15/6/09

Ρατσιστική δίωξη δασκάλας

Μέχρι τώρα είχαμε συνηθίσει οι δάσκαλοι να βρίσκονται μέσα στις αίθουσες των σχολείων, από ότι φαίνεται, από 'δω και πέρα θα τους βρίσκουμε και στις αίθουσες δικαστηρίων.

Η πρωτοφανής αυτή... μετάθεση συνέβη στην πρώην διευθύντρια του 132ου Δημοτικού Σχολείου Αθηνών, Στέλλα Πρωτονοταρίου. Η ιστορία ξεκινά ως εξής: το σχολείο της, στην Γκράβα, είχε στην πλειονότητά του (63%) μετανάστες μαθητές με δυσκολίες στη γλώσσα, χαμηλές επιδόσεις, δυσκολίες ένταξης, αυξημένη μαθητική διαρροή και συχνά ρατσιστικά φαινόμενα. Η διευθύντρια μαζί με το Σύλλογο Διδασκόντων αποφάσισαν να αντιμετωπίζουν την πολυεθνική σύνθεση του σχολικού πληθυσμού όχι ως "πρόβλημα", αλλά ως δημιουργική πρόκληση επινοώντας μια εκπαιδευτική πρακτική με επίκεντρο το σεβασμό στη διαφορετικότητα. Σε αυτό το πλαίσιο διοργάνωσαν εντός του σχολικού κτιρίου μαθήματα ελληνικής γλώσσας σε μετανάστες γονείς και μαθήματα μητρικής γλώσσας σε αλλοδαπούς μαθητές (αλβανικής και αραβικής καταγωγής), εξέδιδαν τις ανακοινώσεις του σχολείου σε τρεις γλώσσες και ανέλαβαν πλήθος πρωτοβουλιών με σκοπό την εξυπηρέτηση των μορφωτικών αναγκών των μαθητών. Τα αποτελέσματα αυτής της προσπάθειας, που με εθελούσια προσφορά και αυταπάρνηση έκαναν πράξη οι δάσκαλοι, έγιναν αμέσως ορατά.

Ποια ήταν η ανταμοιβή της επίσημης πολιτείας στο υποδειγματικό έργο της Στ. Πρωτονοταρίου και των υπολοίπων δασκάλων; Αρχικά αδιαφόρησε, ενώ στη συνέχεια στήθηκε κυνήγι μαγισσών... Η διευθύντρια απομακρύνθηκε από το σχολείο και στη συνέχεια της ασκήθηκε ποινική δίωξη. Με "πρωτοβουλία" του τωρινού διευθυντή κ. Γιουτλάκη, που δεν διστάζει να λέει ότι εκτελεί "άνωθεν εντολές" (του υπουργείου Παιδείας;), η διευθύντρια διώκεται επειδή "παραχώρησε σχολικές αίθουσες για την πραγματοποίηση μαθημάτων μητρικής γλώσσας σε αλλόγλωσσους μαθητές το διάστημα 2005 - 2007, εκτός διδακτικού ωραρίου". Για τους ίδιους λόγους αντιμετωπίζει ποινική δίωξη και η δασκάλα που πραγματοποιούσε τα μαθήματα.

Πλήθος συνδικαλιστικών, πολιτικών φορέων, το σύνολο της εκπαιδευτικής κοινότητας αλλά και πανεπιστημιακοί στηρίζουν τις διωκόμενες δασκάλες και το έργο τους. Η αλληλεγγύη είναι απαραίτητο να εκφραστεί και έξω από τα δικαστήρια (Α' Μονομελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών) την Τρίτη 16 Ιουνίου 2009, στις 98π.μ. οπότε εκδικάζεται η υπόθεση.

ΝΑΤΑΣΑ ΚΕΦΑΛΛΗΝΟΥ
ΠΡΙΝ 14/06/2009

ΑΝΤΙΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Στους μεταγενέστερους - Μπ. ΜΠΡΕΧΤ