνθρωποι «φωτογραφήθηκαν εν αγνοία τους, κρατήθηκαν για πολύ ώρα στην ανάκριση και βομβαρδίστηκαν με ερωτήσεις», παρά την κατάστασή τους.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση μίας 17χρονης καρκινοπαθούς, στην οποία δεν επετράπη να εισέλθει στο Ισραήλ έπειτα από ανάκριση μίας ημέρας και παρά τις παρακλήσεις της.

Σύμφωνα με την οργάνωση "Γιατροί για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα", σημειώθηκε μια δραματική αύξηση αυτών των περιστατικών από τον Ιανουάριο του 2008 έως τον Ιανουάριο του 2009.

Συγκεκριμένα όπως αναφέρεται στην έκθεση της οργάνωσης,η οποία απευθύνεται στην Επιτροπή του ΟΗΕ κατά των βασανιστηρίων, ενώ τον Ιανουάριο του 2008 μόλις το 1,4% των αιτούντων άδεια εισόδου υποβαλλόταν σε ανάκριση, το ποσοστό αυτό τον Ιανουάριο του 2009 ανήλθε στο 17%.

Επίσης η οργάνωση τονίζει πως «όσοι αρνούνταν να συνεργασθούν επαναπροωθούνταν στη Γάζα».

Οι μέθοδοι αυτές παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο, τονίζει η οργάνωση, ιδίως την τέταρτη Σύμβαση της Γενεύης.

Οι ισραηλινές αρχές έχουν διαψεύσει τις κατηγορίες.

(Πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ)

http://www.enet.gr/?i=news.el.kosmos&id=40690

ΑΝΤΙΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Στους μεταγενέστερους - Μπ. ΜΠΡΕΧΤ